Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Tesutul adipos este format si din celule susa

Joi, 25 Noiembrie 2010
Tesutul adipos este format si din celule susaTesutul adipos, departe de a fi doar un rezervor de grasime, contine un numar mare de celule susa hematopoietice, asemanatoare celor din maduva osoasa, care sunt capabile sa se diferentieze in celule imunitare, potrivit unui studiu preliminar realizat pe soareci, informeaza AFP.

Aceste rezultate nu au fost deocamdata confirmate pe subiecti umani. Daca se va demonstra insa ca tesutul adipos uman contine la randul sau celule hematopoietice capabile sa se diferentieze in mastocite (celule imunitare) sau in alte tipuri de celule "atunci va fi revolutionat domeniul hematopoiezei (producerea sangelui)", a explicat Béatrice Cousin, de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), coautoare a studiului.

Pana in prezent, celulele sangvine erau produse doar de celulele susa din maduva osoasa, a carei prelevare este "complicata si foarte invaziva", a explicat cercetatoarea franceza. In schimb, tesutul adipos "exista in cantitati mari si este usor de extras".

Studiile anterioare au relevat faptul ca tesutul adipos, compus in mare parte din celule incarcate cu lipide (adipocite), adaposteste si anumite tipuri de celule prezente in sange. Oamenii de stiinta credeau ca acestea proveneau din maduva osoasa, unde au putut sa se diferentieze din celule susa, informeaza Mediafax .

Cercetatorii de la laboratorul Métabolism, Plasticité et Mitochondries din cadrul CNRS si Universitatii Paul Sabatier au reusit sa izoleze, la nivelul tesutului adipos al soarecilor, o populatie de celule susa hematopoietice capabile sa genereze mai ales mastocite, implicate in procesele inflamatorii si alergice.

Pentru a determina rolul lor, oamenii de stiinta au reinjectat aceste celule susa hematopoietice in sistemul circulator al soarecilor, ele intrand astfel in concurenta cu celulele susa produse in maduva osoasa. Cercetatorii au constatat ca mastocitele din intestin si din piele proveneau in principal din celulele susa hematopoietice prezente in tesuturile adipoase.

Celulele susa sunt astfel capabile sa colonizeze si alte tipuri de tesuturi, altele decat maduva osoasa, si sa se diferentieze in mastocite functionale.

Mastocitele sunt omniprezente in sistemul imunitar, devenind foarte active atunci cand apare o inflamatie cauzata de un virus sau de o bacterie.

Daca aceste celule vor fi descoperite si la oameni, acest lucru va deschide "perspective terapeutice majore pentru tratarea unor maladii imunitare precum obezitatea, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita... ca si alergiile", au explicat cercetatorii de la CNRS si de la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse.

Studiul cercetatorilor francezi a fost publicat, luni, in revista americana Stem Cell.



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii