Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Retete de Craciun - Cozonac moldovenesc

Luni, 22 Decembrie 2008

Retete de Craciun - Cozonac moldovenescPentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul moldovenesc. Pufos si delicios, cozonacul este un desert pe gustul tuturor.

Ingrediente:
1 kg faina, 300 g zahar, 10 galbenusuri, drojdie proaspata - 1 cub, 200 ml ulei de floarea soarelui, nuci macinate, stafide, cacao, o lingura de untura, zahar pudra, coaja rasa de lamaie si portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, 500 ml lapte si sare.


Intr-un ibric se fierbe laptele cu putin zahar. Intr-o oala se adauga drojdia de bere, o lingura de zahar si putin lapte. Se lasa maiaua sa creasca timp de 20-30 de minute.

Peste faina din castronul mare se adauga galbenusurile, sarea, maiaua crescuta, mirodeniile, zaharul vanilat, se inchina aluatul si se framanta, usor pentru a se incorpora toate ingredientele. Pe masura ce compozitia devine omogena se adauga laptele indulcit, dupa care se amesteca aproximativ jumatate de ora. Se adauga uleiul, putin cate putin si untura. Se continua framantatul pana cand aluatul de cozonac se dezlipeste de pe vas.

Se formeaza un "guguluf" care se indeasa cu pumnii si se bate tare de peretii vasului, pentru a iesi tot aerul din aluat. Astfel cozonacul va iesi fraged si pufos. Cand veti vedea ca aluatul face basicute atunci este gata! Lasati aluatul la dospit o ora-doua, timp in care el va creste frumos! In momentul in care cozonacul va ajunge la marginile vasului, puteti sa incepeti sa puneti la tavi!

Umplutura: Nucile macinate se amesteca din plin cu cacao cernuta, zahar, stafide si rom. Se ia cate putin din aluat si se intinde cu sucitorul o foaie potrivita. Se adauga umplutura de nuca si stafide si se ruleaza usor. Intr-o tava unsa cu ulei se pune foaia rulata, apoi se lasa putin sa creasca.

In momentul in care cozonacul a crescut, se unge cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul incalzit (cu jumatate de ora inainte). Se lasa in cuptor circa 30-40 de minute (pana se rumeneste frumos), se incearca cu o scobitoare, iar cand este gata se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar pudra.

Pofta buna si Craciun fericit!
Te-ar putea interesa:
  • Retete de Craciun

    E drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda – te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte.

  • Retete de Craciun - Caltabosi

    De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca in nici un caz caltabosii. Invata cum sa ii prepari si cu siguranta ca intreaga familie va fi incantata.

  • Retete de Craciun - Colaci

    Colacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori .

  • Retete de Craciun - Cotlete pane

    Musafirii va apar la usa pe neasteptate? Nu va ingrijorati - noi va propunem o reteta delicioasa de cotlet de porc, usor de realizat si pe gustul tuturor. In doar o jumatate de ora veti obtine portii gustoase de cotlet pane, ideale atat impreuna cu garnitura de cartofi, cat si simple.

  • Retete de Craciun - Tort Dobos

    Cum de pe masa festiva de Craciun nu trebuie sa lipseasca tortul, va recomandam reteta de tort Dobos. Un desert delicios potrivit persoanelor care adora prajiturile cochete, extrem de dulci.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii