Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Tratamentele cu celule susa embrionare provoaca tumori

Vineri, 20 Februarie 2009
Tratamentele cu celule susa embrionare provoaca tumoriCercetatorii israelieni au dovedit, in premiera mondiala, ca injectiile cu celule susa prelevate de la embrioni umani pot sa conduca la aparitia unor tumori in organism, informeaza cotidianul Jerusalem Post.

Celulele susa, in speciale cele prelevate de la embrionii umani in varsta de doar cateva zile, sunt considerate de multi specialisti drept un potential tratament pentru o larga varietate de maladii cronice, precum Parkinson, Alzheimer, diabetul si bolile cardiace, deoarece ele au capacitatea de a produce celule noi, sanatoase si de acelasi tip cu cele pe care trebuie sa le inlocuiasca in organele bolnave.
    
Noul studiu prezinta primul caz medical bine documentat de aparitie, la oameni, a unei tumori cerebrale - benigna si cu un ritm lent de crestere - dupa terapia cu celule embrionare. Este vorba de cazul unui tanar israelian, in varsta de 16 ani, suferind de o maladie genetica degenerativa foarte rara, care a apelat la acest tratament experimental prin injectii de celule susa, efectuat in Rusia. Specialistii considera ca folosirea in viitor a celulelor susa ar trebui precedata de cercetari intense.
    
Pacientul, ai carui parinti sunt de origine marocana, a dezvoltat maladia ataxia telangiectasia (AT) pe cand era copil. Degenerarile aparute, treptat, la nivelul unei anumite regiuni cerebrale conduc la afectarea capacitatilor locomotorii si la slabirea sistemului imunitar, provocand, in mod frecvent, aparitia infectiilor si diverselor forme de cancer. Cei mai multi pacienti decedeaza la varsta adolescentei sau in jurul varstei de 20 de ani.
    
Desi medicii israelieni de la Sheba Medical Center i-au sfatuit pe parintii tanarului sa nu apeleze la aceasta terapie, ei l-au dus, totusi, pe acesta la Moscova, pentru o serie de injectii cu celule susa embrionare, efectuate la nivelul creierului si al coloanei vertebrale. Tanarul pacient s-a deplasat in Rusia de doua ori, la varsta de 10, respectiv 12 ani, pentru doua serii de injectii.
    
La varsta de 13 ani, pacientul a reclamat dureri mari de cap, iar in urma scanarilor, medicii au descoperit prezenta unor tumori in mai multe zone din creier si din maduva spinarii, informeaza Mediafax .  
    
In urma cu doi ani si jumatate, hematologul Gideon Rechavi, de la Cancer Biology Center din Tel Aviv, a condus o echipa de medici care au investigat acest caz si au descoperit ca tumorile nu aveau aceeasi origine cu organismul pacientului, ci proveneau de la cel putin doi embrioni straini, ale caror celule au fost injectate in corpul acestuia.  
    
Tumorile contineau atat cromozomi XX, cat si XY. Daca ar fi fost produse de organismul pacientului, ele ar fi trebuit sa contina doar cromozomi XY (barbatesti).
    
In 2006, tanarul a fost supus unei interventii chirurgicale pe creier si la maduva spinarii, realizata de Shlomo Constantini, directorul sectiei de neurochirurgie pediatrica de la Centrul medical Sourasky Dana din cadrul Spitalului de pediatrie din Tel Aviv. Medicii au inlaturat doar acele tumori cu un ritm rapid de crestere.
    
Starea pacientului este in prezent stabila, tumorile cresc intr-un ritm lent, fiind considerate benigne, insa acesta traieste deja intr-un scaun cu rotile. Medicii spun ca AT este o maladie degenerativa mai periculoasa decat tumorile.
    
Cotidianul Jerusalem Post a aflat ca prestigioasele reviste Nature si Science au refuzat initial sa publice studiul specialistilor israelieni, recent aparut in US Public Library of Science (PLoS).
    
Unul dintre autorii studiului, Ninette Amariglio, a lansat ipoteza ca cele doua reviste "s-au temut, se pare, de lobby-ul de multe miliarde de dolari facut tratamentelor cu celule susa si de faptul ca studiul le va afecta perspectivele". In plus, editorii "prefera articolele stiintifice optimiste. Studiul nostru nu este pesimist, dar ii avertizeaza pe cercetatori sa fie atenti in privinta unor posibile complicatii si pericole", a adaugat Amariglio.
    
"In niciun caz nu am sugerat ca testele cu celule susa sa fie suspendate, am spus doar ca este nevoie de prudenta in terapiile celulare", a precizat Amariglio.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii