Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Istoria critica a literaturii romane", la al treilea tiraj

Marti, 13 Ianuarie 2009
Image"Istoria critica a literaturii romane", lucrarea la care academicianul Nicolae Manolescu a lucrat timp de peste 30 de ani, lansata anul trecut de Editura Paralela 45, va fi editata intr-un nou tiraj de 5.000 de exemplare, la sfarsitul lunii ianuarie.

Acesta se adauga celorlalte doua, unul de 3.000 de exemplare, epuizat la Targul de carte Gaudeamus, si altul de 5.000, in curs de epuizare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul general al editurii, Calin Vlasie. In librarii, cartea se vinde la pretul de 290 de lei.

Vlasie a calificat editarea "Istoriei" drept "unul dintre cele mai mari succese ale literaturii romane si ale editurii", recunoscand insa ca la Paralela 45 cea mai bine vanduta lucrare este o culegere din colectia MATE, pentru clasele I-VIII, care, in cei 12 ani de cand a fost lansata, a inregistrat vanzari de sase milioane de exemplare.

Directorul general al Editura Paralela 45 a precizat, de asemenea, ca in cei cinci ani de cand a demarat acest proiect, editarea "Istoriei" a implicat costuri de 150.000 de euro, in general recuperate. Lucrarea a fost lansata de Editura Paralela 45, pentru prima data, la Casa de cultura a studentilor 'Grigore Preoteasa' din Bucuresti, in noiembrie 2008, fiind urmata, la scurt timp, de lansarea de la Targul de carte Gaudeamus. Cartea a fost, de asemenea, prezentata la Muzeul National al Literaturii Romane.

Desi, initial, in 2009, o prima noua lansare era programata a se desfasura, in primul trimestru al anului, la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, Calin Vlasie a anuntat ca "Istoria critica a literaturii romane" va fi lansata la 1 februarie in provincie, editura urmand sa se decida intre orasele Craiova sau Timisoara.

Inceputa in 1977, in urma cu 31 de ani, 'Istoria' a aparut integral, intr-un singur volum de peste 1.500 de pagini si cuprinde istoria literaturii romane de la origini si pana in prezent. In "Istoria critica a literaturii romane" au fost inclusi, astfel, cronologic, autori de la inceputurile literaturii noastre si pana in anii 2.000, structura fiind data de curente si scoli literare. Abordarea istorica este, insa, dublata de o perspectiva critica, modul in care fiecare opera a fost receptata critic capatand, in studiul de fata, un accent semnificativ.

"Nu contine numai opere, ci si receptarea critica a ceea ce s-a scris si de aceea se numeste Istoria critica a literaturii romane", considera Manolescu, fiind de parere ca "pana acum, receptarea nu s-a luat in considerare". "Istoria literaturii este o istorie de opere si autori, nu de puncte de vedere critice. Eu ies din acest canon didactic", a precizat criticul.

In lucrare se regaseste si primul volum al "Istoriei critice a literaturii romane", publicat de presedintele Uniunii Scriitorilor in 1990, care incepe cu Scrisoarea lui Neacsu din Campulung din secolul XVI, respectiv cu primul document scris in limba romana, si care se incheie cu capitolul dedicat romanului post-pasoptist, de data aceasta intr-o varianta revizuita.

Autorii romani care au publicat pana in anul 1990 sunt tratati in monografii, in timp ce scriitorii contemporani sunt tratati intr-un singur capitol, din punctul de vedere al tendintelor si al genurilor, deoarece 'operele lor nu sunt finalizate".

"Istoria critica a literaturii romane" a starnit vii dispute in viata literara romaneasca, profesorului Manolescu reprosandu-i-se absenta din paginile cartii a unor autori notabili precum Alexandru Vlad, Daniel Vighi, Cristian Teodorescu, Constantin Stan, care, asa cum mentiona criticul literar Ion Bogdan Lefter, "dau greutate, prin proza lor, unui val literar absent din carte".

La randul sau, Manolescu a marturisit ca are propriile sale semne de intrebare despre anumiti autori pe care i-a inclus, ori nu i-a inclus in istoria sa. Criticul s-a angajat ca, atunci cand va ajunge la concluzia ca s-a inselat in ceea ce-i priveste pe cei recenzati sau absenti, va indrepta eventualele erori.
 
Te-ar putea interesa:
  • Lecturi si muzica la Muzeul National al Literaturii Romane

    Un performance cu lecturi de Eugen Suciu si Ioan Es. Pop, muzica si proiectii video va avea loc joi, la cafeneaua Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), sub titulatura "Aradu' fara iesire", informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

  • Muzeul National al Literaturii Romane a devenit muzeu de importanta nationala

    Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) din Capitala a fost clasificat in categoria muzeelor de importanta nationala in urma unei Hotarari de Guvern publicate, vineri, in Monitorul Oficial.

  • "Iluziile literaturii romane" de Eugen Negrici este Cartea Anului 2008

    Volumul "Iluziile literaturii romane", de Eugen Negrici, editat de Cartea Romaneasca, a fost distins, miercuri seara, cu premiul Cartea Anului 2008, acordat de publicatia Romania literara cu sprijinul Fundatiei Anonimul, informeaza MEDIAFAX.

  • Primul tiraj din "Vrajitoarea din Portobello", a lui Paulo Coelho, s-a epuizat

    Primul tiraj de 20.000 de exemplare al romanului "Vrajitoarea din Portobello", de Paulo Coelho, s-a epuizat la mai putin de doua saptamani de la lansarea sa in librariile din Romania, informeaza un comunicat al editurii Humanitas. "Vrajitoarea din Portobello" este cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, in care este prezentata povestea unei tinere romance de etnie roma cunoscuta de scriitor la Viena, care ajunge sa schimbe viata celor care au intalnit-o, iar marturiile lor conturează un destin de exceptie.

  • Grigore Vieru, internat in stare critica

    Poetul Grigore Vieru a fost internat la sectia Reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, in prezent fiind conectat la aparatele de respiratie artificiala, in urma unui accident rutier care a avut loc in noaptea de joi spre vineri, informeaza site-ul agentiei de presa moldovene Info-Prim Neo, citat de MEDIAFAX.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii