Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cititul determina creierul uman sa functioneze diferit

Luni, 15 Noiembrie 2010
Cititul determina creierul uman sa functioneze diferitCapacitatea de a citi un text, dobandita mult prea recent pentru a influenta evolutia genetica, are un impact important asupra creierului uman, care se adapteaza si utilizeaza, indiferent de varsta la care se produce alfabetizarea, regiuni cerebrale asociate altor functii, informeaza AFP.

"Nu avem un sistem cerebral innascut specializat pentru lectura. Trebuie sa improvizam, sa folosim sistemele care exista deja", au declarat Laurent Cohen, profesor la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM), si Stanislas Dehaene, profesor la Collège de France, autorii acestui studiu publicat in revista americana Science.

Cercetatorii francezi au utilizat imagistica prin rezonanta magnetica pentru a masura activitatea cerebrala a voluntarilor participanti la acest studiu.

Studiul a fost realizat pe 63 de voluntari adulti - 10 nu stiau sa citeasca, 22 au fost alfabetizati la o varsta adulta si 31 au invatat sa citeasca in copilarie. Studiul a fost efectuat in Portugalia si in Brazilia, tari in care, in urma cu cateva decenii, se intampla "destul de frecvent" ca multi copii sa nu mearga la scoala. Voluntarii au fost supusi unor stimuli diversi - fraze vorbite si scrise, cuvinte, desene etc.

Cercetatorii au putut astfel sa compare activitatea cerebrala a adultilor analfabeti cu cea a persoanelor alfabetizate - in copilarie sau la varsta adulta - si au comparat impactul avut de procesul de invatare a literelor asupra creierului, informeaza Mediafax .

Ei au constatat ca impactul avut de alfabetizare a fost "mult mai mare decat lasau sa se intrevada studiile precedente" si afecteaza atat zonele asociate vazului din creier, cat si cele utilizate de vorbire.

Pentru persoanele care invata sa citeasca, activitatea cerebrala se intensifica in regiunile primitive "atunci cand sunt prezentate simboluri orizontale, deoarece linia lecturii, in cazul nostru, este orizontala, insa nu si atunci cand sunt prezentate simboluri verticale", afirma autorii studiului.

Sunt activate, totodata, zonele folosite de creier pentru limbaj, deoarece lectura "activeaza sistemul limbajului", facandu-i pe oameni sa devina constienti de sunetele pronuntate, permitand "stabilirea unor legaturi intre sistemul vizual si sistemul limbajului, intre literele scrise si sunete".

Procesul de invatare a literelor, chiar daca are loc la o varsta adulta, antreneaza o redistribuire a resurselor de care dispune creierul. Astfel, recunoasterea vizuala a obiectelor si a chipurilor cedeaza partial teren, pe masura ce persoana in cauza invata sa citeasca, deplasandu-se "partial in emisfera dreapta a creierului".

Nu s-a stabilit, deocamdata, daca cititul are vreo consecinta negativa asupra capacitatii de recunoastere a chipurilor umane.

O alta "descoperire cu adevarat frapanta", in opinia autorilor studiului, considerata o dovada a capacitatii de adaptare a circuitelor cerebrale, este faptul ca alfabetizarea la varsta adulta are acelasi impact asupra creierului ca alfabetizarea la varsta copilariei.



Te-ar putea interesa:
  • Creierul uman are nevoie de un anumit timp pentru a se concentra

    Creierul uman are nevoie de un anumit neurotransmitator pentru a se putea concentra cum trebuie, acesta fiind rezultatul unui studiu referitor la nevoia oamenilor de a reciti, cateodata, anumite texte pentru a le putea intelege, informeaza telegraph.co.uk. 

  • Cititul ajuta la realizarea conexiunilor in interiorul creierului

    Procesul de invatare a alfabetului intareste conexiunile dintre diferitele zone ale creierului, potrivit unui studiu realizat pe 20 de luptatori de gherila columbieni care au invatat sa citeasca la o varsta adulta, informeaza AFP.

  • Carenta de vitamina D determina o crestere a mortalitatii

    Lipsa vitaminei D din organism poate determina o crestere cu 27% a ratei mortalitatii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, care coroboreaza si rezultatele altor lucrari ce arata rolul important jucat de aceasta substanta in organism, informeaza AFP.

  • Recesiunea economica ii determina pe fumatori sa renunte la viciu

    Actuala criza mondiala ii ajuta pe fumatorii din Marea Britanie sa renunte la fumat, potrivit cercetatorilor britanici care au publicat un studiu cu ocazia Zilei Internationale impotriva Fumatului, celebrata in a doua zi de miercuri din luna martie a fiecarui an, informeaza femalefirst.co.uk.

  • "Elixirul tineretii" exista in organismul uman

    O substanta naturala produsa de organismul uman, care poate sa produca "celule nemuritoare", descoperita de specialistii spanioli, ar putea fi elementul cheie pentru conceperea unui "elixir al tineretii", potrivit unui studiu publicat in New Scientist, informeaza MEDIAFAX .

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii