Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Prajituri de Craciun

Miercuri, 22 Decembrie 2010
Prajituri de Craciun
Foto: Hepta
Ai impodobit deja pomul de craciun, sau te pregatesti sa o faci? Te-ai gandit ca pe langa obisnuitele bomboane si ciocolatele special destinate bradului, ai putea adauga anul acesta si propriile tale prajituri de Craciun? Fie ca alegi sa le agati, fie ca le vei pune intr-un cosulet dedesubt, biscuitii dulci sunt un deliciu atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Incearca reteta aceasta :

Biscuiti fantezie

Intr-un bol se freaca 125 g de unt pana se inmoaie, se adauga 125 g de zahar pudra, amestecandu-se bine. Se adauga 1 ou si 250 g de faina. Se framanta aluatul, formandu-se o minge, pe care o vom lasa aproximativ 20 minute la frigider. Se preincalzeste cuptorul la 150° C. Aluatul se intinde cu un facalet, rezultand o foaie de 5 mm grosime, din care se vor decupa forme diverse utilizand modelele speciale din plastic sau tabla, sau pur si simplu gura unui pahar. Inainte de a-i baga la cuptor, biscuitii se vor unge cu galbenus de ou amestecat cu un pic de zahar, folosind o pensula sau o pana. Se dau la cuptor pentru 10 - 15 minute, in functie de grosimea lor. Sunt gata atunci cand culoarea lor devine auriu inchis. Pentru un aspect mai deosebit, pot fi presarati cu zahar tos, cu fulgi de cocos sau ciocolata, imediat ce au fost scosi din cuptor.

Secret: In loc de unt poti folosi osanza; biscuitii vor fi mai fini si se vor pastra mai multa vreme fragezi.

Odata rezolvate podoabele dulci, poate ca te gandesti si la un desert pe care sa-l alaturi unei cafele sau unui ceai intr-una din dupa-amiezele cu musafiri din zilele de sarbatori. O reteta pe cat de delicata, pe atat de rapida este rulada cu ciocolata.

Rulada cu crema de ciocolata
    
Se bat albusurile de la 6 oua cu un praf de sare pana ce devin spuma tare, se adauga 6 linguri de zahar, batand continuu pana cand se topeste tot zaharul. Se amesteca apoi usor, cu lingura, adaugandu-se pe rand cele 6 galbenusuri, dupa care se presara in ploaie, incorporandu-se prin miscari ample 6 linguri de faina presarate in ploaie. A nu se uita la final aromele: coaja rasa de la o lamaie sau portocala si vanilie. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc iute, in cuptorul incins, timp de 10-15 minute. Foaia trebuie sa fie pufoasa, nu foarte rumenita. Se va scoate fierbinte din tava, pe un servet de bumbac udat si stors bine si se va rula odata cu acesta pentru a lua forma de rulada. Dupa ce s-a racit, se poate siropa foarte putin cu un sirop obtinut din apa, zahar si esenta de rom.

Intre timp se pregateste crema de ciocolata din: 500 ml lapte, 4 oua, 200 g zahar, 50 g faina, 100 g cacao, esenta de rom, toate fierte la foc mic, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca. Se lasa sa se raceasca bine si se adauga  150 g unt. Secret: daca in loc de unt folosesti o cutie mica (200 ml) de frisca lichida, batuta bine in prealabil, vei avea surpriza unei creme cu mult mai delicate. Crema va fi folosita atat la umplerea ruladei, cat si la decorarea ei, pe deasupra putandu-se adauga ciocolata rasa, alba sau neagra, nuca macinata, frisca sau drajeuri mici de ciocolata.

Daca si dupa o reteta atat de fina, gandul la cozonacii bunicii nu-ti da pace si cum de cand te stii nu ai indraznit sa te apuci de ceva atat de dificil, incearca reteta cozonacilor neframantati, cu care vei putea concura linistita alaturi de „specialistele in batut coca de cel putin 100 de ori”.

Cozonac cu nuca neframantat


Pentru coca ai nevoie de: 500 g faina, 200 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 5 galbenusuri, 10 lingurite de zahar, arome (coaja de lamaie, vanilie) si 150 g unt. In mijlocul gramezii de faina se pun toate ingredientele. Secret: drojdia se freaca cu 1-2 lingurite de zahar pana se inmoaie. Se framanta toate imprena cu untul putin topit pe foc. Coca rezultata se imparte in 4 parti egale.

Umplutura se compune din: 250 g nuca macinata, 5 albusuri batute spuma, 250 g zahar, 2-3 linguri cacao, esenta de rom, vanilie.

Cozonacul acesta il poti coace fie in doua tavi dreptunghiulare mari, fie intr-o forma rotunda de 3 - 4 l, care va fi unsa cu untura sau tapetata cu ulei si faina. Se intinde cate o foaie din fiecare dintre cele 4 parti de coca si se unge cu umplutura. Pentru a obtine cozonacii clasici, se vor impleti doua cate doua foile de coca, iar pentru un cozonac – turta se vor suprapune toate cele 4 foi unse in tava rotunda.

Se lasa coca astfel pregatita sa creasca la loc cald timp de aproximativ 2 ore. Se unge deasupra cu un ou batut si se presara cu zahar tos, introducandu-se in cuptorul bine incins. Se coace la foc potrivit spre tare si se intoarce dupa 20-25 minute. Secret: nu cumva sa deschizi usa cuptorului mai devreme.

Toate acestea fiind spuse, secretele bucatariei sunt in mainile tale. Nu-ti ramane decat sa experimentezi si sa primesti laudele musafirilor, insa scuza-te politicos cand te vor ruga sa le faci si lor macar un cozonac la Craciunul viitor!


Te-ar putea interesa:
  • Prajituri cu mere

    Postul Pastelui este inca prezent dincolo de cele spirituale si in bucataria ta. Retetele mancarurilor si prajiturilor pe care le pregatesti zilnic sunt cu grija alese tocmai pentru a se incadra in regulile bine stabilite. Daca felurile principae nu iti dau prea mare bataie de cap, desertul cam pune probleme in aceasta perioada. E drept ca tot mai multe publicatii de specialitate isi diversifica in ultimii ani oferta de preparate de post, largind gama retetelor culinare fara lapte, unt, oua, etc.

  • Retete de Craciun

    E drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda – te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte.

  • Retete de Craciun - Colaci

    Colacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori .

  • Retete de Craciun - Caltabosi

    De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca in nici un caz caltabosii. Invata cum sa ii prepari si cu siguranta ca intreaga familie va fi incantata.

  • Retete de Craciun - Cozonac moldovenesc

    Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul moldovenesc. Pufos si delicios, cozonacul este un desert pe gustul tuturor. Ingrediente: 1 kg faina, 300 g zahar, 10 galbenusuri, drojdie proaspata - 1 cub, 200 ml ulei de floarea soarelui, nuci macinate, stafide, cacao, o lingura de untura, zahar pudra, coaja rasa de lamaie si portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, 500 ml lapte si sare.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii