Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Anul cultural 2010

Vineri, 31 Decembrie 2010
Anul cultural 2010
Foto: Hepta
Intr-o perioada in care criza a muscat din plin si din bugetul culturii, viata culturala romaneasca a stat, in anul 2010, in egala masura sub semnul unor revederi si al unor despartiri memorabile.

La capitolul "revederi" se poate mentiona vizita, la Bucuresti, pe 27 si 28 septembrie, a celebrei autoare Herta Muller, castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura in 2009.

In timpul vizitei in Romania, laureata premiului Nobel pentru literatura a sustinut, la Ateneul Roman, un dialog cu Gabriel Liiceanu si o lectura publica din romanul "Leaganul respiratiei", aparut la Editura Humanitas, in colectia de autor dedicata autoarei. Herta Muller si-a lansat, la Libraria Humanitas Kretzulescu, volumele "Leaganul respiratiei" si "Calatorie intr-un picior" si a sustinut o sesiune de autografe. In programul Hertei Muller a mai figurat si o intalnire cu presa, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti.

Sub acelasi semn, al revederii, se inscrie si evolutia Alinei Cojocaru si a lui Johann Kobborg, primi-balerini la Royal Opera House Covent Garden, care au evoluat, pe 30 mai, pe scena Operei Nationale Bucuresti (ONB), intr-un spectacol-eveniment cu "Giselle", cel mai cunoscut si mai des montat balet romantic, sau premiera operei "Turandot" de Giacomo Puccini, in varianta de spectacol-concert, care a constituit, dupa 30 de ani, una dintre surprizele oferite publicului, la final de stagiune, de ONB.

Ramanand in acelasi spatiu, al operei si baletului, in aprilie, doua dintre celebrele lucrari ale renumitului coregraf George Balanchine, "Valse Fantaisie", pe muzica lui M. Glinka, si "Serenade", pe muzica lui P. I. Ceaikovski, au putut fi urmarite, in cadrul "Serii Balanchine" prezentata in premiera nationala Compania de balet a Operei Nationale Bucuresti (ONB).

O "revenire acasa" a poetului Paul Celan a avut loc prin premiera, pe scena ONB, a operei "Celan", creatie a compozitorului german Peter Ruzicka, considerata una dintre lucrarile lirice de valoare ale muzicii contemporane, evenimentul desfasurandu-se in prezenta compozitorului, invitat special la Bucuresti cu aceasta ocazie.

Tot o premiera a constituit-o preluarea de catre Romania, in iunie, pentru o perioada de un an, prin presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a presedintiei retelei institutelor culturale nationale din Europa (EUNIC), eveniment care a avut loc in cadrul intalnirii conducatorilor institutelor din reteaua EUNIC, desfasurata la Bucuresti.

Si poetul Mircea Dinescu si-a reintalnit, la 60 de ani, cititorii de poezie, prin lansarea unui nou volum de poezii, intitulat "Femeile din secolul trecut". Volumul include 23 de poeme inedite, de dragoste, "scrise in ultimii doi-trei ani, unele usor buruienoase, unele mai parodice, altele mai tragice si mai metafizice, toate in vers clasic", declara, cu prilejul lansarii, pentru Agerpres, nonconformistul poet.

O revedere pentru unii si o premiera pentru majoritatea cinefililor romani a constituit-o prezenta, pentru prima data la Bucuresti, a actritei franceze Isabelle Huppert cu ocazia deschiderii, la Sala Dalles, in perioada 28 mai - 27 iunie, a expozitiei "Isabelle Huppert - Femeia cu portrete", care a reunit 120 de portrete ale actritei realizate de cei mai mari fotografi ai lumii.

Trecand la cea de-a doua constanta, aceea a marilor despartiri, iubitorii literaturii si nu doar ei au resimtit, in toamna acestui an, socul despartirii de cel care a fost poetul si politicianul Adrian Paunescu.

Mii de oameni si-au luat ramas bun de la marele disparut, sicriul cu corpul neinsufletit al poetului, care a murit la varsta de 67 de ani, fiind depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si la Ateneul Roman. Slujba de inmormantare a fost oficiata la Biserica Boteanu, poetul fiind inmormantat, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, unde odihnesc Mihai Eminescu, George Calinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

Tot in 2009 ne-au parasit poetul Mircea Micu, scriitorii Mircea Ghitulescu si Barutzu Arghezi, compozitorul compozitorul Anton Suteu, balerina Roxana Briban.

La capitolul "despartiri" putem nota plecarea, prin demisie, de la conducerea Filarmonicii "George Enescu", a maestrului Cristian Mandeal, care a condus prestigioasa institutie timp de 23 de ani, acesta fiind succedat in functie de Andrei Dimitriu.

De asemenea, antropologul Vintila Mihailescu s-a retras, din motive de sanatate, din functia de director al al Muzeului Taranului Roman (MTR).
Uniunile de creatie si-au stabilit in 2010 premiantii, muzicologul Vasile Tomescu fiind, in acest an, la cei 80 de ani, castigatorul Marelui Premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, acordat, pentru intreaga sa activitate, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Aula Palatului Cantacuzino.

Scriitorul Alexandru George a fost recompensat de Uniunea Scriitorilor cu Premiul National, romancierul Cristian Teodorescu cu premiul pentru Proza, Alexandru Musina cu Premiul pentru Poezie, Mircea Mihaies cu cel pentru critica literara si Mariana Stefanesu a luat Premiul pentru traduceri din literatura universala.

In Cadrul Galei premiilor UNITER, Premiul pentru intreaga activitate a fost acordat actritei Tatiana Iekel, actorului Mircea Andreescu, scenografului Andrei Both si regizorului Mircea Cornisteanu.

Tot la categoria premianti poate fi amintit si istoricul Neagu Djuvara, in varsta de 94 de ani, intelectual, diplomat, una dintre cele mai marcante personalitati ale vietii culturale romanesti, care a fost decorat, de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, in cadrul unei ceremonii desfasurate la resedinta ambasadorului francez.

Si in acest an iubitorii Thaliei au putut "degusta" din bogatia festivalurilor de gen, cel de la Sibiu, Festivalul National de Teatru de la Bucuresti si Festivalul International Shakespeare, de la Craiova si din Capitala fiind doar varfurile de lance ale unui fenomen artistic care, in ciuda crizei, a continuat sa se manifeste din plin. Nu in ultimul rand, peste 80 de tineri artisti au participat, intre 10 si 12 septembrie, la Maratonul Teatrului Independent, care a reunit 16 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucuresti si din tara.

Insomniacii iubitori de cultura au participat, pe parcursul lui 2010, la traditionalele "nopti" ale muzeelor si institutelor culturale, incluzand vizionarea de expozitii (de fotografie sau instalatie video), filme, participarea la lansari de carte, concerte (muzica traditionala, muzica clasica si de club), pantomima si teatru, recitaluri de poezie, jocuri, concursuri, teste si surprize gastronomice.

In acelasi context, RADEF Romania Film, in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme, a initiat, in perioada 30 iunie - 11 iulie, o campanie de promovare a filmului romanesc, intitulata "Nopti albe cu filme romanesti", la Cinema Patria din Capitala. Cinefilii au mai putut sa vizioneze productii cinematografice regizate de cunoscuti regizori romani precum Geo Saizescu, Mircea Dragan, Nicolae Corjos, Andrei Blaier, Doru Nastase, Gheorghe Vitanidis, Mircea Moldovan, Dinu Cocea.

Si in acest an, iubitorii muzicii culte s-au putut delecta, intre 31 octombrie si 14 noiembrie, la Bucuresti, Iasi si Cluj, participand la cele 14 concerte din cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo, sustinute de peste 30 de artisti de renume international. De asemenea, in perioada 22-29 august, Capitala a gazduit cea de-a IX-a editie a Festivalului International "Johann Strauss", festival intrat in traditia manifestarilor de gen din Romania


Te-ar putea interesa:
  • Cele mai importante evenimente din muzica in anul 2010

    Cele mai importante momente in muzica internationala in anul 2010:Premiile GrammyStarul R&B Beyonce a castigat sase premii Grammy, inclusiv pentru cea mai buna piesa a anului ("Single Ladies (Put a Ring On It)"), cea mai buna interpretare pop si cel mai bun album R&B contemporan ("I Am ... Sasha Fierce"), surclasand-o pe tanara senzatie a muzicii country Taylor Swift, care a obtinut patru astfel de prestigioase trofee, pentru, printre altele, cel mai bun album country - "Fearless" -, cea mai buna interpretare country si cea mai buna piesa country - "White Horse".

  • Adina Pintilie la Institutul Cultural Roman

    "Nu te supara, dar…" si "Frica domnului G", doua productii semnate de regizoarea Adina Pintilie, vor fi prezentate, joi seara, la Institutul Cultural Roman (ICR), in cadrul serii de film, eveniment derulat in fiecare luna de ICR, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

  • "Iubitii Domnului" la Institutul Cultural Roman

    Documentarul "Iubitii Domnului" de Dan Alexe va fi proiectat, pe 6 iunie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Bucuresti, in cadrul unei eveniment la care accesul publicului este liber, informeaza Institutul.

  • "Megatron" de Marian Crisan, la Institutul Cultural Roman

    Filmul "Megatron" de Marian Crisan, distins cu Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes 2008, va fi proiectat, impreuna cu scurtmetrajele "Joi" de Hadrian Marcu si "Bricostory" de Andreea Paduraru, pe 24 septembrie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Capitala, informeaza MEDIAFAX.

  • Spectacolul "Trespass" - joi si vineri, la Centrul Cultural MAI din Capitala

    Compania britanica StopGap va prezenta spectacolul "Trespass", joi si vineri, la Centrul Cultural al Ministerului Administratiei si Internelor, Sala "Marin Preda", din Bucuresti, informeaza British Council.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii