Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Mona Lisa" si alte sase portrete pictate de Leonardo da Vinci, analizate de cercetatori

Luni, 19 Iulie 2010
"Mona Lisa" si alte sase portrete pictate de Leonardo da Vinci, analizate de cercetatori
Foto: Hepta
Celebrul tablou "Mona Lisa" si alte portrete pictate de Leonardo da Vinci le-au dezvaluit oamenilor de stiinta noi secrete, gratie unor analize stiintifice care au revelat compozitia chimica si grosimea fiecarui strat de vopsea, se afirma intr-un studiu citat de AFP.

Straturi de vopsea extrem de fine au fost aplicate de maestrul renascentist pentru a estompa contururi si pentru a "indulci" tranzitia dintre zonele luminoase si cele intunecate de pe chipurile expuse in fiecare tablou, relateaza Mediafax .

Gratie unor noi analize efectuate recent, Philippe Walter, de la laboratorul centrului de cercetare si restaurare din cadrul Musées de France, a explicat modul in care au fost realizate degradeurile, cu ajutorul unei tehnici intitulate "sfumato".

Sapte tablouri atribuite lui Leonardo da Vinci au fost analizate, "fara a fi prelevate probe, direct in salile muzeului Luvru - «Buna-Vestire», «Madonna din grota cu stanci», «La Belle Ferronnière», «Mona Lisa», «San Giovanni Battista», «Bachus si Sfanta Ana», «Sant'Anna, la Madonna, il Bambino»", se afirma in comunicatul emis de Centre National Francais de la Recherche Scientifique (CNRS).

Cercetatorii s-au concentrat asupra studiului fetelor, emblematice pentru tehnica "sfumato".

Pentru a determina compozitia si grosimea fiecarui strat de vopsea la nivelul celor noua chipuri, inclusiv cel al Giocondei, cercetatorii au utilizat spectrometria cu fluorescenta de raze X. Aceasta metoda de analiza chimica, care nu necesita prelevarea unor esantioane din tablouri, consta in luminarea unei zone a panzei cu raze X, pentru a capta ulterior alte raze, "fluorescenta X", emisa de vopseaua de pe panza.

Maestrul italian a folosit mai multe tehnici, caracterizate prin finetea straturilor de glazura translucida si de natura pigmentilor si a aditivilor, pentru a realiza umbrele de pe chipurile personajelor pictate.

In cazul glazurilor, mai multe straturi, cu grosimi cuprinse intre 1 si 12 microni (1 micron reprezinta a milioana parte dintr-un milimetru, n.r.), invizibile cu ochiul liber, au fost aplicate de Leonardo da Vinci, iar grosimea totala a acestora nu depaseste 30-40 de microni.

Rezultatele acestei analize, realizata in colaborare cu Installation Européenne de Rayonnement Synchotron (ESRF) din Grenoble (Franta), au fost publicate in revista stiintifica specializata in chimie aplicata Angewandte Chemie.



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii