Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cum tratam depresia de toamna

Luni, 22 Noiembrie 2010
Cum tratam depresia de toamnaDepresia sau tulburarea afectiva de sezon - asa cum este denumita in literatura de specialitate -, se manifesta printr-o stare de disconfort psihic si fizic, pe care de regula o resimtim la trecerea de la anotimpul cald la cel rece.

Depresia de toamna este cauzata de dereglarea ceasului biologic intern, datorita scurtarii zilelor si a scaderii luminii solare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai afectate de depresia de toamna sunt femeile, peste 70% dintre ele resimtind efectele negative ale acesteia: tulburari afective si de somn, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate, cresterea apetitului pentru dulciuri, iritabilitate, oboseala si lipsa de energie. Depresia de toamna netratata conduce in timp la deteriorarea relatiilor interumane si la aparitia unor afectiuni grave, cum ar fi bolile psihice si cele cardio-vasculare.

Pentru a putea preveni si trata acest tip de depresie, trebuie sa intelegem procesele interne care conduc la aparitia sa. Ritmul circadian, recunoscut si sub numele de “ceas biologic intern”, este mecanismul responsabil de adaptarea biochimica, fiziologica si comportamentala a organismului la schimbarile ce intervin zi de zi, fiind influentat direct de nivelul neurotransmitatorilor melatonina si serotonina din organism.

Majoritatea persoanelor devin constiente de importanta sincronizarii perfecte a activitatilor cotidiene cu ceasul biologic intern abia in momentul in care observa ingreunarea activitatilor curente - care in mod normal ar fi usor de executat. Spre exemplu, la trecerea de la anotimpul cald la cel rece intampinam dificultati la trezire - din cauza adaptarii deficitare a organismului la lumina naturala scazuta -, dezechilibrul ritmului circadian determinand si pierderea capacitatii de concentrare, cresterea iritabilitatii si a unei stari generale de oboseala, conducand in final la instalarea depresiei de toamna.

Sincronizarea cu ceasul biologic intern se poate realiza prin mentinerea serotoninei la un nivel optim in organism. Acest neurotransmitator, cunoscut si sub denumirea de “substanta fericirii”, se ocupa in special de transmiterea semnalelor intre neuroni, ajutand la buna functionare a proceselor mintale si afective. Serotonina are un rol important si in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, a functiilor hormonale si a celor motorii.

Poti ajuta la prevenirea sau la tratarea depresiei de toamna printr-o dieta echilibrata, prin exercitii fizice regulate si prin administrarea unor suplimente naturale, cum este si 5-HTP de la Secom®, ce contine un precursor al serotoninei (substanta fericirii), extras din semintele plantei Griffonia simplicifolia.

Anumite suplimente naturale (spirulina, uleiul de catina, propolisul, echinaceea etc.) intaresc imunitatea organismului, ne cresc rezervele energetice si puterea de concentrare. In timp ce altele (5-HTP, radacina de ginseng, sunatoarea, tinctura de valeriana) au efect antidepresiv, inducand starea de calm, increderea in sine, relaxarea si capacitatea de comunicare.

Astfel, depresia de toamna poate fi depasita in mod natural printr-o dieta echilibrata (bogata in calciu, magneziu, zinc si proteine), prin practicarea de exercitii fizice cu regularitate si prin administrarea de suplimente naturale eficiente.


Te-ar putea interesa:
  • Depresia post natala

    Unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei femei il reprezinta nasterea. In timpul celor 9 luni de sarcina, dar si in perioada urmatoare nasterii, organismul cunoaste unele modificari menite sa asigure atat siguranta fatului si, mai tarziu, a nou-nascutului, cat si a mamei.In ceea ce priveste perioada post-natala, aceasta aduce proaspetei mamici stari diverse- tristete, anxietate, teama, confuzie, lipsa de energie, a apetitului, stari ce pot afecta serios capacitatea de concentrare, de interactiune in societate si de coordonare.

  • Nou studiu privind depresia

    Persoanele cu varsta de 44 de ani sunt cele mai vulnerabile in fata depresiei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in 80 de tari de o echipa de cercetatori americani, publicat in Social Science & Medicine si preluat de BBC.

  • Un hormon al foamei combate depresia

    Cercetatorii americani au descoperit ca un nivel ridicat de grelina, hormon care creste pofta de mancare, poate combate depresia si anxietatea, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Neuroscience si preluat de BBC.

  • Depresia - cand tristetea poate ucide

    Depresia reprezinta stadiul patologic caracterizat printr-o stare de tristete si tulburare a starii afective, insotit de momente de tensiune nervoasa, pierderea apetitului si a chefului de viata, apatie sau ganduri suicidale. Mai mult decat un moment trecator, depresia poate cauza pierderea contactului cu realitatea si poate influenta comportamentul social si reactiile individului fata de mediul exterior.

  • Depresia si anxietatea cresc riscurile interventiilor chirurgicale

    Oamenii care sufera de anxietate si depresie sunt expusi unui risc mai mare de deces dupa o interventie chirurgicala, conform rezultatelor unui nou studiu, citat de news.yahoo.com.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii