Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Scurta istorie a anxietatii

Miercuri, 16 Ianuarie 2013
scurta istorie a anxietatii”De ce tipa personajul lui Munch? Ce era cu bine cunoscutele spaime ale lui Tennyson si Yeats, ale lui William James si Charles Darwin? Frica lor a pornit in cautarea unei cauze, inteleg asta. Dar ce a provocat aceasta frica?”

De la aceste intrebari, dar si de la marturisirile Patriciei Pearson despre propriile patanii, porneste povestea autoarei, determinata sa gaseasca un raspuns si un sens uneia dintre cele mai raspandite tulburari emotionale din lume: anxietatea.

Gradul absolut de autenticitate razbate inca din primele randuri, caci autoarea, diagnosticata cu aceasta tulburare de la varsta de 23 de ani, anxioasa cronica, asa cum se auto-denumeste, reuseste sa se detaseze cu limpezime de propria-i tulburare, izbutind sa ne-o impartaseasca pe un ton plin de umor, auto-ironie, sensibilitate si un pic de drama. Frica a fost si este motorul primordial al evolutiei, scanteia ce a dat viata si a pus individul uman, inca din zorii nasterii sale, in fata posibilitatii de a lupta sau de a fugi.

Patricia Pearson face cu siguranta parte dintre acei oameni care, desi sunt caracterizati de o teama permanenta, reuseste sa lupte. Arma ei? Un umor incisiv la adresa ei si a numeroaselor ei frici, povesti reale, unele de groaza, daca ne punem in pielea ei si ne imaginam dimensiunea panicii care o poate cuprinde la gandul ca fiul ei ar putea muri, iar altele atat de simpatice, incat ne face sa vrem sa ii spunem propriile noastre povesti, ca sa inteleaga ca nu e singura.

Dar nu va lasati inselati. Cartea este departe de a fi catalogata drept jurnalul paranoic al unei femei isterice careia ii e frica si de umbra ei. Din contra, Patricia si-a facut foarte bine temele cand a decis sa scrie aceasta carte. Folosindu-se de referinte din psihologie, neurofiziologie, medicina, genetica, sociologie si chiar filozofie si arta, autoarea ne expune un tablou complex al anxietatii, punctand, acolo unde este cazul, acele dovezi stiintifice mai noi sau mai vechi care ii sustin sau ii contrazic spusele.
Trecand in revista viziunile culturale asupra anxietatii, inclusiv cele religioase sau cele istorice, autoarea se foloseste pe ea insasi ca si oglinda, pentru a reflecta istoria anxietatii, asa cum au inteles-o si interpretat-o generatii intregi.

De o savoare deosebita sunt pasajele in care povesteste aventurile ei New-York-eze, in calitate de reporter aflat pe urma unor criminali, aventuri marcate de momente de calm dar si momentele de frica irationala. De un lirism rafinat sunt paragrafele in care vesnica agitata Patricia isi ia un moment de respiro si isi concentreaza atentia asupra fiicei sale. De o iubire si un respect profund sunt cuvintele cu care isi descrie sotul, un erou personal al ei, dispus sa ii indure starile anxioase cu un umor uneori ”rautacios”.

Fara indoiala, o carte complexa si multi-fatetata, cu o femeie puternica prinsa intr-un perpetuu film de groaza, in care suspansul propriei vieti este dozat cu umor, cu o claritate impresionanta a firului cognitiv si cu o capacitate deosebita de auto-ironie. Patricia ne indeamna sa pariem ca viata noastra are un scop, un sens, o poveste mai presus de ea. in pariul cu anxietatea, ea a iesit cu siguranta castigatoare, asa ca de ce nu i-am urma exemplul?

Autor: Andreea Sterea
www.nemira.ro
Te-ar putea interesa:
  • Scurta istorie a prezervativului

    Ce istorie poate avea prezervativul, v-ati putea intreba? Este numai un obiect pe cat de necesar, pe atat de tinut departe de ochii oricui, despre care nu prea vorbim si care ne face uneori sa rosim daca din intamplare isi face vreo aparitie neasteptata si complet accidentala din poseta abia scapata din mana.

  • Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao la Polirom

    Romanul "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao", de Junot Diaz, castigator al premiului Pulitzer pentru Literatura in 2008, a aparut, recent, in colectia "Biblioteca Polirom", informeaza un comunicat al editurii, preluat de MEDIAFAX.

  • "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao" a fost desemnata cea mai buna carte a deceniului

    "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao", de Junot Diaz, a fost declarata cea mai buna carte a ultimilor zece ani de catre The New York Magazine, informeaza editorul roman al volumului, Polirom.

  • "Toy Story 3", cel mai de succes film de animatie din istorie

    "Povestea jucariilor 3/ Toy Story 3", o productie Disney/Pixar, a devenit filmul de animatie cu cele mai mari incasari din istorie, dupa ce a vandut, la nivel mondial, bilete in valoare de 920 de milioane de dolari, informeaza variety.com.

  • "The Exorcist", votat cel mai tulburator film din istorie

    Lungmetrajul "Exorcistul/ The Exorcist", lansat pe marile ecrane in urma cu 37 de ani, a fost desemnat cel mai tulburator film din toate timpurile, in urma unui sondaj organizat de site-ul LoveFilm.com, informeaza thesun.co.uk.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii