Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Scurta istorie a prezervativului

Joi, 24 Ianuarie 2013
istoria prezervativuluiCe istorie poate avea prezervativul, v-ati putea intreba? Este numai un obiect pe cat de necesar, pe atat de tinut departe de ochii oricui, despre care nu prea vorbim si care ne face uneori sa rosim daca din intamplare isi face vreo aparitie neasteptata si complet accidentala din poseta abia scapata din mana.
Sa ne ancoram in timpurile modern totusi, pentru a putea face o incursiune in trecut. Autorii volumului isi incep pledoaria cu urmatoarea stare de fapt: ”instalat in mod discret in toalete, abia daca ii remarcam prezenta, la fel de familiara ca aceea a chiuvetei sau a uscatorului de maini cu aer cald: micul distribuitor de prezervative.” Evident, este vorba despre tarile occidentale, cu preponderenta. Dar sa continuam: ”Cu douazeci de ani in urma, a cere un prezervativ intr-un loc public tinea de o indrazneala care facea sa zambeasca, in cel mai bun caz, sau sa indigneze (launtric) fiintele pudibonde dimprejur.”

Avand in minte emotia si stinghereala cu care discutam pana si noi despre acest obiect, dar indraznind sa fim cetateni ai secolului XXI, haideti sa urmarim acest personaj controversat in drumul sau initiatic, evolutionist si revolutionar de la o primitiva vezica de capra la un articol in jurul caruia se invarte practic intreaga lume.
Beatrice Fontanel si Daniel Wolfromm descalcesc itele complicate ale istoriei prezervativului cu un umor desavarsit, presarat de informatii bazate pe surse stiintifice solide. stiati ca pana la Primul Razboi Mondial piata prezervativului semana cu aceea a unui produs illicit, iar incepand cu 1873, o lege federala a interzis orice promovare a controlului nasterilor, fiind catalogat drept un act ”obscen?”

stiati ca pana in anii 30 prezervativul era fabricat din cauciuc galvanizat, iar tehnologia latexului a fost asimilata unui adevarat progres stiintific si tehnologic? si v-a trecut prin cap sa aflati de la ce provine cuvantul ”Durex”, atunci stiti ca acesta semnifica DUrability, REliability si EXcellence, iar firma britanica producatoare, astazi denumita SSL International reprezinta 35% din piata mondiala, vanzand 4 miliarde de bucati in 150 de tari.

Interzis, hulit, considerat ”impotriva naturii”, produs de contrabanda, motiv de controversa generala, devenit miracol o data cu declansarea isteriei legate de raspandirea virusului HIV, prezervativul are o istorie intim legata de evolutia societatii insasi, de marile mutatii sociale si psihologice cu care s-a confruntat omenirea in evolutia ei.

Scrisa cu o sinceritate debordanta, usoara si comica, bine documentata si atent analizata, Mica istorie a prezervativului se inscrie cu succes in categoria acelor volume care nu numai ca scriu despre istorie, ci fac istorie la randul lor.

Autor: Andreea Sterea
www.nemira.ro
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii