Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Mircea Cartarescu, apreciat la Viena

Luni, 28 Ianuarie 2008
Mircea Cartarescu, apreciat la VienaLectura romanului "De ce iubim femeile", de Mircea Cartarescu, si lansarea primului dictionar austriac-roman, de Ioan Lazarescu si Hermann Scheuringer, au atras sute de jurnalisti, studenti, oameni de afaceri si de cultura la Institutul Cultural Roman din Viena, transmite institutia.


"La cele doua evenimente din ultima saptamana, organizate la ICR Viena, au participat sute de austrieci, studenti ai Institutului de Romanistica, jurnalisti, reprezentanti ai mediilor de afaceri si oameni de cultura", potrivit comunicatului institutiei.
   
Lectura din volumul "De ce iubim femeile", scris de Mircea Cartarescu, si lansarea primului dictionar austriac-roman, de Ioan Lazarescu, de la Universitatea Bucuresti, si Hermann Scheuringer, de la Universitatea Viena, au atras un public foarte numeros, tot mai interesat de limba si literatura romana.
   
"De ce iubim femeile", de Mircea Cartarescu, care a deschis, in 20 ianuarie, programul de prezentare a literaturii romanesti dedicate feminitatii, in cadrul evenimentului "Matinee & Brunch im RKI", este unul dintre cele mai bine vandute titluri si a fost tradus in spaniola, ebraica, potugheza, maghiara, bulgara.

Astfel, Mircea Cartarescu a deschis calea colegelor sale Gabriela Adamesteanu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Ruxandra Cesereanu, Florina Ilis, Cecilia Stefanescu, Maria Manolescu, Doina Rusti si Gabriela Gavril, printr-o lectura din volumul foarte popular "De ce iubim femeile", ce urmeaza sa apara in limba germana, la editura Suhrkamp.
   
Evenimentele organizate de ICR Viena s-au bucurat de atentia presei austriece si de participarea activa a unor personalitati academice si culturale. Matineul literar, organizat lunar de ICR Viena, a fost publicat alaturi de un interviu amplu cu scriitorul Mircea Cartarescu de cotidianul Die Presse, iar dictionarul austriac-roman a fost prezentat de seful Institutului de Romanistica, Michael Metzeltin.
   
Mircea Cartarescu, apreciat la VienaMircea Cartarescu povesteste in interviul acordat publicatiei Die Presse, intitulat "M-am razbunat pe Bucuresti", despre vise reale si false, despre ura si iubirea de tara. Scriitorul arata, in interviu, ca literatura romana post-decembrista se orienteaza dupa modelul francez "nouveau roman", in care conteaza doar naratiunea. Apoi, Cartarescu vorbeste despre romanul sau "Orbitor", care a aparut recent in Austria.
   
Considerat de unii cel mai important scriitor roman contemporan, Mircea Cartarescu, nascut in 1956, a debutat in 1978, in Romania literara.

Timp de sapte ani, pana la varsta de 30 de ani, a scris poezie lirica, pana cand a observat ca filonul acestei poezii s-a subtiat, iar poetii mai tineri decat el au inceput sa scrie altfel. A mai scris doar un volum epic in versuri, "Levantul", iar apoi s-a concentrat pe proza.
   
In ultimii ani, a fost activ si ca publicist. Scrierile sale - de fictiune sau nu - din reviste lunare sau din ziare au fost reunite in volume precum "De ce iubim femeile", unul dintre cele mai bine vandute titluri din 2005, si "Baroane!".
   
Cel mai recent volum al sau, "Orbitor. Aripa dreapta", ultimul al trilogiei "Orbitor", s-a vandut deja in 20.000 de exemplare la mai putin de o luna de la aparitia in librarii. Considerat de multi critici literari drept evenimentul editorial al anului 2007, "Orbitor. Aripa dreapta" a aparut la 11 ani dupa primul volum al trilogiei, "Aripa stanga", si la cinci ani dupa al doilea, "Corpul".
   
Mircea Cartarescu, apreciat la Viena"Die Wissenden", editia in limba germana a romanului "Orbitor. Aripa stanga", a fost aleasa Cartea lunii ianuarie de criticii austrieci, iar anul trecut a fost aleasa Cartea Anului 2007 de Fundatia Anonimul.
   
Mircea Cartarescu a mai publicat, printre altele, volumele de poezie optzecista "Poeme de amor", "Totul" si "Dragostea" si volumul de proza "Nostalgia", recompensat in 2005 cu Premiul literar Giuseppe Acerbi, in Italia.
   
Scriitorul a fost decorat in 2006 de presedintele Traian Basescu cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter, categoria A "Literatura", la propunerea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.
   
Mircea Cartarescu, apreciat la VienaAutorul a fost premiat de-a lungul timpului de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, ASPRO, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania.

De asemenea, cartile scriitorului au fost nominalizate in Franta la premiul Medicis (Le meilleur livre etranger) si Prix Union Latine.


sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Mircea Cartarescu participa la o caravana literara in Turcia

    Scriitorii Mircea Cartarescu si Dumitru Tepeneag vor participa la o caravana literara in Turcia, care se va desfasura din mai 2009 pana in 2010, in cadrul proiectului "EU Literature goes Turkey - Turkish Literature goes EU", informeaza Institutul Cultural Roman din Istanbul.

  • Traducatorul cartii Orbitor, de Mircea Cartarescu, premiat in Norvegia

    Steinar Lone, autorul traducerii in limba norvegiana a romanului "Orbitor. Aripa stanga" de Mircea Cartarescu, a fost distins cu premiul pentru cea mai buna traducere literara din anul 2008, acordat de Uniunea criticilor din Norvegia, sectia pentru critica literara.

  • Mircea Vintila si Mircea Baniciu deschid seria de concerte Seara cu folk la Hard Rock Cafe

    Seara cu folk, cea mai noua serie de concerte marca Hard Rock Cafe Bucuresti, va aduce in fata publicului, incepand din 30 aprilie, cele mai mari nume ale muzicii folk romanesti, conform comunicatemedia.ro.

  • Filmul "Concertul", apreciat de criticii americani

    Filmul "Concertul" semnat de regizorul Radu Mihaileanu are parte de cronici favoribile in Statele Unite ale Americii, cotidianul Seattle Times asigurandu-i pe cinefilii americani ca, desi poate parea plictisitor la inceput, pe masura ce actiunea se deruleaza privitorul este captivat de film, totul culminand cu un "grand finale" de-a dreptul "glorios".

  • Piratii din Caraibe - cel mai apreciat de catre romani

    Filmul "Piratii din Caraibe: la capatul lumii" a inregistrat cel mai mare numar de spectatori, 98.961, in cinematografele romanesti, in 2007, fiind urmat de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, care a fost vazut de 88.684 de persoane, potrivit Centrului National al Cinematografiei.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii