Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Hormonii sexuali feminini si anticonceptionalele orale

Marti, 01 Iulie 2008

In primul rand, ce sunt hormonii? Hormonii sunt substante chimice, secretate de glandele exocrine sau de alte tesuturi, ce stimuleaza si controleaza activitatile anumitor organe sau a intregului organism uman.

Ovarele
au rol in formarea si expulzarea periodica a celulelor sexuale feminine si in secretia hormonilor estrogeni si progestativ. 

Functiile ovarului sunt deci doua: exocrina (expulzarea celulelor sexuale feminine) si endocrina (secretia hormonilor). Ciclul menstrual normal normal are 28 de zile. Este impartit in anumite faze.

Prima faza se numeste faza foliculinica, are loc sinteza foliculului ovarian si lichidului folicular. In ziua a 14-a a ciclului menstrual normal, se formeaza foliculul care se sparge si elibereaza un ovul.

A doua faza este cea foliculino-progesteronica. In aceasta faza foliculul se transforma in corp galben ce secreta progesteron. La nivelul mucoasei endometriale, stratul functional creste progresiv pana ce in a 28-a zi acesta se rupe si apare hemoragia.

Dereglarile ciclului menstrual

Una din dereglarile ciclului menstrual se numeste hiperfoliculinemie. In acest caz ovulatia nu apare in cea de a 14-a zi, ci intre zilele 8-10. Faza a doua are tot 14 zile. Astfel ciclul menstrual va deveni de 22-24 de zile, iar menstruatia dureaza mai mult de 5 zile.

O alta dereglare este hipofoliculinemia, in care durata primei faze este mai mare, ajungand la 16-18 zile. Si de aceasta data, a doua faza este constanta, de 14 zile. Astfel, ciclul menstrual este in acest caz de 30-32 de zile, in loc de 28, cat ar fi normal. Menstruatia dureaza aici o zi.

O alta dereglare, de data aceasta fiziologica, este menopauza (climacterium). Aceasta consta in incetarea maturarii foliculare.

Hormonii estrogeni

Hormonii sexuali estrogeni utilizati in terapie pot fi naturali, de semisinteza sau de sinteza. Acestia se folosesc in diferite conditii, cum ar fi: oligomenoree, amenoree ( lipsa menstruatiei), insuficienta ovariana fiziologica (menopauza), sau lipsa dezvoltarii ovariene la pubertate (imaturitate sexuala). Se pot folosi si in cazul barbatilor, in cadrul tratamentului impotriva cancerului de prostata.

Acesti hormoni au mai multe actiuni. Ei stimuleaza dezvoltarea aparatului sexual feminin si a caracterelor sexuale primare (schelet, voce, pilozitate, masa musculara) si secundare, incluzand tonusul psihic si sentimentul maternitatii. Un alt rol este in dezvoltarea scheletului, dar numai la concentratii mici de hormoni.

Alt rol este stimularea maturarii endometrului, insa pot cauza si aparitia cancerului mamar. Alt neajuns este efectul protrombotic. Ei pot duce la tromboze, de aceea anticonceptionalele ce contin astfel de hormoni se contraindica in cazurile in care exista un risc crescut in acest sens.

Aparitia cancerului mamar poate fi explicata prin stimularea diviziunii celulare la nivelul organelor tinta (sani, aparat genital).

Contraindicatii ale acestor hormoni sunt: sarcina in primul trimestru (pot duce la malformatii ale inimii si membrelor), afectiuni tromboembolice (tromboze venoase), in infarctul de miocard, sangerari genitale nediagnosticate (ar putea fi cancer uterin iar hormonii ar grabi viteza de crestere a celulelor canceroase).

De asemenea, trebuie utilizati cu precautie in diabet, obezitate, la femei peste 35 de ani ce fumeaza, in hipertensiune arteriala, tumori benigne ale sanului si endometrului.

Hormonii progestativi

O alta categorie de hormoni este cea a hormonilor progestativi, cei care ajuta la fixarea oului fecundat si la mentinerea sarcinii. Acestia pregatesc glanda mamara pentru lactatie. Acesti hormoni se recomanda in iminenta de avort, menoragii (hemoragii intense in timpul menstruatiei), metroragii (hemoragii in afara menstruatiei), terapie de substitutie la menopauza (impreuna cu hormonii estrogeni), cancer endometrial.

Se mai utilizeaza si in asociere cu estrogenii ca si anticonceptionale. Acesti hormoni pot avea avea ca efecte secundare edeme, tulburari digestive, cefalee, iritatie, depresie (rar), cresterea in greutate, flebite.

Contraceptivele hormonale


Se impart in trei categorii:

1. Asociatii estroprogestative

Acestea determina aparitia unor cicluri anovulatorii (nu apare ovulatia, ci doar se ingroasa mucoasa si apare hemoragia). De asemenea, ingroasa mucusul cervical specific si ingreuneaza astfel patrunderea spermatozoizilor. Regulile care trebuie respectate pentru mentinerea eficacitatii acestor contraceptive sunt: administrarea la aproximativ aceeasi ora din zi si, in caz de diaree, voma exagerata, trebuie asociate si alte masuri contraceptive.

Exemple de astfel de medicamente: Desorelle®, Logest®, Marvelon®, Novynette®, Rigevidon®, Microgynon®, Laurina®

2. Exclusiv estrogeni

Acestea servesc ca si contraceptiv de a doua zi. Se administreaza estrogeni in doze mari care ingroasa rapid stratul endometrial, grabind hemoragia si expulzarea ovulului. Exemplu: Postinor®

3. Exclusiv progestative

Se utilizeaza in cazul in care pacientelor li se contraindica anticonceptionalele ce contin estrogeni. Exemple de astfel de cazuri: in alaptare, in caz de contraceptie pe o durata scurta, la femei cu afectiuni tromboembolice grave. Exemple: Orgametril®


Acest articol intra in concursul "Fii jurnalist", lansat de stilfeminin.ro

Autor: Adina Pietrosanu


Mesaje (9) »
...
scris de vizitator, September 24, 2008

mi-am fă cut analize ş i examene ginecologice pentru a putea avea un copil ş i au ieş it bune. cu toate acestea eu tot nu ră mâ n î nsă rcinată . nu ş tiu ce să mai fac. am un ciclu neregulat ,(î ntre 22-26 zile)ş i ţ ine 3 zile, să fie asta cauza sau poate faptul că nu am orgasm la fiecare contact sexul din perioada de risc?

...
scris de Adina Pietrosanu, October 08, 2008

In niciun caz sa fie problema ca nu aveti orgasm. Mai mult de jumatate din femeile active sexual nu au orgasm. Daca analizele v-au iesit bine, probabil ca nici faptul ca aveti ciclul neregulat nu ridica probleme. Partenerul dumneavoastra si-a facut analize?

...
scris de ...., January 05, 2009

se poate ca ca ramai insarcinata fara sa faci sex?ce sa fac ca mia cam intarziat ciclul??

...
scris de Adina Pietrosanu, February 05, 2009

Pai, nu prea e posibil fara sa faci sex sa fii insarcinata. Poate e vreo dereglare hormonala. Du-te la ginecolog

...
scris de valiusa, June 12, 2009

am fost operata si mi s-a inlaturat un ovar si tromopa, este posibil ca vre-o data sa ramin insarcinata?

...
scris de Alege Viata, October 25, 2009

Pilula anticonceptionala este contraceptiva sau avortiva (produce avortul timpuriu in primele 14 zile de la conceptie, avorturi pe banda anual)?
Stii ce inseamna cu adevarat un Avort, care sunt metodele avortive si efectele secundare?
Toate metodele contraceptive, metodele anticonceptionale provoaca Avortul Timpuriu (avortul menstrual in primele 14 zile de la conceptie), sterilitatea si au efecte secundare GRAVE si chiar FATALE?
* AVORTUL HORMONAL (Anticonceptionale, Contraceptive, Vaccinuri - CO imunologica) si CHIMIC (avortul medicamentos, Mifepriston - RU 486, Prostaglandine, solutii saline etc). STERILETUL DIU (dispozitiv intrauterin) AVORTUL CHIMIC combinat cu cel MEDICAMENTOS
* Mijloace Anticonceptionale (Mijloace Contraceptive). Efecte secundare fatale despre care nu se vorbeste. Manipularea limbajului - Manipularea societatii
Raspunsuri la intrebari si alte informatii la: www.AdevarulDespreAvort.ro

...
scris de nd_tms, March 18, 2010

buna, am si eu o intrebare. am urmat contraceptive un an jumate si deja de aproape 3 luni nu le mai urmez. problema e ca nu imi vine ciclul. e normal sau ar fi o problem a la mijloc???


...
scris de deeaol, January 13, 2011

daca la varsta de 8-9 ani am fost agresata sexual se mai poate sa fiu virgina??

...
scris de dona diana, June 14, 2011

exista hormoni care sa ma ajute sa ramin insarcinata in conditiile in care am o trompa infundata si sunt cauterizate de un an ?

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii