Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Exista o legatura intre ceasul biologic si diabet

Marti, 09 Decembrie 2008

Exista o legatura intre ceasul biologic si diabetCercetatorii au identificat o legatura intre ceasul biologic al organismului uman, coordonat de melatonina, un hormon ce intervine in mecanismul somn-veghe, si o crestere a riscului de aparitie a diabetului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics, informeaza MEDIAFAX .


Studiul a fost efectuat pe un esantion de 23.000 de persoane, de origine franceza, daneza si finlandeza, si a fost coordonat de Philippe Froguel, de la Institutul Pasteur din Lille (CNRS, Franta), si de medicii de la Imperial College London, alaturi de colegii lor danezi si finlandezi. Rezultatele studiului au fost confirmate de alte doua analize paralele.

Mutatiile genei care produce "receptorul MT2" la nivelul melatoninei - o molecula situata la suprafata celulei - antreneaza cresterea nivelului de zahar din sange si sporesc astfel riscul de aparitie a celei mai raspandite forme de diabet, cel de tipul II. Acest risc poate sa creasca cu pana la 20% in cazul existentei mutatiei, a declarat Froguel. Melatonina este secretata in principal de o glanda din creier, pineala, in functie de nivelul de luminozitate perceput de retina.

La randul ei, molecula-receptor MT2 este prezenta in retina, in nervul optic, in creier, dar si in celulele pancreasului, care secreta insulina, ce contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange. In cazul diabetului, secretia de insulina este insuficienta. Ritmul biologic are o influenta majora asupra duratei si calitatii somnului, a starii de dispozitie si a metabolismului in general. Mutatiile observate de autorii acestui studiu sunt insotite de perturbari ale ritmului biologic pe durata celor 24 de ore si antreneaza sintetizarea unei cantitati necorespunzatoare de insulina.

Aceste perturbari au fost deja asociate cu obezitatea. "Un somn insuficient sau agitat favorizeaza obezitatea si am putut sa observam ca pacientii sunt deprimati chiar inainte de aparitia diabetului", au declarat cercetatorii. Legatura moleculara intre toate aceste tulburari era, insa, necunoscuta pana recent, au adaugat acestia. Descoperirea ofera mai multe informatii despre legatura dintre diabet si depresie si ar putea sa contribuie la o mai buna tratare a maladiilor cronice care afecteaza milioane de persoane in Europa, au explicat autorii studiului.
Te-ar putea interesa:
  • Ceasul biologic este influentat de factori externi

    Ceasul biologic intern este influentat de vreme, dar si de anotimpuri, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor britanici de la Universitatea din Edinburgh, care spera ca aceasta descoperire va putea fi utilizata pentru eliminarea problemelor aparute din cauza diferentelor de fus orar.

  • Regim diabet

    Diabetul poate fi considerat boala secolului XXI, afirmatie sustinuta si de cele mai recente statistici, atat la nivel national cat si mondial. Procentul persoanelor afectate de diabet in Romania a crescut la 8% din populatia totala a tarii. Asociatia Americana a Diabeticilor (ADA) a raportat o cifra de 18.2 milioane de persoane diagnosticate cu diabet, adica 6.3% din totalul populatiei. La acestia se adauga si circa 6 milioane de persoane care inca nu au fost inca diagnosticate. La nivel mondial se estimeaza ca numarul bolnavilor de diabet in anul 2025 va ajunge la 380 de milioane, adica 7,1% din populatia adulta a planetei.

  • Maladia Alzheimer, identificabila cu ajutorul unui marker biologic

    Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cu cativa ani in avans, cu o acuratete de aproape 100%, gratie unui marker biologic prezent in lichidul cefalorahidian, potrivit unui studiu publicat in American Medical Association's Archives of Neurology, informeaza AFP.

  • Un element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer, descoperit de cercetatori

    Un marker biologic calificat drept "foarte promitator" a fost descoperit in cazul a 11 tipuri de cancer, de o echipa de cercetatori din care fac parte si romani, acesta fiind un pas inainte in diagnosticarea mai rapida a maladiei si in punerea la punct a unui medicament universal, informeaza AFP.

  • Renuntarea la fumat poate creste riscul de diabet

    Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru declansarea diabetului de tipul II, insa renuntarea la fumat poate sa creasca si mai mult acest risc, pe termen scurt, potrivit unui studiu publicat recent in Annals of Internal Medicine Journal, informeaza Reuters.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii