Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Scriitorul american John Updike a decedat

Miercuri, 28 Ianuarie 2009
Scriitorul american John Updike a decedatProlificul scriitor american John Updike, recompensat cu doua premii Pulitzer, a murit marti, la varsta de 76 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, a anuntat purtatorul sau de cuvant, Nicholas Latimer, de la editura Knopf, citat de Reuters.

De-a lungul unei cariere de peste o jumatate de secol, acest prolific scriitor american s-a dovedit a fi un cronicar al vietii dramatice a micilor orasele americane, dominata de dragoste, religie si sex.
   
Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel putin zece volume de nuvele si 25 de romane, printre care se numara celebra lui saga "Rabbit", aparuta intre anii 1960 si 1990. De altfel, romanele "Rabbit is Rich" (1981) si "Rabbit at Rest" (1990) i-au adus doua premii Pulitzer pentru literatura, in 1982 si 1991.
   
Opera sa numara, de asemenea, volume de poezie, critica literara si articole pentru publicatia The New Yorker.
  
Primul sau roman, "The Poorhouse Fair", a fost publicat in 1959. Opera sa mai cuprinde "ciclul Rabbit" - "Fugi, Rabbit" (1960, Humanitas Fiction, 2008), "Intoarcerea lui Rabbit" (1971), "Rabbit Is Rich" (1981), "Rabbit At Rest" (1990) -, "The Centaur" (1963), "Of The Farm" (1965), "Couples" (1968), "Bech: A Book" (1970), "Museums and Women" (1972), "A Month Of Sundays" (1975), "Marry Me" (1976), "Toward the End of Time" (1977), "The Coup" (1978), "Bech is Back" (1982), "Roger's Version" (1986), "S." (1988), "Bech at Bay: A Quasi-Novel" (1998), "Gertrude and Claudius" (2000), "Licks of Love" (2000), "Seek My Face" (2002), "Villages" (2004), "Teroristul" (2004, Humanitas Fiction, 2007), "Telephone Poles and Other Poems" (1963), "Midpoint" (1969), "Tossing and Turning" (1977).
   
"A fost unul dintre cei mai mari scriitori ai nostri si ne va lipsi in mod crud", a mai spus editorul Nicholas Latimer.
   
Pentru American Academy of Achievement, institutie care recompenseaza in fiecare an personalitati din lumea artelor, politicii sau stiintelor, Updike a fost "unul dintre primii oameni de litere ai Americii".
   
John Updike, nascut pe 18 martie 1932, povestea el insusi cum o copilarie solitara, petrecuta la o ferma din Pennsylvania, l-a pregatiti pentru o viata "cerebrala".
  
 "Era balbait si suferea de psoriazis, boli din cauza carora nu se putea apropia de ceilalti. A gasit alinare in scris si a obtinut o bursa la Harvard", aminteste Academia.
   
"Mama mea visa sa fiu scriitor, iar eu o vedeam adesea batand la masina de scris, in salon. Acolo ma refugiam, de altfel, cand eram bolnav, ma asezam alaturi de ea si o priveam", isi amintea John Updike, informeaza Mediafax.
   
Sexul juca un rol important in opera sa. in 1968, a starnit un scandal cu "Couples", roman in care povestea despre schimburile de parteneri sexuali in sanul mai multor cupluri dintr-un mic orasel imaginar.
   
In existenta unui om, "cele trei lucruri cele mai secrete sunt sexul, arta si religia", obisnuia sa spuna scriitorul.
  
In 1984, romanul "Vrajitoarele din Eastwick" este adaptat pentru marele ecran, intr-un film care ii avea in distributie pe Jack Nicholson, Cher si Susan Sarandon. Productia a starnit vii critici in randul miscarilor feministe.
   
In 2008, a publicat o continuare, "The Widows of Eastwick".
   
Nepot al unui pastor presbiterian, el insusi un crestin convins, John Updike spunea adesea ca ii este dor de acea America a copilariei sale.
  
 Dar, "Rabbit si eu am fost amandoi frapati in mod placut, de-a lungul ultimilor 50 de ani, de reculul puritanismului in domeniul legilor, al moravurilor si al modei feminine", marturisea Updike in 2005, in saptamanalul francez Le Nouvel Observateur.
   
Majoritatea romanelor sale au drept cadru micile orasele americane, aparent fara istorie, insa personajele sale sunt macinate de intrebari filosofice si dubii existentiale.
  
 A fost unul dintre cei mai celebri autori ai Americii, iar America este cea care i-a hranit opera.

Te-ar putea interesa:
  • A murit scriitorul Iuliu Ratiu

    Scriitorul Iuliu Ratiu, cunoscut in special ca autor si promotor al literaturii si presei pentru copii si tineret din Romania, a decedat sambata si va fi inmormantat miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitala, au declarat pentru Mediafax membrii familiei acestuia.

  • Scriitorul rus Vasili Aksionov a murit

    Celebrul scriitor rus Vasili Aksionov a murit luni, la varsta de 76 de ani, dupa o lunga suferinta, a anuntat seful serviciului de neurochirurgie de la Academia medicala de stat Bourdenko din Voronej (Federatia Rusa), citat de RIA Novosti.

  • Scriitorul Salman Rushdie a venit in Romania

    Scriitorul britanic de origine indiana Salman Rushdie a sosit, luni, la Bucuresti, pe aeroportul Henri Coanda, cu o cursa de la Londra, el urmand sa stea in Romania in perioada 23 - 26 noiembrie, programul sau cuprinzand o serie de intalniri cu cititorii si presa.

  • Scriitorul Ruy Camara isi lanseaza la Bucuresti volumul "Cantece de toamna"

    Scriitorul portughez Ruy Camara isi lanseaza, miercuri, cel mai recent volum, "Cantece de toamna", la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti, informeaza editura Rao.

  • Scriitorul J.G. Farrell a primit postum Lost Man Booker Prize

    Scriitorul britanic J.G. Farrell a fost recompensat postum, miercuri, cu Lost Man Booker Prize, un premiu acordat la 40 de ani dupa ce romanul sau "Troubles" nu a fost selectionat pe lista scurta a acestor prestigioase distinctii literare, informeaza bbc.co.uk.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii