Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Zilele Brasovului - Targul Mestesugarilor, Targul Florilor si Ulita Vinului

Vineri, 24 Aprilie 2009
Zilele Bra_ovului - Târgul Me_te_ugarilor, Târgul Florilor _i Ulica VinuluiZielele Brasovului au inceput, joi, cu Targul Mestesugarilor, Targul Florilor si Ulita Vinului, unde zeci de comercianti i-au tentat pe brasoveni si pe turisti cu produse traditionale, cu flori exotice si vinuri dintre cele mai cautate, transmite corespondentul Mediafax.

Zeci de standuri cu articole reprezentand portul national, produse de arta si decoratiuni realizate manual de catre mesteri din toata tara au fost asaltate de brasoveni dornici sa cumpere produse de calitate. Standurile de flori au fost cautate pentru plantele exotice si autohtone, plante de apartament si de gradina, cele mai apreciate plante fiind palmierii, trandafirii japonezi, orhideele si portocalii.
    
In schimb, pe Ulita Vinului un singur comerciant era pregatit, joi, sa-si primeasca musterii.
    
Ca in fiecare an, Targul Mestesugarilor Populari, organizat pe pietonala din fata Primariei Brasov, a adunat zeci de artizani din toata tara, unii dintre ei participand pentru prima oara, altii nelipsiti de la nicio editie. Maria Cornelia si Matei Schinteie sunt din statiunea Covasna si picteaza icoane pe lemn, piatra, marmura, panza sau tabla. Fac asta de ani de zile si sunt dedicati turp si suflet pasiunii lor. Li s-a dus faima chiar si peste hotare, nu doar in tara, ajungand sa picteze la comanda pentru Spania, Italia, Belgia sau Olanda. S-au facut cunoscuti in pricipal prin participarea la targurile nationale si internationale, dar si prin intermediul bisericilor pentru care picteaza icoane.
    
La targul de la Brasov au venit cu o serie de icoane mai mici sau mai mari care pot fi cumparate la preturi intre 55 si 380 de lei. Alti mesteri care si-au etalat cu mandrie produsele lucrate manual cu migala sunt doi artisti sibieni. Renate Fakesch confectioneaza articole si accesorii din piele, creatii proprii, de la curele cu motive populare, la gentute si portofele din piele in diverse culori si modele.
    
Ea imparte taraba cu un alt mester sibian, Cosmin Teaca. Acesta confectioneaza din seminte si cereale de toate soiurile si culorile minunate tablouri, obiecte decorative si ceasuri pentru "sporul casei". Preturile pentru astfel de obiecte frumos imbinate costa intre 10 si 70 de lei.
    
Ceramica pictata ocupa un loc de cinste la Targul Mestesugarilor, cateva standuri prezentand vase, farfurii pictate, bijuterii de ceramica sau alte obiecte decorative. Carmen si Marian Brancoveanu sunt doar doi dintre artistii ceramicii pictate. De fapt, Carmen se ocupa de partea artistica si nu se da in laturi de la a picta chiar in fata trecatorilor, pe cand sotul ei, Marian, se ocupa de "PR".
    
El a gasit o metoda originala de a promova arta sotiei sale, si anume "ceramica pictata in casa". A facut o "ecuatie" a artistului, scrisa cu litere de-o schioapa pe doua coli A4: "1 zi de creatie a 50 lei. 1 zi de sapa a 75 lei + mancare si bautura. Da' noi tot nu ne lasam si cream!".
    
Maria Zapca este un mester popular care creeaza cergi pe care le-a adus la Brasov tocmai din Sapanta, judetul Maramures, si, dupa cum spune insasi femeia, la Sapanta este singurul loc din tara unde se fac astfel de cergi.
    
"Numai la Sapanta se fac cergi din lana turcana, toarsa pentru subtiere cu fusul. Cel mai mult sunt cautate de intelectuali, medici si profesori care le apreciaza foarte mult si nu le pot inlocui cu nimic. Pana acum, in alti ani, targurile au fost deosebit de bune, speram ca si in acest an sa fie la fel", a spus Maria Zapca care a adaugat ca pentru un pat si doua fotolii setul de cergi costa 150 de lei.
    
Maricel Apalaghiei este un mester care sculpteaza in lemn si care a venit din satul Hulub din Botosani. Mesterul a venit la targ cu saraite, blodare, troite in miniatura si linguri, toate frumos lucrate in lemn. Mesterul spune ca tinerii invata cu placere arta si chiar el insusi este profesor la el in sat.
    
Piata Sfatului s-a transformat pentru cateva zile intr-un paradis floral, unde brasovenii si turistii pot admira si cumpara flori din cele mai exotice. Daca preturile plantelor si florilor exotice este un pic mai piperat, un cicas ajungand la 800 de lei, un bonsai la 500, un ficus 400 lei, altele sunt mai accesibile: orhideele de la 45 la 100 de lei, portocalul de la 70 la 200 de lei sau magnoliile la 100 de lei.
    
Pe Ulita Vinului, pe strada Michael Weiss, era, joi la amiaza, un singur producator de vin din Urlati, judetul Prahova, care le oferea cumparatorilor vinuri nobile cu preturi intre 15 lei pana la 35 de lei.
    
Deschiderea oficiala a Zilelor Brasovului va avea loc vineri, in Piata Sfatului, dupa care vor urma concerte de muzica usoara. Cel mai asteptat eveniment, Parada Junilor, se va desfasura duminica, incepand de la ora 11.00, urmand ca Zilele Brasovului sa se incheie in 26 aprilie cu un concert de muzica populara.




Te-ar putea interesa:
  • Spectacol de Zilele Brasovului, intre 1 - 4 mai

    Primaria Brasov va organiza, incepand de joi, timp de trei zile, cea de a VII-a editie a Zilelor Brasovului, unde brasovenii si turistii vor putea asista la un maraton de muzica, dans, teatru, expozitii de pictura, ceramica si fotografie, dar si la un minifestival medieval in Cetatea Brasovului. 

  • Zilele Brasovului cu targuri si concerte - 23-26 aprilie

    Brasovenii si turistii vor putea lua parte, in perioada 23 -26 aprilie, la cea de-a VIII-a editie a "Zilelor Brasovului", in cadrul manifestarii urmand sa se desfasoare targuri, concerte de muzica usoara si populara, iar in ultima zi a evenimentului va avea loc traditionala parada a junilor.

  • Targul de cristale de Sf. Nicolae

    Expozitia cu vanzare de podoabe, cristale si geme este organizata de Muzeul National de Geologie, in perioada 3 - 7 decembrie si reuneste peste 20 de expozanti din intreaga tara si strainatate.

  • Targul Ghidul Miresei

    In perioada 28 – 30 septembrie 2012, revista si portalul Ghidul Miresei organizeaza in Centrul Expozitional Romexpo, editia de toamna a Targului Ghidul Miresei. Editie de toamna ce va prezenta un concept, care in alte tari provoaca isterie in randul mireselor - rochii de mireasa cu pana la 80% reducere, multe concursuri si surprize pentru vizitatori dar si o serie de premiere in Romania.

  • Targul de Turism al Bucurestiului

    A doua editie la Targului de Turism al Bucurestiului (TTB) se va desfasura intre 9 si 11 mai 2008 in acelasi loc ca si anul trecut –  Parcul Izvor de langa Palatul Parlamentului.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii