Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Lipsa de somn afecteaza creierul

Joi, 22 Mai 2008

Lipsa de somn afecteaza creierul Pierderea unei singure nopti de somn poate provoca in creier producerea unor "pene de curent", caderi bruste intr-o stare intre somn si veghe, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani publicat in Journal of Neuroscience si preluat de dailymail.co.uk. 


Privarea de somn provoaca instabilitate in creier, organul fiind predispus la "inchideri" bruste similare penelor de curent, spun cercetatorii de la scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania. "Creierul este atat adormit cat si treaz, starile schimbandu-se intre ele cu rapiditate", a indicat David Dinges, coordonator al studiului.

Studiul sugereaza ca persoanele care au fost private de somn alterneaza perioadele de functionare normala a creierului cu scaderile dramatice de atentie si procesare vizuala. "Procesul implica mai multe structuri care se modifica, insa schimbarile se produc doar in timpul acestor caderi", a spus Dinges.

La studiu au participat 24 de adulti, care au avut de efectuat sarcini simple, implicand atentia vizuala, cand erau odihniti, dar si dupa pierderea unei nopti de somn. Cercetatorii au utilizat tehnica rezonantei magnetice nucleare functionale (fMRI), care masoara fluxul sangvin din creier.

Cercetatorii au descoperit ca acele "pene de curent" scurte, din mai multe zone din creier sunt mai frecvente la persoanele care sufera de privare de somn, decat la cele odihnite. In aceste conditii, creierul este incapabil sa se lupte cu dorinta involuntara de a dormi.

Cercetatorii spun ca, studiul sustine ideea ca privarea de somn este periculoasa, mai ales in ceea ce-i priveste pe soferi. In cazul acestora, chiar si o cadere de patru secunde poate fi fatala. "Nu este vorba doar de un interes pur academic", a explicat Dinges.



sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Apneea in somn afecteaza calitatea vietii

    Persoanele care sufera de sindromul apneei in somn (SAS), ce consta in perioade in care respiratia se opreste in timpul somnului, prezinta riscuri de doua ori mai mari de imbolnavire, potrivit unui studiu ce va fi publicat in luna decembrie in Jurnalul European de Pneumologie (ERJ), informeaza AFP.

  • Lipsa somnului afecteaza psihicul

    Insomnia are o legatura directa cu paranoia, asa cum a sugerat si Shakespeare in piesa "Macbeth", este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii britanici, informeaza cotidianul britanic Telegraph, in editia electronica, citat de MEDIAFAX.

  • De cat somn avem nevoie?

    Somnul e unul dintre cele mai analizate procese de catre stiinta de azi: de ce avem nevoie de el, de ce e greu uneori sa avem parte de el si de ce acesta afecteaza totul, pornind de la performanta fizica la banii pe care ii castigam.

  • Somn odihnitor pentru suflet si trup

    Va treziti obosita in fiecare dimineata? Va ridicati cu mare greutate din pat, chiar daca ati dormit peste 8, 9 ore? Sau, dimpotriva, nu puteti adormi decat spre dimineata, dupa multe ore de plimbari prin casa ori de numarat incontinuu oi?

  • Vitamina D ajuta creierul barbatilor de peste 60 de ani

    Vitamina D, prezenta in peste si sintetizata de piele dupa expunerea la soare, amelioreaza semnificativ functionarea creierului barbatilor in varsta de peste 60 de ani, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, publicat in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, informeaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii