Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Psihoterapia - despre psihoterapie

Marti, 12 Iulie 2011
Psihoterapia - despre psihoterapie
Sursa foto: Hepta
In prima parte a acestui articol am discutat despre distinctia intre psihiatru, psihoterapeut si psiholog, accentuand rolul pe care il are psihoterapeutul in domeniul sanatatii mentale.  Dar cum stim care sunt semnele care ne indica necesitatea de a vorbi cu un psihoterapeut? Ne putem duce la cabinetul sau singuri sau putem merge cu sotul/sotia? Dar atunci cand copilul nostru are probleme?

Si mai ales, cum stiu ca am ales un psihoterapeut potrivit pentru mine?

In functie de numarul persoanelor prezente in cabinet, de relatia dintre ele si de dinamica problemelor existente, psihoterapia poate fi individuala, de cuplu, de familie sau de grup. Astfel, pacientul poate fi individul, cuplul, familia (chiar daca are patru sau cinci membrii) sau grupul.

In cazul unei probleme individuale, semnele ca ar fi bine sa consultam un psihoterapeut sunt urmatoarele:  va simtiti trist sau deprimat; exista anumite probleme sau griji care nu va dau pace si simtiti ca nu le puteti rezolva;  aveti dificultati de comunicare sau de relationare in cuplu sau in familie; va aflati intr-un conflict interior; simtiti ca nu va puteti controla emotiile; va simtiti depasit de ceea ce vi se intampla; ati trecut/treceti printr-un eveniment dureros: divort, despartire, moartea cuiva drag; boli psihosomatice; simtiti ca nu aveti incredere in propria persoana; stari puternice de frica si ingrijorare; probleme de dinamica sexuala psihogene.

Psihoterapia de cuplu este eficienta atunci cand exista o suferinta la nivelul legaturii de cuplu. Aceste suferinte pot avea urmatoarele forme: conflicte verbale sau fizice si dorinte de separare; depresie cu pierderea dorintelor sexuale; tulburari sexuale aparute dupa nasterea unui copil; angoase catastrofice: unul din parteneri se simte sufocat de celalalt, care la randul lui se simte abandonat; infertilitate.

Psihoterapia de familie este utila atunci cand in familie exista conflicte in care sunt implicati mai multi membrii (atat parintii cat si copiii). De foarte multe ori, cand un copil are o problema este indicat sa lucram in terapie cu toata familia deoarece adesea copiii reprezinta o porta-voce pentru suferinta familiala.

Modalitatea de lucru se alege impreuna cu psihoterapeutul dupa cateva intalniri preliminarii. In timpul acestor intalniri, cele doua persoane (sau mai multe in cazul cuplurilor sau a familiilor) isi dau seama daca pot lucra impreuna sau nu. Psihoterapeutul pune intrebari despre simptomul care l-a adus pe client la el, cand a inceput, cum se manifesta, ce a facut pana acum ca sa se simta mai bine si vorbesc si despre istoria de viata a pacientului.
 
Tot acum se stabileste de catre terapeut cadrul in care se va desfasura psihoterapia, sau, in functie de orientarea psihoterapeutica, se face un contract intre client si terapeut. Trei reguli fundamentale, existente in orice forma de psihoterapie, se refera la bani, confidentialitate si interdictia raporturilor sexuale.

Aceste reguli sunt: serviciile unui psihoterapeut sunt platite. Ele sunt platite fie de client direct (daca se duce la cabinetul sau particular) sau clientii pot beneficia de psihoterapie intr-un cadru institutional (astfel, pot plati o suma modica, restul fiind acoperit de institutia respectiva sau pot beneficia gratuit).

Cea de-a doua regula se refera la confidentialitate: ceea ce se discuta intre client si terapeut ramane doar intre ei. Psihoterapeutul nu are voie sa povesteasca nimanui despre clientul sau. Este permisa discutarea cazurilor doar in mediul profesional, la sesiunile de supervizare sau intervizare, iar atunci i se va schimba numele clientului si orice alte detalii care pot duce la identificarea sa. Exceptie se face in cazul in care amanunte legate de caz, sau de client, sunt solicitate de politie sau de justitie, in cazul unei anchete.

Cea de-a treia regula se refera la interdictia raporturilor sexuale intre terapeut si client, atat in timpul, dar si dupa terminarea relatiei psihoterapeutice intre cei doi. Adesea in psihoterapie se foloseste exprimarea “In cabinet putem spune orice, dar nu putem face orice!”.

Institutia care se ocupa de reglementarea statutului socio-profesional al psihologilor si al psihoterapeutilor este Colegiul Psihologilor din Romania. De asemenea, tot aici puteti cauta un psihoterapeut acreditat de catre Colegiu in orasul in care sunteti.

Articolul ne-a fost oferit de doamna Ilinca Petrescu, psiholog clinician, psihoterapeut terapie familiala psihanalitica. Multumim frumos!

Contact:

Adresa cabinet:
Str. Dr. Lister, nr. 31, sector 5

http://www.psihoterapie-ilincapetrescu.ro/index.html




Te-ar putea interesa:
  • Psihoterapie - de ce sa mergem la psihoterapeut?

    Psihologii si psihoterapeutii apar in atentia publicului in momentul in care se intampla evenimente sociale importante, chiar crize. Moartea Madalinei Manole a fost un astfel de subiect, sinuciderile tinerilor din Targu Jiu sau rezultatele dezastruoase de la bac.

  • Totul despre HIV - SIDA

    Despre HIV si SIDA s-au scris si s-au spus foarte multe lucruri in mass - media. Se fac in permanenta statistici, campanii de informare in scoli si licee in legatura cu acest subiect. Tu insa cat esti de informat asupra acestei realitati? Cunosti ce inseamna HIV si SIDA in viata ta si a celorlalti? Care sunt implicatiile? Ce s-ar putea intampla daca TU ai fi depistat seropozitiv?

  • Totul despre dismenoree

    Durerile menstruale, atat de cunoscute de multe dintre noi, ne strica deseori buna dispozitie, pofta de viata si chiar unele dintre cele mai importante evenimente ale vietii.

  • Adevarul despre apa imbuteliata

    Suntem convinsi de faptul ca apa de la robinet este poluata, insa cumparam cu incredere diferite marci de apa imbuteliata, fara sa ne punem problema daca lichidul din interior este intr-adevar pe cat de pur se pretinde. Diferentierea dintre o apa curata si una cu bacterii nu se poate face foarte usor, nici vizual si nici gustativ, ci doar in urma unor analize specifice.

  • Cateva mituri despre infertilitate

    In momentul in care o femeie vrea sa aduca pe lume un copil, si observa ca nu ramane insarcinata mult timp, se sperie..Cere ajutorul la medicul ginecolog sau intreaba diferite femei care ar putea fi cauza. Multe dintre persoanele neavizate medical ii spun multe lucruri care le-au auzit sau le-au citit prin diferite carti...

Mesaje (1) »
...
scris de ania1, September 01, 2014

am probleme cu nervi de cand sunt mica.ce ma fac?sal

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii