Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Regim diabet

Joi, 21 Octombrie 2010
Regim diabetDiabetul poate fi considerat boala secolului XXI, afirmatie sustinuta si de cele mai recente statistici, atat la nivel national cat si mondial. Procentul persoanelor afectate de diabet in Romania a crescut la 8% din populatia totala a tarii. Asociatia Americana a Diabeticilor (ADA) a raportat o cifra de 18.2 milioane de persoane diagnosticate cu diabet, adica 6.3% din totalul populatiei. La acestia se adauga si circa 6 milioane de persoane care inca nu au fost inca diagnosticate. La nivel mondial se estimeaza ca numarul bolnavilor de diabet in anul 2025 va ajunge la 380 de milioane, adica 7,1% din populatia adulta a planetei.

Diabetul zaharat este un sindrom ce se caracterizeaza prin valori crescute ale glucozei in sange, ducand la dezechilibrari ale metabolismului. Aceasta boala apare atunci cand organismul unei persoane fie nu produce cantitati semnificative de insulina, fie nu asimileaza acest hormon. Exista doua tipuri de diabet: tipul 1 este specific persoanelor al caror pancreas nu secreta insulina deloc, iar tipul 2 este caracterizat printr-o rezistenta crescuta la insulina a tesuturilor. Complicatiile cauzate de diabet pe termen lung sunt de ordin vascular si neurologic, dintre care amintim: cangrena, retinopatie, impotenta, etc.

Principala modalitate de a tine sub control aceasta maladie este un regim alimentar controlat. Ceea ce mancam influenteaza intr-o mare masura nivelul de zahar din sange, motiv pentru care adeseori bolnavilor de diabet le este recomandat sa consulte un medic nutritionist.

Desi acest articol nu isi propune si nici nu poate suplini consultul unui medic specialist, va prezentam in cele ce urmeaza cateva repere despre cum ar trebui sa fie conturat regimul alimentar in cazul persoanelor care sufera de aceasta boala.

In primul rand, nu exista un "regim diabet" pe care este necesar sa-l urmati ca la carte, motiv pentru care este recomandat de cele mai multe ori sa consultati un medic nutritionist cu ajutorul caruia sa definiti un regim alimentar personalizat in functie de nevoile dumneavoastra. Planul astfel obtinut va v-a ajuta sa selectati atat ce alimentele sa consumati la mesele principale si la gustari, cat si cantitatile necesare. Pentru majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet (si nu numai) sunt recomandate urmatoarele procente: intre 40 si 60% din totalul de calorii trebuie sa provina din carbohidrati, 20% din proteine si maxim 30% din grasimi. Trebuie sa aveti grija la alimentele bogate in colesterol si sa ocoliti alimentele care contin mult zahar si/sau multa sare.

Consumul de zahar nu trebuie suprimat in totalitate, insa este important sa nu consumati produse cu cantitati mari de zahar adaugat. Este de ajuns ca organismul dumneavoastra sa-si extraga necesarul din fructe, etc.

Tipuri de alimente permise
 
Carbohidrati - se regasesc in fructe, legume, seminte, produse lactate, etc. Alegeti fructele proaspete si evitati fructele la conserva, sucurile sau fructele confiate/uscate. Sunt permise atat legumele proaspete, cat si cele congelate sau la conserva. Condimente precum maioneza light, sosul de rosii si mustarul sunt si ele o sursa de carbohidrati.

Proteine - Cea mai importanta sursa de proteine este carnea: de pasare, pestele, dar si produsele lactate, anumite seminte si legume. Favorizati consumul de carne de pasare si peste in detrimentul carnii rosii. Evitati carnea grasa de orice tip. De asemenea, evitati produsele lactate cu un procent ridicat de grasime.

Grasimi ­- Untul, margarina, untura si uleiurile adauga grasime mancarii. Aceasta se regaseste si in multe produse lactate si carnuri. Evitati prajelile, felurile de mancare care au la baza maioneza, galbenus de ou (contine mult colesterol) sau produse lactate foarte grase. Atunci cand alegeti produse fara grasime, precum maioneza si untul, verficati eticheta produsului pentru a vedea cantitatea de carbohidrati pe care o contine respectivul produs. Tineti cont ca aceste produse au adeseori mult zahar.

Pentru a va face urmarirea regimului alimentar mai usoara, numerosi nutritionisti recomanda intocmirea unor liste de schimb, asa numitele Exchange Lists, care cuprind principalele grupe alimentare la care se adauga diferite propuneri de portii. Spre exemplu pentru grupa alimentara a fructelor varianta 1 este un fruct proaspat de marime medie, iar varianta 2 este data de o jumatate de cana de suc natural de fructe sau fructe la conserva. Astfel de liste va ajuta sa tineti o evidenta a alimentelor consumate si asigura si un anume grad de variatie in cadrul regimului.

Desi este o afectiune atat de raspandita, diabetul poate fi tinut sub control printr-un regim alimentar sanatos, un ritm de viata asemeni si prin multa autodisciplina.


Te-ar putea interesa:
  • Renuntarea la fumat poate creste riscul de diabet

    Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru declansarea diabetului de tipul II, insa renuntarea la fumat poate sa creasca si mai mult acest risc, pe termen scurt, potrivit unui studiu publicat recent in Annals of Internal Medicine Journal, informeaza Reuters.

  • Legumele cu frunze verzi scad riscul de diabet

    Consumul regulat de spanac si de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli si laptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai raspandita forma a bolii, potrivit unui studiu publicat vineri in British Medical Journal si citat de AFP.

  • Exista o legatura intre ceasul biologic si diabet

    Cercetatorii au identificat o legatura intre ceasul biologic al organismului uman, coordonat de melatonina, un hormon ce intervine in mecanismul somn-veghe, si o crestere a riscului de aparitie a diabetului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics, informeaza MEDIAFAX .

  • Fiicele cu tati care consuma multe grasimi se pot imbolnavi de diabet

    Fiicele barbatilor care au un regim alimentar bogat in grasimi prezinta un risc de a dezvolta diabet, chiar daca acestea au o alimentatie sanatoasa, potrivit unui studiu realizat pe soareci, citat de Reuters.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii