Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Decalajele orare dese ne-ar putea afecta permanent creierul

Vineri, 26 Noiembrie 2010
Decalajele orare dese ne-ar putea afecta permanent creierul
Foto: Hepta
Decalajele orare frecvente
afecteaza pe termen lung functionarea creierului hamsterilor, in special memoria, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica americana PloS One (Public Library of Science), informeaza AFP.

Acest studiu confirma concluziile unor cercetari anterioare efectuate pe membrii personalului de bord al companiilor aeriene si pe angajatii care lucreaza noaptea.

In afara de dificultati de concentrare si de tulburari de memorie, aceste persoane sufera cel mai adesea de diabet, hipertensiune arteriala, maladii cardiace, cancer si au un nivel de fertilitate scazut.

Pentru pasagerii ocazionali, efectele decalajului orar au efecte benigne, care dispar dupa cateva zile, uneori cu ajutorul melatoninei, un hormon care stimuleaza somnul, informeaza Mediafax.

Insa decalajele orare frecvente si schimbarile repetate ale orarului de lucru afecteaza functionarea creierului astfel incat pot altera memoria si puterea de concentrare, mult timp dupa revenirea la normal, a explicat Lance Kriegsfeld, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley din California, principalul autor al studiului.

Pentru acest studiu, cercetatorii americani au supus hamsterii de laborator, de doua ori pe saptamana, unui decalaj de sase ore, echivalentul decalajului dintre ora din New York si ora din Paris.

Cercetatorii au evaluat apoi performantele de memorie si capacitatea de invatare a acestor hamsteri, in ultimele doua saptamani ale perioadei de manifestare a decalajului orar, efectuand noi masuratori la o luna dupa revenirea animalelor la un regim de viata normal.

Animalele care se aflau sub efectul decalajului au prezentat dificultati majore in ceea ce priveste executarea unor sarcini simple, comparativ cu exemplarele din grupul de control.

Faptul ca aceste efecte persista timp de o luna, dupa revenirea la normal, i-a surprins pe cercetatori.

In plus, acestia au remarcat o serie de leziuni permanente la nivelul creierului acestor rozatoare, in special in zona hipocampusului, o regiune a creierului care joaca un rol cheie in procesul de memorare.

Cercetatorii au constatat astfel ca hamsterii supusi unor decalaje orare repetitive prezentau de doua ori mai putini neuroni in hipocampus, comparativ cu animalele din grupul de control.



Te-ar putea interesa:
  • Carenta de vitamina B1 poate afecta creierul

    Vitaminele joaca un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Vitamina B1 (tiamina) este implicata in activitatea sistemului nervos central si periferic, iar lipsa ei poate produce boli ca encefalopatia lui Wernicke si sindromul Korsakoff.

  • Lipsa de somn afecteaza creierul

    Pierderea unei singure nopti de somn poate provoca in creier producerea unor "pene de curent", caderi bruste intr-o stare intre somn si veghe, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani publicat in Journal of Neuroscience si preluat de dailymail.co.uk. 

  • Vitamina D ajuta creierul barbatilor de peste 60 de ani

    Vitamina D, prezenta in peste si sintetizata de piele dupa expunerea la soare, amelioreaza semnificativ functionarea creierului barbatilor in varsta de peste 60 de ani, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, publicat in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, informeaza AFP.

  • Cititul determina creierul uman sa functioneze diferit

    Capacitatea de a citi un text, dobandita mult prea recent pentru a influenta evolutia genetica, are un impact important asupra creierului uman, care se adapteaza si utilizeaza, indiferent de varsta la care se produce alfabetizarea, regiuni cerebrale asociate altor functii, informeaza AFP.

  • Creierul uman are nevoie de un anumit timp pentru a se concentra

    Creierul uman are nevoie de un anumit neurotransmitator pentru a se putea concentra cum trebuie, acesta fiind rezultatul unui studiu referitor la nevoia oamenilor de a reciti, cateodata, anumite texte pentru a le putea intelege, informeaza telegraph.co.uk. 

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii