Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Expozitia de costume din spectacolele lui Diaghilev, la Muzeul National de Arta

Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Expozitia de costume din spectacolele lui Diaghilev, la Muzeul National de ArtaExpozitia "Operele rusesti in zorii Baletelor Rusesti 1901-1913", ce cuprinde peste 80 de costume de scena create pentru opere ale unor compozitori rusi montate de Serghei Diaghilev, fondatorul Les Ballets Russes, este prezenta de miercuri la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Capitala.

Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri seara, de la ora 18.30, fiind precedat, de dimineata, de o conferinta de presa, la care au luat cuvantul: Roxana Theodorescu, directorul MNAR, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, si curatoarea expozitiei, Delphine Pinasa, directorul delegat al Centrului National de Costume de Scena (CNCS) din Moulins, Franta, institutie care a furnizat exponatele si s-a ocupat de realizarea expozitiei.

Henri Paul a spus ca aceasta expozitie reprezinta unul dintre punctele principale ale sarbatoririi centenarului companiei Les Ballets Russes (1909 - 1929), fondata de Serghei Diaghilev, dupa ce a montat, in Franta, o serie de opere ale unor compozitori rusi. Astfel, ambasadorul a mentionat ca a tinut ca expozitia, pe care o considera "un eveniment", sa fie prezentata si la Bucuresti.

De altfel, majoritatea pieselor din expozitia de la Bucuresti au fost expuse public pentru prima data in perioada decembrie 2009 - mai 2010, la Moulins, la sediul Centrului National de Costume de Scena, cu ocazia centenarului companiei Les Ballets Russes si a anului Franta-Rusia 2010, informeaza Mediafax .

Ambasadorul a mai spus ca ar fi o idee ca si Romania sa aiba un centru pentru costume de scena, avand in vedere ca are atatea teatre.

Delphine Pinasa, directorul delegat al CNCS, ce are in patrimoniu circa 9.000 de costume de scena, a fost ghid intr-un tur al expozitiei, prezentand rand pe rand costume din operele clasice ruse "Boris Godunov" si "Hovanscina", de Modest Petrovici Musorgski, "Ivan cel Groaznic" (sau "Fata din Pskov"), montate de Serghei Diaghilev, si "Fata de zapada/ Snegurocika", de Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov, montata, de asemenea, la Paris, in aceeasi perioada - intre 1901 si 1913.

In expozitie se regasesc costume de nobili polonezi, cu ornamente de blana, din "Boris Godunov", costume de servitoare cu baticuri, din "Hovanscina", toate in tonuri de roz si rosu, cu motive geometrice sau florale, si costume de tarani. Toate acestea compun o descriere a vechii Rusii, dupa cum a subliniat Pinasa.

La final, vizitatorii vor descoperi un spatiu adiacent expozitiei, pedagogic, dedicat copiilor intre 4 si 12 ani. Aici, cei mici pot invata cum s-au obtinut culorile pentru pictarea costumelor, pot reconstitui costume din planse sau din parti de cub si se pot imbraca si fotografia in costumase in stil rus, cu baticuri sau caciuli inalte cu blana.

Expozitia "Operele rusesti in zorii Baletelor Rusesti 1901-1913" se concentreaza asupra activitatii si influentei lui Serghei Diaghilev in domeniul productiilor de opera, din perspectiva esteticii teatrale - subiect ce a fost prea putin explorat pana acum.

Expozitia prezinta costume de o mare varietate cromatica si stilistica. Astfel, creatiile somptuoase, stralucitoare, aurite si brodate ale lui Bilibin si Bakst pentru "Snegurocika" si "Boris Godunov", contrasteaza cu viziunea, foarte moderna, a costumelor pictate in culori vii si cu motive geometrice ale lui Fedorovski pentru "Hovanscina" sau cu costumele cvasietnografice din "Ivan cel Groaznic". Totodata, aceste costume prilejuiesc intalnirea cu toata gama de personaje din operele cu subiect istoric sau legendar ale lui Musorgski si Rimski-Korsakov: tari, boieri, strajeri, barbati si femei din popor.

Serghei Diaghilev (1872 - 1929) a avut o influenta decisiva in toate domeniile creatiei legate de artele spectacolului, determinand o veritabila revolutie estetica. Activitatea sa se concretizeaza, din 1907, in seriile de concerte istorice rusesti si, din 1909, in primele stagiuni de opere si balete rusesti la Paris. Initial, Diaghilev dorea sa prezinte publicului parizian cu precadere spectacole lirice, dar, cu timpul, circumstantele istorice l-au determinat sa se concentreze asupra baletului, care a fost elementul esential al activitatii sale, din 1909 pana la moartea sa, in 1929. De aceea, celebritatea lui Diaghilev se leaga cel mai adesea de domeniul dansului si de Les Ballets Russes.

"Boris Godunov" este prima opera montata de Diaghilev la Paris, in 1908, si s-a bucurat de un succes rasunator, devenind o referinta absoluta pentru productiile ulterioare. Costumele create de Igor Bilibin si Léon Bakst pentru aceasta opera au fost achizitionate ulterior de Jacques Rouché, director al Operei din Paris, si au fost utilizate la Palais Garnier pentru toate spectacolele din repertoriul liric rus pana la mijlocul secolului al XX-lea.

Feodor Fedorovski a realizat costumele si decorurile pentru "Hovanscina", montata in Franta si in Anglia in cursul stagiunii ruse din 1913. Ca si costumele pentru "Boris Godunov", si creatiile lui Fedorovski vor fi reutilizate in montari ulterioare la Palais Garnier pana in anii 1960.

"Ivan cel Groaznic" (sau "Fata din Pskov") a fost reprezentata in Franta in cadrul primei stagiuni Les Ballets Russes, in 1909, bucurandu-se de mai putin succes decat "Boris Godunov". Intrucatva dezamagit, Diaghilev nu a mai montat-o decat in 1913, la Londra. Costumele pentru acest spectacol au fost confectionate la Moscova, pentru punerea in scena a aceleiasi piese la Teatrul Imperial Balsoi, in 1901. Aleksandr Golovin, pictor si decorator (care a lucrat cu Diaghilev pentru "Boris Godunov" in 1908), le-a desenat, cu concursul arheologului Vladimir Sizov, insarcinat sa vegheze la autenticitatea lor etnografica. Costumele au fost refolosite la Opéra de Paris pentru numeroase spectacole, pana in 1982.

"Snegurocika" a fost prima opera de Rimski-Korsakov reprezentata in Franta, la Opéra-Comique, pe 22 mai 1908, intr-o versiune franceza. Succesul premierei cu "Boris Godunov", montata de Diaghilev la Palais Garnier, a pus in umbra spectacolul de la Opéra-Comique, care nu a fost reluat niciodata. Costumele somptuoase erau semnate de Félix Fournery si erau in mare masura inspirate din desenele lui Ivan Bilibin ce ilustrau povesti rusesti. Au fost refolosite intr-o serie de noi productii la Opéra-Comique si la Opéra de Paris, pana in anii 1980.

Curatorii expozitiei sunt Martine Kahane, director al CNCS, si Delphine Pinasa, director delegat al CNCS, iar scenografia speciala a expozitiei este semnata de Giuliano Spinelli.

Centrul National al Costumului de Scena din Moulins este prima structura de conservare, in Franta si in strainatate, consacrata in intregime patrimoniului material al spectacolului viu (teatru, opera, dans), mai exact costumelor si decorurilor. A fost inaugurat pe 1 iulie 2006 si este prezidat de Christian Lacroix.


Te-ar putea interesa:
  • Expozitia "Calatorie la curtea shogunala", vineri la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Expozitia "Calatorie la curtea shogunala", care prezinta o colectie de gravura japoneza din epoca Meiji, va fi vernisata vineri, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.Caracterul monografic si mai ales recuperator al expozitiei organizate de Sectia de Arta Orientala confera acestui eveniment un statut special. 

  • "Muzica in pictura" la Muzeul National de Arta al Romaniei

    "Muzica in pictura" este tema programelor pentru publicul adult, oferite de Muzeul National de Arta al Romaniei in luna aprilie, informeaza institutia.

  • Salonul National de Arta Decorativa, la Muzeul Cotroceni

    Cea de-a XI-a editie a Salonului National de Arta Decorativa, manifestare avand drept scop promovarea artei contemporane romanesti si valorificarea potentialului creator al artistilor din Romania, se va deschide, joi, in Pivnitele Cantacuzine ale muzeului.

  • Muzeul National de Arta sarbatoreste Unirea Principatelor

    Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) ofera, sambata, 24 ianuarie, intrare libera in expozitia "Napoleon al III-lea si Principatele Romane", cu ocazia implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor, informeaza Agerpres.

  • Programe pentru public la Muzeul National de Arta

    Muzeul National de Arta invita publicul, in noiembrie, la o calatorie in timp, pe vremea celui de-al doilea imperiu francez, prin intermediul programelor care au loc in expozitia Napoleon al III-lea si Principatele Romane, informeaza un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii