Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Noaptea Institutelor Culturale - spectacole, concerte, filme si distractie

Luni, 30 Iunie 2008
Noaptea Institutelor Culturale -  spectacole, concerte, filme si distractieInstitutele Culturale din Bucuresti au fost luate cu asalt in noaptea de vineri spre sambata, bucurestenii mergand sa vada evenimentele pregatite de cele noua institutii care si-au tinut deschise portile gratuit pana in zori, cu prilejul editiei a doua a Noptii Institutelor Culturale.

Sarbatoarea Institutelor, initiata anul trecut de Institutul Cultural Roman din Bucuresti (ICR), condus de Horia Roman Patapievici, incepe sa ia amploare in Capitala. Chiar daca aceasta a doua editie a manifestarii nu s-a ridicat la nivelul Noptii Muzeelor, cand traficul de persoane intre cele 12 institutii muzeale participante la proiect a fost mult mai mare, Noaptea Institutelor Culturale a demonstrat inca o data dorinta bucurestenilor de eveniment, de sarbatoare.
   
Desi principala categorie de public atrasa de eveniment a fost formata din tineri, Noaptea Institutelor Culturale a fost dedicata tuturor oamenilor, care au putut sa asiste si sa reziste la toate manifestarile organizate cu acest prilej de cele noua institutii participante: Institutul Cultural Roman, British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Centrul Ceh si Institutul Francez.
   
Potrivit initiatorului manifestarii, H-R Patapievici, presedintele ICR, Noaptea Institutelor s-a desfasurat sub semnul "prieteniei" si "colegialitatii" institutelor culturale din Bucuresti.
   
"Noaptea Institutelor Culturale este importanta pentru ca este o oferta de cultura facuta intr-o maniera informala, prietenoasa si as spune camaradereasca pentru bucuresteni (...) Exprima colegialitatea cu care functioneaza toate institutele culturale, care au deschise centre in Bucuresti.

Concentram toate institutele si functioneaza colegialitatea dintre noi. Ungurii ii adapostesc pe polonezi, noi adapostim Delegatia Valonia-Bruxelles, iar Goethe Institut s-a gandit sa puna la dispozitie institutul lui unei voci din Republica Moldova. Aceasta manifestare este o expresie tipica a acestei prietenii si colegialitati a institutelor culturale.

Fiecare dintre institute uzeaza de cultura pe care celelalte institute o reprezinta ca si cand ar fi cultura lor, nu se face nicio distinctie, e un continuum cultural, care astazi se numeste cultura europeana", a spus H-R Patapievici in deschiderea evenimentului, la ICR.
   
Astfel, la ICR, Noaptea Institutelor a debutat in jurul orei 18, cu expozitia de benzi desenate "Europenii ii privesc pe europeni", vernisata de Lidia Badea, de la Delegatia Valonia-Bruxelles, Dodo Nita, presedintele Asociatiei Bedefililor din Romania, si desenatorul Alexandru Ciubotariu.
   
La cincizeci de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Centrul Belgian al Benzii Desenate de la Bruxelles a decis sa dedice o expozitie locuitorilor Europei de astazi.

Astfel, expozitia "Europenii ii privesc pe europeni" ofera raspunsuri la intrebarile: Cum ne vedem unii pe altii?, Cum ii vad desenatorii de benzi desenate sloveni, olandezi sau francezi pe polonezi, belgieni, englezi sau pe vecinii din alte tari europene?. Astfel, banda desenata devine oglinda societatilor noastre, iar expozitia ne infatiseaza un portret original si plin de umor al europenilor.
   
Conceptia si textele expozitiei apartin lui Jean Auquier, directorul Centrului Belgian al Benzii Desenate, iar scenografia, lui Didier Geirnaert. Expozitia va putea fi vizitata la ICR pana pe 8 iulie.
   
Mult mai bine primit de catre bucuresteni a fost un alt eveniment organizat in gradina ICR, care a fost gazda "Ultimilor rapsozi", un grup de 25 de sateni. Acestia au atras publicul prin activitatile tipice locului lor de bastina, Vinerea, din judetul Alba. Astfel, bucurestenii au putut sa asculte muzica populara, sa danseze pe ritmurile specifice, sa guste bucatele pregatite de ei si sa discute cu Grigore Lese.
   
Seara a continuat la ICR, de la ora 22.30, cu proiectia unor documentare, printre care: "Obiceiuri din Bucovina", realizat in 1937 de Fundatia Culturala Regala Principele Carol, cu colaborarea Societatii Compozitorilor Romani si a Oficiului National de Turism; "Obiceiuri folclorice de iarna din Romania", realizat de studioul de film "Alexandru Sahia" la sfarsitul anilor ‘60, cu un comentariu in limba franceza.
   
In acelasi timp, peste drum de ICR, la Institutul Italian de Cultura, bucurestenii s-au inghesuit sa vada spectacolul de pantomima "Rencontres/ Intalniri", semnat de Dragos Huluba si Violeta Totir, pentru ca la finalul manifestarii publicul sa se bucure de mancaruri specifice italienesti. Seara s-a incheiat la Institutul Italian cu proiectia unui film de Oscar: "Mediterraneo" (Italia, 1991), in regia lui Gabriele Salvatores.
   
Foarte apreciata a fost si premiera in limba engleza a spectacolului de teatru "Apolodor", sustinut de Ada Milea, Dorina Chiriac si Radu Banzaru in curtea British Council, care a atras atentia catorva sute de oameni ce s-au inghesuit sa cante si sa aplaude prestatia celor trei actori. Şi pentru ca publicul sa fie pe deplin multumit, tot la British Council, Ada Milea, Dorina Chiriac si Bogdan Burlacianu au prezentat si cunoscutul spectacol "Quixote", tot in limba engleza.
   
Noaptea Institutelor s-a incheiat la British Council, care a marcat si 70 de ani de prezenta in Romania, cu un party sustinut pentru public de DJ Tom Wilson si Shukar Collective.
   
Filmul a ocupat un loc de onoare intre evenimentele organizate de Institutul Francez Bucuresti (IFB) in noaptea de vineri spre sambata, la cinematograful Elvira Popescu fiind proiectate peliculele "Cand eram cantaret", de Xavier Giannoli, cu Gerard Depardieu, Cecile de France, "Azi eram frumoasa, juna", al Alexandrei Gulea, "Cantecele de dragoste", un film de Christophe Honore, cu Louis Garrel, Ludivine Sagnier si Chiara Mastroianni, si "Nu pe gura", un film de Alain Resnais, cu Sabine Azema si Isabelle Nanty.
   
Noaptea la Institutul Cultural Francez a fost garnisita si cu un concert al Barbarei Carlotti, lecturi publice, dar si un "bistro francais". In plus, la Mediateca IFB s-a derulat programul "Cuvinte & Muzica", publicul asistand la lectura unor fragmente extrase din carti de Boris Vian, Mathias Malzieux, Jean Lebrun si Gerard Manset, asortate cu piese muzicale interpretate de elevii liceului "Mihai Eminescu" (Dalida, Charles Aznavour, Edith Piaf, Carla Bruni etc.). Totodata, dupa miezul noptii, holul institutului a gazduit un "Bal dansant" cu DJ-ii Marian Dicu si Marius Burcea.
   
Centrul Ceh a oferit bucurestenilor o "noapte neagra", in cadrul careia au rulat, sub genericul "Freaka III-Zombie Outbreak", mai multe filme de groaza, printre care si "Choking Hazard", in regia lui Marek Dobes.
   
In acelasi timp, Centrul Cultural Ungar si Institutul Polonez, care au desfasurat o "Noapte" comuna la sediul Centrului Ungar, au propus publicului o serie de manifestari culturale, sub titulatura "Warsaw - Budapest: Night Express". Cel mai asteptat, pentru ca era anuntat pentru ora 2.00, a fost concertul sustinut de A.G. Weinberger.

Totodata, nume sonore ale Scolii Poloneze a Afisului au fost reunite in expozitia "Motive romanesti in afisul polonez", care a prezentat creatii dedicate filmelor romanesti ce au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule regizate de Liviu Ciulei, Dan Pita, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu.
   
O "nocturna fantastica" a oferit si Institutul Cervantes bucurestenilor, proiectand in cadrul Noptii Institutelor o serie de lungmetraje spaniole, printre care: "El Orfanato", de Juan Antonio Bayona (Spania 2007), "El habitante incierto", regia Guillem Morales (Spania 2005), si "Amanece que no es poco", regia José Luis Cuerda (Spania 1989).
   
Intr-un cuvant, Noaptea Institutelor a reprezentat inca un punct de interes cultural pentru publicul bucurestean, care in urma cu circa o luna facuse cozi imense ca sa viziteze colectiile muzeelor si sa participe la evenimentele organizate in cadrul Noptii Muzeelor.

Dincolo de dorinta de a participa gratis la evenimente, s-a sesizat si inclinatia celor participanti la Noaptea Institutelor pentru eveniment cultural si artistic.

sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Noaptea Institutelor Culturale - 27 iunie

    Cea de-a doua editie a Noptii Institutelor Culturale, la care pentru moment si-au anuntat participarea Institutul Cultural Roman (ICR), Institutul Francez, Centrul Ceh, Centrul Cultural Ungar si Institutul Polonez, se va organiza in noaptea de 27 spre 28 iunie, informeaza ICR.

  • Institutul Francez se pregateste de Noaptea Institutelor Culturale

    Proiectii de film, concerte live, lecturi publice, dar si un "bistro francais" sunt doar cateva dintre evenimentele pregatite de Institutul Francez Bucuresti (IFB) pentru noaptea de vineri spre sambata - Noaptea Institutelor Culturale, informeaza institutia.

  • Noaptea Muzeelor - cu filme de arta

    Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va proiecta, sambata seara, cu ocazia Noptii Muzeelor, o serie de filme de arta puse la dispozitie de Institutul Francez din Bucuresti, adunate sub titlul "Avangarda de ieri, avangarda de azi". 

  • Teatru, concerte, moda, exponate exotice si multe altele, la Noaptea Muzeelor in Capitala

    Spectacole de teatru, ateliere de spada si dans, animatie in costume de epoca, muzica populara si clasica, proiectii de filme si expozitii dedicate Mexicului si Chinei se numara printre evenimentele din programul a opt muzee bucurestene care sarbatoresc, sambata, Noaptea Muzeelor.

  • Filme in "Noaptea Alba" la Casa de Cultura a Studentilor

    In noaptea de 2-3 mai 2008, Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT) va asteapta la "Noaptea Alba", un maraton de evenimente culturale dedicate tinerilor. Proiectiile de filme cu intrare libera la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti vor incepe la ora 22:15.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii