Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Boala cronica de rinichi si diabetul, principalii factori ai reducerii sperantei de viata

Joi, 10 Martie 2011
Boala cronic de rinichi si diabetul, principalii factori ai reducerii sperancei de viac
Foto: Hepta
Specialistii estimeaza ca diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiu terminal, in conditiile in care prevalenta bolii cronice de rinichi in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere. Cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor cu nefropatie, indiferent de stadiul de afectare, ramane cea cardiovasculara.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata anual la nivel international pe data de 10 martie - anul acesta sub sloganul „Protejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inima”, Societatea Romana de Nefrologie, cu sprijinul sanofi-aventis, doreste sa traga un semnal de alarma asupra pericolului reprezentat de boala cronica de rinichi in randul populatiei, precum si de asocierea dintre aceasta afectiune si bolile cardiovasculare si diabet.

Asocierea dintre boala cronica de rinichi (BCR), diabet si bolile cardiovasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei. Din cauza relatiei complexe de cauzalitate dintre boala cronica de rinichi si boala cardiovasculara, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, cauza sau complicatie a celeilalte.

In contextul cresterii numarului de pacienti cu diabet zaharat tip 2 si cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezinta principala cauza a bolii cronice de rinichi, informeaza un comunicat.

Conform estimarilor specialistilor, diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiu 5 (stadiu terminal). Gradul de afectare a functiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creste progresiv in timp, de la 7,3% in momentul diagnosticarii diabetului, pana la 17,3% dupa 5 ani de la diagnostic, ajungand dupa 10 ani la 24,9% si dupa 15 ani la 28%1. Riscul pacientului cu afectare renala ramane unul cardiovascular, in toate cele 5 stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor fiind cea cardiovasculara¹.

„Boala cronica de rinichi este un concept epidemiologic similar cu boala cardiovasculara, care a fost elaborat cu scopul abordarii preventive a patologiei renale, similar cu preventia din boala cardiovasculara. Importanta bolii cronice de rinichi ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare este scoasa in evidenta si de motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului din 2011: “Protect your kidneys, Save your heart”. Prevalenta BCR in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere. Amplificarea riscului cardiovascular de catre boala cronica de rinichi, costurile mari ale tratamentului bolnavilor cu BCR terminala au dus la concluzia ca in prezent boala cronica de rinichi este o problema majora de sanatate publica. Pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul corect al acestei patologii, am publicat brosura „Boala cronica de rinichi – de la concept la practica”, care contine rezumatul unui program de interventie precoce in BCR”, a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Principalii factori de risc comuni ai aparitiei si asocierii dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viata si conditiile socio-economice, varsta, fondul genetic. Totodata, acesti factori de risc nu influenteaza doar debutul, ci si progresia acestor afectiuni, crescand semnificativ riscul de complicatii grave.

Boala Cronica de Rinichi este definita ca leziune renala persistenta (durata mai mare de 3 luni) si/sau reducerea persistenta a functiei renale (RFG<60ml/min/1,73 m2 – durata mai mare de 3 luni), indiferent de etiologie. BCR se clasifica in 5 stadii, stadializarea realizandu-se in functie de prezenta leziunilor si/sau severitatea reducerii functiei renale.

Boala cronica de rinichi reprezinta o problema de sanatate publica in intreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane au aceasta afectiune, iar dintre acestea peste 1 milion primesc tratament de substitutie a functiei renale.



Te-ar putea interesa:
  • Diabetul - o boala mondiala

    Diabetul este o boala cronica si este evidentiata prin nivelul ridicat al glucozei in sange (hiperglicemie). Excesul de glucoza in sange este daunator. Pentru ca organismul nostru sa functioneze echilibrat avem nevoie de energie. Aceasta energie se procura in momentul in care glucoza ajunge la celule, dar pentru lucrul acesta, ea are nevoie de insulina (un hormon secretat de pancreas). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina.

     

  • Diabetul apare cu predilectie la femeile care au rude cu aceasta boala

    Femeile care au rude apropiate ce sufera de diabet zaharat de tipul II sunt de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta aceasta afectiune, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza Reuters.

  • Stresul - factori si simptome

    Cuvantul "stres" defineste un raspuns nespecific al organismului la presiuni, solicitari sau la factori perturbatori. In mileniul trei, stresul apare ca o maladie care afecteaza sistemul nervos, provocand boli grave de inima. Stresul cauzeaza oboseala, iritare, dureri de cap, cresterea tensiunii arteriale, albirea parului. 

  • Cancerul de san - factori si simptome

    Cancerul de san reprezinta una dintre cele mai intalnite forme de cancer la femei. Aflata in continua crestere in tarile dezvoltate ale lumii, frecventa aparitiei cancerului de san ii sperie pana si pe cei mai increzatori specialisti. Anual, acest flagel secera vietile a peste 77 000 de femei, numai pe continentul european. Ce este mai ingrijorator insa este faptul ca incidenta acestui tip de cancer creste constant in fiecare an.

  • Ceasul biologic este influentat de factori externi

    Ceasul biologic intern este influentat de vreme, dar si de anotimpuri, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor britanici de la Universitatea din Edinburgh, care spera ca aceasta descoperire va putea fi utilizata pentru eliminarea problemelor aparute din cauza diferentelor de fus orar.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii