Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Fobia dentara

Luni, 11 August 2008
Fobia dentaraDin frageda pruncie, vizita la medicul dentist a fost o calatorie prin casa groazei. O carie mica, un dinte de lapte care a inceput sa se miste - sunt numai cateva dintre motivele pentru care cabinetul stomatologic era un dead-end. Asta daca nu ati apelat la giumbuslucuri de genul atei legate de clanta.


Toata lumea are o strangere de inima atunci cand vine vorba de vizita la medic, dar atunci cand vine vorba de dentist, parca totul capata proportii astronomice.

Sa recunoastem cu mana pe inima, ca in Romania cel putin, controlul de rutina, odata la 6 luni, este inca doar o recomandare de care putine persoane tin cu adevarat cont.

Daca durerea nu ne impiedica sa punem geana pe geana, atunci preferam sa gasim diverse motive pentru a amana vizita la medicul stomatolog. Inevitabilul se produce, durerea ajunge pe culmile gloriei, iar controlul de rutina se metamorfozeaza intr-o calatorie pe taramurile durerii. Odata scapati din cabinetul buclucas, ne promitem ca nu mai calcam in veci acolo. Pana la urmatoarea durere.

Insa daca frica ajunge la un nivel la care nu mai poate fi controlata, este posibil sa avem de-a face cu fobia dentara. Ca orice alta fobie, si aceasta trebuie tratata, fiindca in caz contrar, ne poate afecta sanatatea, viata sociala, increderea in sine.

Fobia dentaraCateva dintre simptomele care ar trebui sa va puna pe ganduri sunt:
- stari de neliniste si insomnii cu o seara inaintea controlului stomatologic;
- nervozitatea accentuata in sala de asteptare;
- anxietate sporita numai la gandul examinarii sau la imaginea instumentelor stomatologice;
- atac de panica sau probleme de respiratie in timpul controlului propriu-zis;
- accese de plans la gandul examinarii stomatologice.


Atat fobia cat si anxietatea (care se deosebeste de prima prin gradul mai putin pronuntat de manifestare) apar din diferite motive. Cel mai des intalnite sunt durerea, si sentimentul de lipsa a controlului. Daca durerea poate fi preintampinata cu o anestezie partiala, motive precum lipsa controlului, jena si stanjeneala sunt de natura psihica si trebuie tratate ca atare.

Exista o gama larga de metode prin care ne putem trata fobia, si in consecinta si problemele de natura dentara.

Pacientilor carora le este foarte frica de procedurile de tratament, li se poate administra un sedativ fie pe cale orala, fie intravenos. Deosebirea dintre cele doua este ca, in cazul celui administrat pe cale orala, nu se poate aprecia cu exactitate viteza de reactie. Aceasta variaza de la organism la organism.
O alta solutie poate fi un inhalant pe baza de gaz ilariant. Acesta se dozeaza printr-o masca, iar avantajele sunt ca efectele sale trec repede.


Pentru cazurile extreme se poate apela la hipnoza. Cu toate acestea, depinde de specialist si de pacient, daca acesta raspunde bine la tratament. Costurile acestei modalitati sunt si mai ridicate, fiindca astfel veti avea nevoie de doi specialisti.

Fobia dentaraPsihoterapia va poate ajuta sa scapati de fobia dentara. Aceasta modalitate este extrem de eficienta, dar rezultatele se vad pe termen lung. Costurile implicate sunt din nou, mai mari. In cazurile extreme, se poate apela la anestezie generala, in vederea evitarii unor complicatii serioase.

Cu toate acestea, cea mai simpla modalitate de a evita vizitele dureroase la medicul stomatolog este sa mergeti la controlul anual, sa aveti o igiena bucala buna.

Schimbati-va periuta de dinti la maxim 2 luni, folositi ata dentara si periajul este sfant de minim doua ori pe zi.

Sa previi este intotdeauna mai usor decat sa tratezi.



Andreea - Ina Gartoi

Te-ar putea interesa:
  • Igiena dentara necorespunzatoare duce la boli de inima

    O igiena dentara necorespunzatoare, dintii neingrijiti si gingiile sangerande se pot afla la originea bolilor cardiace, potrivit unui studiu facut public saptamana aceasta, la Dublin, in cadrul unei reuniuni de specialitate, informeaza MEDIAFAX . Bolile de inima sunt asociate in general cu fumatul, obezitatea si un nivel necorespunzator al colesterolului.

  • 5 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatatea dentara

    Ceaiul verde prezinta multiple beneficii pentru sanatate, dar stiai ca este benefic si pentru sanatatea dintilor? Iata 5 beneficii ale ceaiului verde, un aliat puternic al sanatatii buco-dentare.

  • Radiografie dentara cu minimum de iradiatii la clinica Royal Dental

    Zilnic suntem supusi radiatiilor, dar oare stim ce ne afecteaza corpul mai mult? De retinut este ca radiografiile dentare iradiaza corpul uman cel mai putin dintre toate radiografiile, iar cele digitale de cateva ori mai putin decat cele clasice.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii