Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Volumul "Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini" a fost lansat la Bucuresti

Marti, 23 Iunie 2009
Volumul "Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini" a fost lansat la BucurestiVolumul "Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini", ce cuprinde schite de spectacole, fotografii si insemnari ale marelui regizor de teatru si film, a fost lansat, luni seara, la libraria Carturesti din Capitala, in prezenta unor personalitati ca Irina Petrescu, Margareta Paslaru si Lucian Pintilie. Criticul de teatru Alice Georgescu l-a descris pe Liviu Ciulei ca fiind una dintre cele mai importante si misterioase personalitati din teatru, "un om caruia nu ii place sa vorbeasca despre sine". Criticul de teatru a subliniat ca regizorul a refuzat in mod constant sa dea interviuri. De asemenea, aceasta a spus ca albumul editat de igloomedia este "o carte care vrea sa spuna adevarul despre o viata dedicata teatrului", despre viata celui care a fost "un arhitect" al teatrului romanesc.
    
De altfel, Liviu Ciulei a marturisit ca, in tinerete, a trebuit sa aleaga meseriile de scenograf si costumier pentru ca pentru cele doua profesii pe care le-a iubit si pe care le-a practicat ulterior - arhitectura si regia - "nu avea dosar", si anume venea dintr-o familie de burghezi.
    
In volumul "Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini" sunt prezentate spectacole si dialoguri ale regizorului cu colaboratorul sau de o viata, Mihai Lupu.
    
Actorul Ion Caramitru si-a amintit la lansare ca spectacolele lui Liviu Ciulei au fost fascinatia studentiei sale, mentionand montarile la piesele "Cum va place" si "Opera de trei parale". De asemenea, acesta a rememorat momentele dificile prin care a trebuit sa treaca Liviu Ciulei in perioada comunista. Totodata, Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, a declarat ca Liviu Ciulei are un talent de a refuza "foarte gratios si foarte precis" propunerile de colaborare viitoare in teatru. Caramitru a spus ca "este minunat sa te afli in luminile lui Liviu Ciulei".
    
De altfel, la lansare au fost prezenti actori cu care regizorul Liviu Ciulei a lucrat de-a lungul timpului, precum Victor Rebengiuc si Mariana Mihut, dar si fiul acestuia, regizorul Thomas Ciulei.
    
"Textele nu sunt foarte multe, deoarece nu prea stiu sa scriu", a marturisit Liviu Ciulei, referindu-se la participarea sa "scrisa" la acest album. "Majoritatea scrierilor despre spectacolele mele le-am lasat criticilor", a glumit acesta. Regizorul a spus ca apreciaza faptul ca cel mai mare succes al sau in teatru a fost spectacolul "Moartea lui Danton", montat la Berlin, care a avut "63 de cortine" si a fost urmat, la putin timp, de "cea mai mare cadere", "McBeth", tot in capitala germana, care s-a terminat cu huiduieli.
    
"Cartea este mult mai mult o dovada a unor idei de scenografie si mai putin de regie (...); e foarte greu sa descrii fenomenul de regie", a marturisit acesta.
    
De formatie arhitect, Liviu Ciulei a spus ca arta sa a fost, de multe ori, o fluctuatie intre dorinta de a se intoarce la arhitectura si tendinta de a scapa de aceasta prima formatie.
    
Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei este unul dintre cele mai mari nume din teatrul si filmul romanesc.
    
A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara", la Teatrul Odeon din Bucuresti. A debutat ca regizor in 1957, la Teatrul Bulandra, punand in scena "Omul care aduce ploaia", de Richard Nash. In 1961, Liviu Ciulei a devenit celebru pentru o punere in scena originala a piesei "Cum va place", a lui William Shakespeare. In 1965, Ciulei a primit premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, pentru lungmetrajul "Padurea spanzuratilor".
    
Regizorul a fost peste zece ani director artistic al Teatrului Bulandra si a lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.
    
Ciulei a parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (SUA), iar din 1986, el a fost profesor de teatru la Columbia University si New York University, in New York. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese devenite celebre. Liviu Ciulei a fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra in semn de recunoastere a valorii sale artistice si profesionale.

Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii