Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Psihoterapie - de ce sa mergem la psihoterapeut?

Luni, 11 Iulie 2011
Psihoterapie - de ce sa mergem la psihoterapeut?
Sursa foto: Hepta
Psihologii si psihoterapeutii apar in atentia publicului in momentul in care se intampla evenimente sociale importante, chiar crize. Moartea Madalinei Manole a fost un astfel de subiect, sinuciderile tinerilor din Targu Jiu sau rezultatele dezastruoase de la bac.

Atunci sunt invitati psihologi la televiziuni care incearca sa explice de ce au loc astfel de evenimente.  Tot atunci oamenii  afla ca exista psihologi si incearca sa isi dea seama cu ce se ocupa ei. Suntem in secolul 21, in Uniunea Europeana, dar foarte multi oameni –si chiar din mediul urban- nu stiu care este diferenta intre un psiholog si un psihiatru sau intre un psihoterapeut si un psihiatru. Inca mai sunt oameni care cred ca doar cei “nebuni” trebuie sa mearga la psiholog.

Cred ca sunt necesare o serie de clarificari, pentru ca oamenii sa aiba incredere si sa apeleze la psihoterapeuti.  Sa clarificam pentru inceput diferenta dintre un psihoterapeut si un psihiatru.

In primul rand, psihiatrul este medic. El face facultatea de medicina si in ultimii ani isi alege ca specializare psihiatria. Psihiatria este ramura medicinii care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor psihice. In mod predilect, tratarea bolilor psihice de catre psihatrii se face prin medicamente. Psihiatrul poate prescrie aceste medicamente, pe cand psihologul nu poate.

Bolile psihice cel mai des intalnite sunt: schizofrenia, depresiile, tulburarile de tip anxios, tulburarile de personalitate (numite si “psihopatii”), tulburarile de tip adictiv. La toate aceste boli, psihoterapia poate contribui pe langa medicatie si astfel poate ameliora starea pacientului. Dar este important sa retinem ca psihiatrul diagnosticheaza si trateaza boala psihica (uneori cu ajutorul psihoterapeutului, alteori doar medicamentos).

Psihoterapeutul ii ajuta pe oamenii care la un moment dat in viata lor se simt coplesiti de realitatea exterioara si simt ca nu ii mai pot face fata.  Ei vin mereu cu o suferinta: trec printr-un divort, au pierdut pe cineva drag, simt nevoia sa se descarce cuiva fiindca sunt foarte stresati, au probleme cu sanatatea mentala din cauza stresului, in viata de cuplu sau familiala, sau in relatiile profesionale.

Psihoterapeutul
are rolul de a-l asculta pe client (exista o disputa intre denumirea  de “client” sau   cea de “pacient”, dar aleg sa spun “client” pentru a-l  delimita mai clar de pacientul psihiatric) si de a stabili cu acesta relatia terapeutica. Relatia terapeutica este bazata pe incredere, sinceritate, confidentialitate. Psihoterapeutul – indiferent de orientarea sa terapeutica- il ajuta pe client sa isi rezolve problema pentru care a venit.

Modalitatea in care o face depinde de formarea sa psihoterapeutica:  unii practica psihoterapia psihanalitica (orientata catre analizarea inconstientului, a rezistentelor psihice, a mecanismelor de aparare), altii psihoterapia cognitiv-comportamentala (in care sunt evaluate gandurile disfunctionale, irationale care ii creeaza suferinta clientului), gestalt terapia, analiza tranzactionala, etc.  Studiile arata insa ca cel mai important factor care duce la vindecare este relatia terapeutica. Deoarece in cadrul aceste relatii cele doua persoane se intalnesc  si scopul lor comun este vindecarea clientului.

Revenind la distinctia dintre psihiatru si psihoterapeut, este important de mentionat ca psihoterapeutul trebuie sa isi dea seama daca persoana  care vine pentru prima data la el prezinta o tulburarea psihatrica si sa il indrume catre un psihiatru.
 
Care este insa diferenta dintre un psihoterapeut si un psiholog? Psihologul este o persoana licentiata in psihologie si inscrisa la Colegiul Psihologilor din Romania. Psihologii pot profesa in domeniul resurselor umane, pot  lucra in cercetare (evaluand de exemplu comportamentul consumatorilor), pot efectua testari necesare eliberarii diferitelor avize, pot oferi sprijin si consiliere terapeutica pacientilor din spitale, cu titlul de psihologi clinicieni.

Psihoterapeutul
este o persoana licentiata in medicina, psihologie, asistenta sociala, care alege sa faca o formare psihoterapeutica. Asadar, psihologii nu sunt automat psihoterapeuti, iar psihoterapeutii nu sunt doar psihologi. Formarile in psihoterapie dureaza intre 2 si 5 ani si includ module teoretice, dezvoltarea personala sau propria psihoterapie in cadrul abordarii respective si un ciclu de supervizare al activitatii psihoterapeutului cu clientii sai.

Indiferent de formarea sa, este important de retinut ca psihoterapeutul este o persoana calificata in acordarea de ingrijiri persoanelor  care nu prezinta tulburari psihiatrice. In acelasi timp, psihoterapia reprezinta un ajutor valoros complementar tratamentului psihiatric persoanelor care sufera de boli psihice.

Articolul ne-a fost oferit de doamna Ilinca Petrescu, psiholog clinician, psihoterapeut terapie familiala psihanalitica

Contact:

Adresa cabinet:
Str. Dr. Lister, nr. 31, sector 5

http://www.psihoterapie-ilincapetrescu.ro/index.html




Te-ar putea interesa:
  • Psihoterapia - despre psihoterapie

    In prima parte a acestui articol am discutat despre distinctia intre psihiatru, psihoterapeut si psiholog, accentuand rolul pe care il are psihoterapeutul in domeniul sanatatii mentale.  Dar cum stim care sunt semnele care ne indica necesitatea de a vorbi cu un psihoterapeut? Ne putem duce la cabinetul sau singuri sau putem merge cu sotul/sotia? Dar atunci cand copilul nostru are probleme?

Mesaje (3) »
...
scris de HoldenSHEILA31, January 30, 2012

Houses and cars are quite expensive and not every person can buy it. But, <a rel="nofollow" href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> was invented to support people in such situations.

...
scris de Replica Watches for Women, November 18, 2013

Crude Cheapos - These watches cost about $70 to produce and use Chinese created actions. The instances are badly machined, <a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>Replica Watches for Women</a> components are normally stamped metallic and the dials have fuzzy quantities, <a rel="nofollow" href=http://www.gisteq.com/shop-hublot.php>Fake Hublot Watches</a> the fingers are clunky and they have mismatched day windows <a rel="nofollow" href=http://www.gisteq.com/shop-hublot.php>Fake Hublot Watches for sale</a> .

...
scris de replica bvlgari, January 07, 2014

<a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>rolex replicas for sale</a> That they can very much have a specific thing obvious. <a rel="nofollow" href=http://jandbcoffeeco.com/product/imitation.html>cheap replica watches for sale</a> The primary version got to be specific making tips. <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>faux rolex watches</a> Real swiss wrist watches are constructed from real treasured pebbles while alloys although relojes gucci mujer

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii