Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Sedentarismul imbatraneste organismul

Marti, 29 Ianuarie 2008

Sedentarismul imbatraneste organismul Persoanele care fac mai mult sport in timpul liber par cu cu zece ani mai tinere din punct de vedere biologic decat cele sedentare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in Archives of Internal Medicine si preluat de AFP.

La studiu, realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, au participat 2.401 perechi de gemeni, barbati si femei.


Subiectii au oferit informatii despre nivelul de activitate fizica efectuata, statutul socio-economic si statutul de fumator. De asemenea, cercetatorii au prelevat mostre de ADN de la fiecare subiect pentru a examina lungimea telomerilor din globulele albe. Telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele si care au rolul de a proteja cromozomii.

Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul imbatranirii. Pe masura ce oamenii imbatranesc, telomerii devin din ce in ce mai scurti, celulele nu mai sunt protejate si, in cele din urma, mor. Se estimeaza ca lungimea telomerilor se reduce, in medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unitati structurale.


Sedentarismul imbatraneste organismulTelomerii din mostrele prelevate de la persoanele care au efectuat mai putina activitate fizica in timpul liber erau mai scurti decat cei ai subiectilor care faceau mai mult sport, au constatat cercetatorii.

Profesorul Lynn Cherkas, coordonatorul studiului, a indicat ca asocierea dintre lungimea telomerilor si nivelul de activitate fizica ramane semnificativa chiar si dupa ce s-a tinut cont de factori de risc precum indicele de masa corporala (IMC), statutul de fumator, statutul socio-economic si nivelul de activitate fizica de la slujba.

Diferenta intre telomerii persoanelor mai active - in medie, 199 de minute de exercitii efectuate saptamanal - si ai celor mai sedentare - in medie, 16 minute de activitate fizica saptamanal - este, in medie, de 200 de nucleotide, au spus cercetatorii. Cu alte cuvinte, "subiectii mai activi aveau telomeri cu lungime comparabila cu cea inregistrata la persoanele mai tinere cu zece ani".

Cercetatorii cred ca activitatea fizica previne un proces natural numit stres oxidativ, care afecteaza si ucide celulele si, implicit, contribuie la imbatranire. Cercetatorii sunt de parere ca activitatea fizica moderata, efectuata timp de 30 de minute, de cinci ori pe saptamana, poate contribui la mentinerea sanatatii organismului si preveni imbatranirea.

sursa: www.mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Vitamina C intareste organismul

    Daca vrei sa scapi de astenia de primavara, infrupta-te cu legume si fructe proaspete, care au multe vitamine si minerale. Un antioxidant care nu trebuie sa lipseasca din organismul tau este vitamina C!

  • Excesul de antioxidanti poate afecta organismul

    Excesul de antioxidanti, substante cunoscute pentru proprietatile lor anticancer si de prevenire a maladiilor cardiace, poate afecta echilibrul organismului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.

  • "Elixirul tineretii" exista in organismul uman

    O substanta naturala produsa de organismul uman, care poate sa produca "celule nemuritoare", descoperita de specialistii spanioli, ar putea fi elementul cheie pentru conceperea unui "elixir al tineretii", potrivit unui studiu publicat in New Scientist, informeaza MEDIAFAX .

  • Merele apara organismul de Alzheimer si Parkinson

    Consumul zilnic de mere, portocale si banane poate preveni dezvoltarea maladiilor Alzheimer si Parkinson, pentru ca protejeaza celulele nervoase din creier si coloana vertebrala, informeaza dailymail.co.uk. 

  • S-a descoperit vaccinul care imunizeaza instant organismul

    Cercetatorii americani au pus la punct o noua metoda de vaccinare, care permite imunizarea imediata a organismului impotriva unei game variate de boli, potrivit unui studiu recent publicat in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii