Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Muzeul National al Literaturii Romane a devenit muzeu de importanta nationala

Luni, 13 Iulie 2009
Muzeul Nacional al Literaturii Romāne a devenit muzeu de importanc nacionalMuzeul National al Literaturii Romane (MNLR) din Capitala a fost clasificat in categoria muzeelor de importanta nationala in urma unei Hotarari de Guvern publicate, vineri, in Monitorul Oficial.

Muzeele de importanta nationala sunt institutii de gen care detin in patrimoniul lor bunuri de valoare exceptionala, semnificative in plan national pentru istorie, arheologie, etnologie, arta, arhivistica, stiinta, tehnica, literatura, cinematografie, numismatica, filatelie, heraldica, bibliofilie, cartografie si epigrafie, relateaza Mediafax .
    
Muzeul National al Literaturii romane, care in prezent se afla in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, a fost fondat in 1957, de academicianul D. Panaitescu-Perpessicius, si a fost reorganizat in 1971, in sediul actual (din  Bulevardul Dacia, nr. 12, n.r.), un imobil cunoscut sub numele de Casa Kretzulescu. Initial, muzeul a functionat in Casa Toma Stelian de pe Soseaua Kiseleff nr. 10.
    
Casa Scarlat Kretzulescu (atestata 1839), un monument istoric, a fost construita de vornicul Alexandru Villara si oferita ca dota fiicei sale Elena, la casatoria ei cu Scarlat Kretzulescu. La moartea acestuia din urma, casa a fost vanduta bancherului Franc, director al Bank of Romania. La inceputul secolului al XX-lea, cladirea trece in proprietatea statului, fiind, pe rand, laborator de electricitate al Universitatii Bucuresti, pension de fete, biblioteca Ambasadei germane la Bucuresti, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial, sediul Muzeului Romano-Rus. Casa Kretzulescu este printre putinele constructii din Bucuresti in stil arhitectural neoclasic. Casa a fost reconstruita, iar recent a fost restaurata in intregime.
    
Muzeul detine circa 300.000 de piese, organizate in 250 de colectii (manuscrise, acte, corespondenta, fotografii originale, arta plastica, obiecte memoriale), 200 de titluri de carte veche romaneasca, 20.000 de volume de carte rara, 8.000 de titluri de publicatii periodice. Colectiile principale ale muzeului sunt: carte rara - biblioteci de scriitori, colectia de carte veche romaneasca, colectia de manuscrise: Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Alfred Margul Sperber, Alexandru Macedonski, Paul Zarifopol, Ion Vinea, G. Dem. Teodorescu, Ion Pillat, Adrian Maniu etc.
    
Printre piesele exceptionale se numara: Lucian Blaga - manuscrisele volumelor de versuri "Poemele luminii", "La curtile dorului", "Lauda somnului", "Pasii profetului", manuscrisele pieselor de teatru si ale lucrarilor filosofice; Mihail Sadoveanu - manuscrisele romanelor istorice "Fratii Jderi", "Zodia cancerului", "Nunta Domnitei Ruxandra", "Neamul Soimarestilor" si piesele de mobilier care au apartinut scriitorului; o scrisoare de la Sully Prudhomme catre Vasile Alecsandri; o scrisoare de la Marcel Proust catre Anton Bibescu; manuscrisele operei poetice a lui Al. Macedonski si mobilierul salonului Literatorul; Dosoftei - "Psaltirea pre versuri tocmita", 1673; Varlaam - "Cazania" (Carte romaneasca de invatatura), 1643; Simion Ștefan - "Noul testament de la Balgrad", 1648; "Biblia de la Bucuresti", 1688; Antioh Cantemir - "Satyres", Londra, 1755.



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii