Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Berea a contribuit la dezvoltarea civilizatiei umane

Joi, 11 Noiembrie 2010
Berea a contribuit la dezvoltarea civilizaciei umane
Foto: Hepta
Arheologii canadieni au ajuns la concluzia ca berea a fost unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizatiei umane in epoca de piatra, potrivit unui studiu publicat in Live Science si citat de thaindian.com.

In opinia autorilor acestui studiu, fermierii din epoca de piatra cultivau cereale nu atat pentru a-si asigura hrana zilnica, cat pentru a se binedispune, transformand grauntele in bere.

Dovezile care atesta faptul ca oamenii acelor vremuri depuneau eforturi considerabile pentru a obtine acele graunte si faptul ca petrecerile reprezentau evenimente majore pentru comunitatile umane din epoca de piatra vin in sprijinul teoriei potrivit careia grauntele de cererale erau adeseori transformate in bere, a explicat arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului.

"Berea este un element sacru in cele mai multe dintre societatile traditionale", a declarat Brian Hayden.

Agricultura primitiva a aparut in neolitic, in urma cu aproximativ 11.500 de ani. Grupurile de oameni, in trecut nomade, s-au stabilit in anumite locuri si au intrat in contact mult mai des unele cu altele, punand astfel bazele unor relatii sociale mult mai complexe, informeaza Mediafax .

Oamenii din neolitic care traiau intr-o regiune din Asia de Sud-Vest denumita Levant, proveneau din cultura Natufi, alcatuind primele comunitati umane cultivatoare de cereale, care au evoluat ulterior catre o forma de viata sedentara. Cea mai evidenta explicatie este aceea ca oamenii preistorici cultivau cerealele pentru a le manca.

Dovezile arheologice sugereaza faptul ca, pana in neolitic, cerealele precum orzul si orezul reprezentau doar un element minor in dieta zilnica, cel mai probabil pentru ca aceste culturi necesitau un volum mare de munca si un numar mare de operatiuni pentru a obtine produsul finit - seceris, vanturat, decorticat si macinat -, iar aceste etape sunt mari consumatoare de timp.

Cateva situri din Siria au revelat faptul ca oamenii acelor vremuri parcurgeau distante neobisnuit de mari pentru a-si procura cereale - uneori pana la 100 de kilometri. Efortul depus pentru obtinerea acestor cereale a facut ca ele sa devina un element atractiv si apreciat, mai ales cu ocazia petrecerilor, in timpul carora oaspetii erau serviti cu aceste alimente, a caror obtinere era dificila sau costisitoare, iar berea a reprezentat unul dintre motivele principale pentru care aceste graunte erau procurate.

Petrecerile au reprezentat in societatile traditionale un element vital pentru aparitia legaturilor si cooperarii intre comunitati, pentru aparitia puterii politice, pentru aparitia retelelor de aliante, si toate acestea au stat la baza aparitiei unei societati complexe, a explicat autorul studiului.

"In cadrul petrecerilor traditionale din lumea intreaga exista trei ingrediente care sunt universal prezente. Unul dintre ele este carnea. Al doilea este un anumit tip de cereale, cel putin in emisfera nordica, sub forma painii sau a pasatului de cereale. Cel de-al treilea este alcoolul si, deoarece alcoolul necesita un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar si mult timp si efort, el era produs in societatile traditionale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeti, pentru a-i face fericiti si pentru a-i face sa aiba o atitudine favorabila fata de gazde", au adaugat autorii studiului.



Te-ar putea interesa:
  • Berea ca medicament

    Cercetatorii spanioli au descoperit ca berea consumata dupa un efort fizic prelungit (jogging, fotbal, etc), poate face minuni pentru organism. Astfel, berea ajuta la hidratarea organismului si la imbunatatirea digestiei.

  • Berea protejeaza sistemul osos

    Berea este benefica pentru sanatatea sistemului osos, potrivit unui studiu britanic, publicat in Journal of the Science of Food and Agriculture, informeaza express.co.uk.

  • Berea consumata moderata previne deshidratarea dupa efortul fizic

    Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de rehidratare dupa efort fizic, arata un studiu realizat de cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si a celor de la Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.

  • Proteina care ucide celulele umane ar putea trata cancerul

    Cercetatorii americani au descoperit mecanismul de activare a unei proteine care ucide celulele umane, oferind astfel o solutie impotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza MEDIAFAX .

  • Primele celule susa embrionare umane din "era Obama" au fost aprobate de autoritati

    Folosirea a 13 noi linii de celule susa embrionare umane in cercetarile medicale din domeniul public, primele din cadrul noii politici duse de administratia presedintelui american Barack Obama, a primit unda verde, miercuri, din partea autoritatilor medicale americane, informeaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii