Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Carenta de vitamina D determina o crestere a mortalitatii

Marti, 12 August 2008
Carenta de vitamina D determina o crestere a mortalitatiiLipsa vitaminei D din organism poate determina o crestere cu 27% a ratei mortalitatii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, care coroboreaza si rezultatele altor lucrari ce arata rolul important jucat de aceasta substanta in organism, informeaza AFP.

Cercetatorii de la Facultatea de medicina Johns Hopkins (Maryland) au analizat un esantion de 13.000 de barbati si femei care aveau o stare buna de sanatate si care au luat parte la un studiu national ce avea ca obiectiv compararea riscurilor mortalitatii la persoanele cu nivel scazut de vitamina D in organism si la cele care aveau in corp o cantitate normala din aceasta substanta.
   
Dintre cei 1.800 de participanti decedati pana la 31 decembrie 2000, circa 700 sufereau de maladii cardiovasculare, iar 400 prezentau un deficit de vitamina D. Riscul de deces a fost cu 27% mai mare la persoanele in organismul carora vitamina nu se gasea in cantitati suficiente.
   
Numarul deceselor survenite in urma crizelor cardiace nu a fost suficient de mare in cadrul grupului pentru a se putea stabili stiintific o legatura intre cauza si lipsa vitaminei D, au explicat autorii studiului, publicat in revista Archives of Internal Medicine, pe 11 august.
   
In studiul recent se arata clar ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina D in sange si cresterea incidentei cancerului la san si a depresiei in cazul persoanelor in varsta.
   
Un studiu publicat anterior de echipa de la Johns Hopkins a stabilit o legatura posibila intre cresterea cu 80% a riscului de boli arteriale si deficitul de vitamina D. Cercetatorii au atras atentia ca si alte studii, publicate in 2007 si realizate pe animale de laborator si oameni, au indicat existenta unei legaturi intre nivelul scazut de vitamina D din sange si bolile cardiovasculare.
   
"Rezultatul studiilor noastre arata mai clar ca barbatii si femeile trebuie sa isi monitorizeze indeaproape nivelul de vitamina D din organism", a declarat unul dintre autorii studiului.
   
Un studiu austriac realizat pe 3.258 de pacienti, cu varsta medie de 62 de ani, publicat in iunie, a aratat ca persoanele care aveau cantitati mici de vitamina D in sange erau de doua ori mai expuse riscului de deces decat ceilalti.
   
Vitamina D joaca un rol important in cadrul sistemului imunitar. Potrivit editorilor de la Archives of Internal Medicine, cel putin 50% dintre adultii cu varste sub 50 de ani din intreaga lume sufera de deficit de vitamina D, problema care afecteaza si numeroase persoane tinere.
   
Diminuarea activitatilor in aer liber, poluarea si imbatranirea sunt explicatii posibile pentru aceasta carenta.
   
Principala sursa de vitamina D o reprezinta expunerea la soare timp de 10-15 minute la soare in fiecare zi. In ceea ce priveste alimentele, vitamina D poate fi sintetizata de organism din peste.


sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Carenta de vitamina D, letala in cancer

    Femeile care au un deficit de vitamina D in organism in momentul diagnosticarii cu cancer mamar prezinta un risc mai ridicat de deces sau de generalizare a tumorii fata de cele care au un nivel suficient din acest element, informeaza AFP.

  • Carenta de vitamina B1 poate afecta creierul

    Vitaminele joaca un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Vitamina B1 (tiamina) este implicata in activitatea sistemului nervos central si periferic, iar lipsa ei poate produce boli ca encefalopatia lui Wernicke si sindromul Korsakoff.

  • Consumul de carne rosie creste rata mortalitatii

    Consumul de carne rosie sporeste rata mortalitatii, iar consumul de carne alba pare sa o micsoreze, potrivit unui studiu publicat in revista Archives of Internal Medicine, informeaza AFP.

  • Rata de imbolnavire cu HIV/ SIDA se afla in crestere

    Numarul bolnavilor infectati cu virusul HIV sau suferind deja de SIDA este in crestere in toata Europa, la fel ca si numarul cazurilor de comportamente sexuale riscante, potrivit unui top al tarilor care ofera cea mai buna ingrijire medicala in domeniu, in care Romania este pe ultimul loc.

  • Carenta de magneziu duce la imbatranire

    Carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legatura intre lipsa pe termen lung a acestui micronutrient si riscul crescut de boli asociate cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii