Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Configuratia tridimensionala a genomului uman, analizata de cercetatorii americani

Luni, 12 Octombrie 2009
Configuratia tridimensionala a genomului uman, analizata de cercetatorii americaniStructura tridimensionala a genomului uman a fost decodata de cercetatorii americani, deschizand calea pentru noi descoperiri din domeniul functiilor si structurilor genomice, potrivit unui studiu publicat in cel mai recent numar al revistei Science, informeaza AFP.

"Descompunand genomul in milioane de bucati, am creat o harta tridimensionala care prezinta toate detaliile despre relatiile dintre aceste fragmente", a explicat Nynke van Berkum, de la Facultatea de medicina a Universitatii Massachusetts, unul dintre autorii studiului. "Am alcatuit un puzzle tridimensional fantastic si apoi l-am finalizat cu ajutorul unui computer", a adaugat aceeasi sursa.

Cercetatorii au folosit o noua tehnologie, intitulata "Hi-C", care le-a permis, de exemplu, sa afle cum poate fiecare celula din corp sa contina aproximativ trei miliarde de perechi de ADN perfect functionale, informeaza Mediafax .

"Stim de mai mult timp ca, la scara mica, ADN-ul este ca o spirala dubla", a explicat Erez Lieberman-Aiden, cercetator la Universitatea Harvard din Statele Unite, coautor al acestui studiu.

Daca aceasta spirala dubla ar fi desfacuta complet, genomul continut in fiecare celula ar avea o lungime de doi metri. Oamenii de stiinta nu intelegeau cum poate fi inserata aceasta structura in nucleul unei celule umane, al carui diametru nu este mai mare de a suta parte dintr-un milimetru.

Noua tehnologie le-a permis descifrarea acestui mister. Cercetatorii au remarcat ca genomul uman este organizat in doua compartimente distincte: genele active accesible proteinelor sunt separate de ADN-ul neutilizat, care ramane stocat.

Cromozomii trec dintr-un compartiment in celalalt, in mod repetat, iar ADN-ul lor devine, pe rand, activ si inactiv.

Acest studiu a relevat faptul ca genomul adopta o forma de organizare descrisa in matematica ca fiind "fractala", care permite celulelor sa aglomereze ADN-ul in interiorul lor, intr-o maniera extrem de stransa.

In acest fel, densitatea informatiilor continute in nucleul celulei este de cateva miliarde de ori mai mare decat cea a unui cip de computer, evitand eventualele "ambuteiaje" in functionarea celulei, ce ar putea interfera cu capacitatea acesteia de a interpreta informatiile propriului ei genom.

In plus, ADN-ul poate sa se desfaca si sa se replieze cu usurinta in timpul diverselor activitati ale genelor.

"Natura a gasit o solutie uimitor de eleganta pentru a stoca informatiile, sub forma unei structuri extrem de dense si fara nucleu", a explicat Eric Lander, directorul al Broad Institute, profesor de biologie la Massachussets Intitute of Technology (MIT), principalul autor al studiului.




Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii