Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Moda Op Art

Joi, 03 Martie 2011
Moda Op Art
Foto: Hepta
Anii '60
ai secolului trecut s-au remarcat prin multiplele miscari sociale, ale caror influente s-au resimtit puternic atat la nivelul curentelor artistice, cat si la nivelul modei - care cunoaste acum schimbari rapide si dramatice. Unul dintre curentele cu o influenta semnificativa asupra modei din acea perioada este Optical Art sau, precum este cunoscut astazi, Op Art.

Ca parte integranta a artei abstracte (non-reprezentationale), Op Art-ul are la baza iluziile optice obtinute cu ajutorul efectelor de linie si culoare. Aici, forma si culoarea se elibereaza de functia lor expresiva traditionala si nu mai oglindesc stari si sentimente, avand ca scop unic crearea iluziei de miscare. Originile Op Art-ului pot fi identificate in lucrarile de grafica ale artistilor Victor Vasarely si M. C. Escher, dar curentul va fi denumit ca atare abia in 1964, intr-un articol din Time Magazine.

In moda, curentul este reflectat de printurile halucinante aplicate vestimentatiei si accesoriilor incepand cu jumatatea anilor '60. Acestea au la baza forme geometrice, zigzaguri si linii ondulate, in culori vibrante sau in combinatie de alb cu negru. Cel mai des intalnit in printurile anilor '60 si apoi cel mai des asociat Op Art-ului este binomul alb-negru. In zilele noastre il regasim in creatiile unor designeri precum Missoni, Basso&Brooke, Michael Kors (primavara-vara 2009) sau Manish Arora (toamna-iarna 2007/2008).

Basso_Brooke_ss2009(1).jpg
Basso_Brooke_ss2009(5).jpg
Basso_Brooke_ss2009(6).jpg
Manish_Arora_fw0708(5).jpg
Manish_Arora_fw_0708(1).jpg
Michael_Kors_ss2009(2).jpg
 


In categoria Op Art-ului intra si jocurile de doua culori contrastante, care creeaza impresia de miscare. Aceste printuri se pot afla uneori (mai ales in secolul al XXI-lea) la intersectia cu alte influente din sfera vestimentara, cum ar fi cele etno sau futuriste.

Basso_Brooke_ss2009(2).jpg
Manish_Arora_fw_0708(3).jpg
Missoni_ss2009(2).jpg
 


Imprimeurile Op Art se pot afla de asemenea la granita cu influentele altor curente artistice - cubismul, psihedelismul, Pop Art-ul -, care imbogatesc prin aportul lor expresivitatea imprimeurilor clasice de tip Op Art.

Manish_Arora_fw_0708(2).jpg
Missoni_ss2009(3).jpg
Versace2010_psihedelic_hepta.jpg
 



In moda secolului nostru, influentele Op Art se pot manifesta intr-o varietate de directii. Avem astfel imprimeuri clasice bicolore si imprimeuri intr-o multitudine de culori - care pastreaza insa aceeasi impresie vibratorie. Apoi jocuri de texturi in relief mai mult sau mai putin evidentiate, precum si folosirea principiilor Op Art in crearea unor noi compozitii, care au la baza combinatii seducatoare de linii si texturi.

Basso_Brooke_ss2009(3).jpg
Basso_Brooke_ss2009(4).jpg
Missoni_ss2009(4).jpg
 

Manish_Arora_fw0708(6).jpg
Manish_Arora_fw0708(7).jpg
Manish_Arora_fw_0708(4).jpg
 


La scara curentelor artistice ale secolului al XX-lea, influenta Op Art a fost relativ mica. Dar avantul dat evolutiei modei este considerabil, atat prin directa oglindire a principiilor sale estetice in vestimentatie (si accesorii), cat si prin prezenta sa constanta in galeria de referinte stilistice a marilor designeri.


Andreea Peticaru


Sursa foto: Hepta


Te-ar putea interesa:
  • Expozitia "Jurnal de moda... moda feminina la 1900", pe 8 martie, la Muzeul Cotroceni

    Expozitia "Jurnal de moda... moda feminina la 1900", ce propune o trecere in revista a evolutiei vestimentatiei feminine in perioada "belle epoque", va fi vernisata luni, de Ziua Femeii, la Muzeul National Cotroceni din Capitala, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

  • Moda - Ce e la moda sau ce ti se potriveste?

    Consider ca multe persoane au probleme in a se hotara daca sa poarte un articol ce li se pare lor dragut sau sa aleaga ceva noi aparut, in tendinte. O astfel de dilema poate creea un stil vestimentar haotic , intrucat vor exista momente in care iti vei urma instinctul si momente in care vei considera ca ai nevoie de ceva la moda, insa hotararile pe care le iei nu vor fi constante.

  • Moda 2008

    Dupa Bucharest Fashion Week 2008 , eveniment ce a reunit nume mari ale industriei mode, alte noi surprize de acest gen vor avea loc in luna mai in intreaga tara. Provincia care da tonul in fashion in luna mai este Moldova. In inima sa, la Iasi, iubitorii de moda vor fi rasplatiti cu cea de a XI-a editie a Romanian Fashion Week . Sau "days", am putea spune noi, pentru ca festivalul va incepe in data de 8 si se va incheia pe 9 mai.

  • Stilul meu de moda

    In functie de personalitatea si trasaturile noastre de caracter fiecare dintre noi isi formeaza un stil vestimentar propriu. Tot ceea ce reprezentam noi se remarca prin stilul pe care il adoptam, prin comportamentul pe care il afisam in colectivul nostru.

  • Moda si zodiile II

    Pentru a multumi si nativele urmatoarelor 3 zodii, prezentam in randurile ce urmeaza caracteristicile in ceea ce priveste stilul vestimentar cel mai potrivit in functie de asezarea astrelor la nastere. Pentru femeia rac, fericirea proprie este cea mai importanta. Introvertita, se ataseaza de hainele sale ca de niste persoane, ajungand sa sufere chiar atunci cand acestea patesc ceva. De obicei, melancolicii raci readuc trendury-le deceniilor trecute in moda actuala, mai ales daca este vorba de articole vestimentare comode.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii