Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Catherine Deneuve - invitata speciala la TIFF 2008

Vineri, 23 Mai 2008

Catherine Deneuve - invitata speciala la TIFF 2008 Actrita franceza Catherine Deneuve este oaspetele de onoare al Festivalului Intrenational de Film Transilvania (TIFF), care are loc la Cluj, in perioada 30 mai - 8 iunie, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

In cadrul Galei de inchidere, Catherine Deneuve va primi Premiul pentru intreaga cariera din partea Festivalului International de Film Transilvania, inmanat, in ultimii ani, unor personalitati marcante ale cinematografiei europene, precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.

Actrita-fetis si muza lui Francois Truffaut, cu care a avut o tumultoasa relatie de dragoste, Catherine Deneuve este deja o imagine-cult a cinematografului, supranumita "La grande dame du cinema français". Nascuta in 1943, la Paris, Catherine Deneuve si-a inceput cariera in cinema in 1957.

Actrita a jucat in peste 100 de pelicule, in care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, de la Genevieve Emery, adolescenta indragostita si derutata din musicalul atipic, castigator de Palme d’Or, "Umbrelele din Cherbourg" (1964, Jacques Demy), la ucigasa schizofrenica din "Repulsie" (1965, regia Roman Polanski ) sau gospodina-prostituata din "Belle de Jour" (1967, regie Luis Bunuel), de la rolurile de "femme fatale" din filmele lui Francois Truffaut -"Sirena de pe Mississipi" (1969) si, mai ales, "Ultimul metrou" (1980), la cele de muncitoare in halat care canta si danseaza in "Dansand cu noaptea" (2000, regie Lars von Trier ) sau de sotie suspectata de crima, in straniul "Opt femei" (2002, Francois Ozon).

Anul trecut, Deneuve si-a imprumutat vocea personajului Doamna Satrapi, mama lui Marjane Satrapi in "Persepolis" (Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi), filmul de animatie care a castigat Premiul Juriului la Cannes, iar in 2008, actrita e din nou prezenta pe afisul unuia dintre filmele selectionate in competitia pentru Palme d'Or, "Un conte de Noel".

Catherine Deneuve are in palmares zece nominalizari si doua premii Cesar, pentru rolurile din "Le dernier metro" (1980) si "Indochina" (1992), Cupa Volpi a Festivalului de la Venetia pentru rolul din "Place Vendome" (1998), Ursul de Argint la Berlin si premiul Academiei Europene de Film pentru rolul din "Opt femei"; nominalizari la Premiile BAFTA (pentru prestatia din "Belle de jour") si Oscar pentru rolul din "Indochina" (1992).



Catherine Deneuve - invitata speciala la TIFF 2008La acestea se adauga o multitudine de premii onorifice primite la festivaluri importante din lumea intreaga, de la Bangkok la San Sebastian si Berlin. In onoarea lui Catherine Deneuve, TIFF programeaza, sambata, 7 iunie 2008, de la ora 18:00, la Cinema Republica, o proiectie de gala, unde publicul clujean o va putea aplauda si asculta pe actrita franceza inainte de a urmari memorabila sa prestatie intr-unul din filmele reprezentative din cariera.

Potrivit directorului TIFF, Mihai Chirilov, filmul prin care va fi omagiata Catherine Deneuve va fi ales in urmatoarele zile. "Catherine Deneuve a confirmat in urma cu o zi participarea la TIFF, chit ca nu este hotarat inca filmul prin care o vom omagia. Avem mai multe optiuni cu care si noi, si ea, suntem confortabili. Suntem in procesul de a obtine aceste filme.

Catherine Deneuve va fi prezenta la Cluj-Napoca incepand cu sambata (7 iunie - n.r.), orele pranzului, si va fi prezenta la ora 18, pentru proiectia prin care o omagiem. Este proiectia la care va veni, va vorbi cu publicul, dupa care, foarte repede, va participa la Ceremonia de Gala, unde va primi premiul decernat unei celebritati din cinematografia europeana", a declarat Chirilov. T

ot in cadrul Galei TIFF, Tamara Buciuceanu-Botez va primi Premiul pentru intreaga cariera. Totodata, actrita va participa la o proiectie speciala a filmului "Cuibul de viespi", o productie a anului 1987, in regia lui Horea Popescu. Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se va desfasura in perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj, va debuta cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke, thriller-ul psihologic "Funny Games".

In competitie se vor afla 12 lungmetraje. La TIFF va avea premiera romaneasca si filmul "Boogie" de Radu Muntean, care a fost selectat la Festivalul de la Cannes, anul acesta, in Quinzaine de Realisateurs. De asemenea, in cadrul editiei 2008 a TIFF va fi proiectat "Podul de flori", in regia lui Thomas Ciulei, film distins recent cu Marele premiu la Festivalul goEast de la Wiesbaden.

Documentarul lui Ciulei prezinta viata unei familii (tata si trei copii) din Republica Moldova. Regizorul Adrian Sitaru, castigatorul Leopardului de Aur (2007) si Premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj pentru "Valuri", va fi prezent la Cluj pentru proiectia lungmetrajului sau de debut - "Pescuit sportiv". Lungmetrajul este o poveste despre manipulare, minciuna, neincredere si compromisuri, din distributie facand parte Maria Dinulescu, Ioana Flora si Adrian Titieni.

De asemenea, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF vor avea premiera "intalniri incrucisate" al Ancai Damian, si "Tache", o comedie neagra marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Draganescu, Mara Nicolescu si Gabriel Spahiu, dupa un scenariu semnat de Mara Nicolescu. Dupa ce, anul trecut, "Cocosul decapitat" a deschis TIFF-ul sibian, anul acesta, Radu Gabrea revine in festival cu o noua pelicula - "Calatoria lui Gruber", film preponderent in germana, cu dialoguri intense si un ton rece si cinic al carui subiect este inspirat din realitatea cruda a anilor ’40 – deportarea si exterminarea evreilor. Din distributie fac parte Florin Piersic Jr., Claudiu Bleont si Alexandru Bindea.

Tot in cadrul TIFF, George Dorobantu isi face debutul cu lungmetrajul independent "Elevator". Actiunea filmului este plasata intr-un spatiu pe cat de claustrofobic, pe atat de incitant pentru un cineast - un lift. Ce se poate intampla cand doi oameni raman blocati intr-un lift dintr-o fabrica pustie, fara apa, mancare, semnal la telefonul mobil sau speranta de a gasi o cale de scapare din situatia cu pricina? Iata intrebarile dintr-un film realizat cu bani putini si mult drag de cinema, in premiera intre proiectiile romanesti de la TIFF.

Trei programe de scurt metraje romanesti vor cuprinde titluri precum "O zi buna de plaja", in regia lui Bogdan Mustata (Ursul de Aur, Berlin 2008), "Interior. Scara de bloc", in regia lui Ciprian Alexandrescu (selectie la Cannes 2008 in Cinefondation), "Stefan", in regia Stancai Radu (Marele Premiu la Festivalul CineMAiubit 2007 si Cel mai bun film romanesc din Competitia Festivalului NexT 2008), "Radu +Ana", in regia lui Paul Negoescu, "Alexandra", in regia lui Radu Jude, si "Apa" si "Fatza galbena care rade", ambele in regia lui Constantin Popescu.

Editia din acest an a TIFF va include si cateva sectiuni noi. Astfel, pe langa sectiunile deja consacrate - "Competitie" (rezervata regizorilor aflati la primul sau al doilea film), "Supernova", "Fara limite", "Umbre", "3 X 3", "Ziua Maghiara", "Doc’n’Roll", "Zilele filmului romanesc" – selectia semnata de directorul festivalului, Mihai Chirilov, include si cateva grupaje tematice noi, printre care "Remade in Bollywood" (remake-uri indiene la filme de referinta din istoria recenta a cinematografului) si "Real time" (filme realizate in timp real, dintr-un singur cadru, fara taietura de montaj).

TIFF-ul se va focaliza, anul acesta, pe Rusia. Astfel, in festival vor fi proiectate: "The Russian Triangle" in regia lui Aleko Tsabadze – castigator al Marelui Premiu la Cottbus si al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova, "Cargo 200" al regizorului Aleksei Balabanov – cea mai buna regie la Gijon Intl Fim Festival si castigator al KNF Award la Rotterdam Film Festival 2008, sau "Playing the Victim", nominalizat la cinci categorii in cadrul Premiilor Nika – premiile industriei de film rusesti si castigator al Marelui Premiu la prima editie a Festivalului de la Roma.

Editia 2008 a TIFF va continua traditia de anul trecut, cand festivalul a fost extins si in Sibiu, Capitala Culturala Europeana pe 2007.

Astfel, TIFF se va desfasura si in acest an la Sibiu, in perioada 11 – 15 iunie, cu proiectii in Piata Mica din Sibiu si in alte locatii. TIFF 2007 a fost organizat la Cluj (1 - 10 iunie) si la Sibiu (4 - 10 iunie), cu ocazia Capitalei Culturale Europene. Festivalul a adus, in premiera, in Romania, filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, care a castigat Palme d’Or la Cannes.



sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Romania - invitata de onoare la editia 2008 a Carnavalului de la Venetia

    Romania va fi invitata de onoare la editia viitoare a Carnavalului de la Venetia, actiuni culturale romanesti urmand sa se organizeze intre 25 ianuarie si 5 februarie 2008 la unul dintre cele mai renumite evenimente din Europa. "Romania va avea un rol important la viitoarea editie a Festivalului de la Venetia. Va fi invitat de onoare al manifestarii, la invitatia primariei orasului Venetia", a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Nitulescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

  • "Vremuri schimbatoare" proiectat la TIFF 2008

    Filmul "Vremuri schimbatoare/ Les temps qui changent", in regia lui Andre Techine, va fi proiectat pe 7 iunie, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, care are loc la Cluj-Napoca, in prezenta faimoasei actrite Catherine Deneuve, invitata de onoare a manifestarii. 

  • "Shakespeare colt cu Victor Hugo" - Marele Trofeu TIFF 2008

    Marele Trofeu al celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), in valoare de 10.000 de euro, a fost decernat, intr-o ceremonie care a avut loc sambata seara, la Teatrul National din Cluj, filmului "Shakespeare colt cu Victor Hugo", transmite trimisul MEDIAFAX. 

  • "Manusi Rosii" - proiectie speciala la "Noaptea Alba a Filmului Romanesc"

    Regizorul Radu Gabrea isi va prezenta, in premiera absoluta in Bucuresti, cea mai recenta productie a sa - "Manusi Rosii" - in cadrul primei editii a evenimentului "Noaptea Alba a Filmului Romanesc", organizata vineri seara, au anuntat organizatorii, printr-un comunicat transmis Agerpres.

  • Anca Parghel a fost invitata la Transilvania Jazz Festival

    Artista Anca Parghel a fost invitata sa cante la cea de-a doua editie a Transilvania Jazz Festival, care se va desfasura in perioada 15-19 octombrie, la Cluj-Napoca, si va reuni artisti din tara si din strainatate, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii