Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Antigona, regele Lear, Orfeu si Euridice - pe scenele teatrelor bucurestene

Marti, 29 Iulie 2008
Antigona, regele Lear, Orfeu si Euridice - pe scenele teatrelor bucurestene"Orfeu si Euridice" de Alexandru Darie, "Lear" de Andrei Serban, "Antigona", in regia lui Claudiu Goga si "Hamlet", pus in scena de Lazslo Bocsardi, sunt cateva dintre noutatile pe care institutiile de teatru bucurestene le pregatesc publicului, in stagiunea 2008/2009.

Bulandra, Nottara, Odeonul, Masca, Teatrul de Comedie, Teatrul "tinerilor" Metropolis, Teatrul Foarte Mic, dar si Nationalul bucurestean sunt in pregatiri pentru stagiunea 2008/2009, cand doresc sa aduca in fata publicului spectacole noi, montari inedite, dar si piese deja consacrate.
   
Nici lucrarile de reabilitare si restaurare, care vor debuta la sfarsitul anului la cea mai mare institutie de spectacole din Bucuresti, Teatrul National, nici Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat la Bucuresti si Cluj, intre 15 octombrie si 15 decembrie, de Teatrul Bulandra impreuna cu Uniunea Teatrelor din Europa nu vor impiedica institutiile sa aduca pe scena piese noi.
   
Astfel, Teatrul Bulandra isi deschide stagiunea la jumatate lunii septembrie, dar premierele toamnei, "Orfeu si Euridice" in regia lui Alexandru Darie si "Lear" de Andrei Serban se vor lasa asteptate pana in octombrie, respectiv noiembrie, cand vor fi prezentate in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene.
   
De altfel, potrivit directorului Bulandra, Alexandru Darie, "Orfeu si Euridice", un spectacol ce reuneste opera si jocul actorilor, pe muzica de Adrian Enescu, va deschide Festivalul organizat de Teatrul Bulandra in colaborare cu Uniunea Teatrelor din Europa.
   
In ceea ce priveste spectacolul lui Andrei Serban, "Lear", acesta a avut deja o serie de repetitii cu publicul, care au inchis stagiunea 2007/2008 a Teatrului Bulandra, la jumatatea lui iulie. Spectacolul este unul inedit, cu o distributie de exceptie, exclusiv feminina, care le include pe Mariana Mihut, Valeria Seciu si Dorina Chiriac.
   
Spectacolele din repertoriul teatrului vor fi prezentate si pe parcursul festivalului, stagiunea Bulandra nefiind intrerupta de evenimentul de amploare.
   
Teatrul de Comedie va aduce, in noua stagiune, "Ioana si focul", un spectacol realizat dupa un text de Matei Visniec, piesa fiind pusa in scena pentru prima data in Romania. Spectacolul este regizat de Catalina Buzoianu si o are in rolul principal pe Dorina Chiriac, dupa cum a declarat pentru MEDIAFAX directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita.
   
Comedia pregateste pentru stagiunea care urmeaza si "O noapte furtunoasa", in regia lui Horatiu Malaele, cu actori precum Delia Seceleanu, Dragos Huluba si Mirela Zeta, dar si "Casa Zoikai" dupa Mihail Bulgakov, regizat de Alexandru Tocilescu, din distributia caruia face parte Virginia Mirea.
   
Desi va intra in renovari la sfarsitul acestui an si va avea o parte din sali inchise, Teatrul National Bucuresti nu renunta la spectacolele cu public.  
   
Daca anul trecut, printre premierele toamnei se numarau "Iubiri interzise", un spectacol in regia lui Yssey Takizawa, cu Marius Manole si Teodora Mares in roluri principale, si "Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal", dupa un text de Matei Visniec, in regia lui Florin Fatulescu, institutia condusa de Ion Caramitru are programate doua premiere pentru stagiunea care urmeaza.
   
Astfel, Nationalul bucurestean va incepe stagiunea cu "Sapte dintr-o lovitura", in regia Liei Bugnar, spectacol ce a fost conceput special pentru cei sapte actori tineri care au fost angajati, recent, de TNB, si cu spectacolul "Inca-i bine", in regia Rodicai Popescu-Bitanescu. Cele doua montari vor avea reprezentatii la Sala Atelier, respectiv Sala 99 a Teatrului National.
   
In ceea ce priveste spectacolele de la Sala Mare a TNB, directorul institutiei a declarat pentru MEDIAFAX ca repertoriul este unul "de perspectiva", deoarece institutia va intra, din toamna, in renovari si, implicit, o parte dintre spectacole nu vor putea fi jucate in teatru.
   
Totusi, planurile de spectacole TNB includ nume mari ale scenei romanesti. Astfel, pentru repertoriul Salii Mari este in discutie spectacolul "Duelul" dupa Cehov, in regia lui Alexandru Dabija. De asemenea, Radu Beligan se va intoarce pe scena in stagiunea urmatoare, Nationalul reluand "Egoistul" si "Take, Ianke si Cadar". Beligan a parasit scena in noiembrie 2007, cand a suferit un accident.
   
Data de 1 septembrie va marca debutul stagiunii si la Teatrul Nottara, prin spectacolul "Antigona", in regia lui Claudiu Goga. Montarea va fi urmata, in octombrie, de o piesa chinezeasca - "Rinocerul" - regizat de Mihai Lungeanu. De asemenea, potrivit directorului institutiei, Mircea Diaconu, printre premierele Teatrului Nottara se numara si "Opera de trei parale" de Bertold Brecht, in regia Dianei Lupescu (a carei premiera se preconizeaza sa aiba loc pe 15 decembrie), si "Noul locatar" dupa Eugene Ionesco, in regia lui Tompa Gabor.
   
Teatrul Odeon prezinta cea dintai premiera a stagiunii, "Extrem", in regia lui Sorin Militaru, pe 26 septembrie. Din distributia spectacolului fac parte, printre altii, Crina Muresan, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter si Mihai Suma.
   
Urmatorul nou spectacol al Odeonului, "Epopeea lui Ghilgames", in regia lui Dragos Galgotiu, va fi prezentat in decembrie. Din distributia spectacolului fac parte Tudor Aaron Istodor (Ghilgames), Constantin Cojocaru (Utnapishtim) si Gabriel Pintilei (Orbul).
   
Dupa ce, in stagiunea 2007/2008, Teatrul Metropolis a prezentat spectacole dupa texte contemporane, in stagiunea 2008/2009, institutia de spectacole isi propune sa aduca in fata publicului "texte clasice intr-o viziune contemporana", a declarat pentru MEDIAFAX directorul institutiei, George Ivascu.

Astfel, in stagiunea urmatoare vor avea loc premiere ale unor spectacole precum "Imnul" de Alice Barb, cu Mihai Constantin si Luminita Gheorghiu in rolurile principale, iar in septembrie se va incepe lucrul la "Hamlet", un spectacol in regia lui Lazslo Bocsardi, cu o distributie de exceptie care ii include pe Marius Stanescu, in rolul lui Hamlet, Victor Rebengiuc si Coca Bloos.
   
Directorul Metropolis a mai declarat ca actorul Radu Beligan, cel care a taiat panglica la inaugurarea noului sediu Metropolis, in noiembrie 2007, a acceptat sa joace intr-un spectacol al teatrului. Astfel, Beligan va urca pe scena, in piesa "Sfarsit de partida", dupa Samuel Beckett, in regia lui Alexandru Tocilescu. De altfel, cunoscutul actorul va fi numit director onorific al teatrului la inceputul stagiunii viitoare.
   
Nici Teatrul Mic nu duce lipsa de nume mari. Astfel, institutia de spectacole pregateste, pentru stagiunea 2008/2009, spectacolul  "Furtuna", dupa textul omonim al lui Shakespeare, in regia Catalinei Buzoianu, si "Future", dupa un text de Gianina Carbunariu, care semneaza si regia piesei. Ea a construit spectacolul in urma unor workshop-uri realizate in teatru cu actorii din distributie, printre care se numara Madalina Ghitescu, Paula Gheorghe, Maria Obretin si Carmen Florescu.
   
La Teatrul Foarte Mic este in pregatire spectacolul "Interzis sub 18 ani", dupa un text de Mihaela Michailov, in regia Ioanei Paun, si o piesa, care inca nu are o denumire, in regia Andreei Valean, dupa texte semnate de tinerii dramaturgi Peca Stefan, Maria Manolescu, Daniel Popa si Laurentiu Banescu.
   
Teatrul Masca continua stagiunea 2008/2009 pe cele doua directii care au consacrat institutia: spectacole tip Commedia dell' Arte in salile teatrului, dublate de spectacole de strada. Astfel, Masca va include, in stagiunea viitoare, un nou spectacol de strada, "Maturatoarele", care va fi prezentat pentru prima data publicului bucurestean pe 22 august, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Masca, Mihai Malaimare.
   
Pe 10 octombrie va fi prezentat la Masca un spectacol in traditia Commedia dell'Arte, realizat de regizorul italian Modesto Michele Casarin, urmat de premiera unui spectacol de panteater, realizat de coregrafa Vava Stefanescu. In plus, pe 31 octombrie, Mihai Malaimare va regiza spectacolul "Acul cumetrei Gurton", dupa textul lui William Stevenson.
   
Realizarea acestor spectacole va fi finantata, printre altele, din banii alocati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru teatrele bucurestene in acest an - 93,49 milioane de lei, dupa cum a declarat, in februarie, Romeo Pop, presedintelui Comisiei de Cultura a PMB.

Principalele fonduri au mers spre lucrarile de infrastructura si inzestrarea institutiilor teatrale bucurestene, dar si pentru pregatirea spectacolelor din stagiunile teatrelor.


sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii