|
Retete de Craciun - Cozonac moldovenesc
|
Luni, 22 Decembrie 2008 |
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa
lipseasca cozonacul moldovenesc. Pufos si delicios, cozonacul este un desert pe
gustul tuturor.
Ingrediente: 1 kg faina, 300 g zahar, 10 galbenusuri, drojdie proaspata - 1 cub,
200 ml ulei de floarea soarelui, nuci macinate, stafide, cacao, o lingura de untura,
zahar pudra, coaja rasa de lamaie si portocale, esenta de vanilie, esenta de rom,
500 ml lapte si sare.
Intr-un ibric se fierbe laptele cu putin
zahar. Intr-o oala se adauga drojdia de bere, o lingura de zahar si putin lapte. Se lasa maiaua sa creasca timp de
20-30 de minute.
Peste faina din castronul mare se adauga galbenusurile, sarea, maiaua crescuta,
mirodeniile, zaharul vanilat, se inchina aluatul si se framanta, usor pentru a se
incorpora toate ingredientele. Pe masura ce compozitia devine omogena se
adauga laptele indulcit, dupa care se amesteca aproximativ jumatate de ora. Se
adauga uleiul, putin cate putin si untura. Se continua framantatul pana cand aluatul
de cozonac se dezlipeste de pe vas.
Se formeaza un "guguluf" care se indeasa cu
pumnii si se bate tare de peretii vasului, pentru a iesi tot aerul din aluat. Astfel
cozonacul va iesi fraged si pufos. Cand veti vedea ca aluatul face basicute atunci
este gata!
Lasati aluatul la dospit o ora-doua, timp in care el va creste frumos! In momentul in
care cozonacul va ajunge la marginile vasului, puteti sa incepeti sa puneti la tavi!
Umplutura:
Nucile macinate se amesteca din plin cu cacao cernuta, zahar, stafide si rom.
Se ia cate putin din aluat si se intinde cu sucitorul o foaie potrivita. Se adauga
umplutura de nuca si stafide si se ruleaza usor. Intr-o tava unsa cu ulei se pune
foaia rulata, apoi se lasa putin sa creasca.
In momentul in care cozonacul a
crescut, se unge cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul incalzit (cu
jumatate de ora inainte).
Se lasa in cuptor circa 30-40 de minute (pana se rumeneste frumos), se incearca
cu o scobitoare, iar cand este gata se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar
pudra.
Pofta buna si Craciun fericit!
Te-ar putea interesa: Retete de CraciunE drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda – te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte. Retete de Craciun - ColaciColacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori . Retete de Craciun - Cotlete paneMusafirii va apar la usa pe neasteptate? Nu va ingrijorati - noi va propunem o reteta delicioasa de cotlet de porc, usor de realizat si pe gustul tuturor. In doar o jumatate de ora veti obtine portii gustoase de cotlet pane, ideale atat impreuna cu garnitura de cartofi, cat si simple.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|