|
Miercuri, 22 Decembrie 2010 |
Foto: Hepta Ai impodobit deja pomul de craciun, sau te pregatesti sa o faci? Te-ai gandit ca pe langa obisnuitele bomboane si ciocolatele special destinate bradului, ai putea adauga anul acesta si propriile tale prajituri de Craciun? Fie ca alegi sa le agati, fie ca le vei pune intr-un cosulet dedesubt, biscuitii dulci sunt un deliciu atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Incearca reteta aceasta :
Biscuiti fantezie
Intr-un bol se freaca 125 g de unt pana se inmoaie, se adauga 125 g de zahar pudra, amestecandu-se bine. Se adauga 1 ou si 250 g de faina. Se framanta aluatul, formandu-se o minge, pe care o vom lasa aproximativ 20 minute la frigider. Se preincalzeste cuptorul la 150° C. Aluatul se intinde cu un facalet, rezultand o foaie de 5 mm grosime, din care se vor decupa forme diverse utilizand modelele speciale din plastic sau tabla, sau pur si simplu gura unui pahar. Inainte de a-i baga la cuptor, biscuitii se vor unge cu galbenus de ou amestecat cu un pic de zahar, folosind o pensula sau o pana. Se dau la cuptor pentru 10 - 15 minute, in functie de grosimea lor. Sunt gata atunci cand culoarea lor devine auriu inchis. Pentru un aspect mai deosebit, pot fi presarati cu zahar tos, cu fulgi de cocos sau ciocolata, imediat ce au fost scosi din cuptor.
Secret: In loc de unt poti folosi osanza; biscuitii vor fi mai fini si se vor pastra mai multa vreme fragezi.
Odata rezolvate podoabele dulci, poate ca te gandesti si la un desert pe care sa-l alaturi unei cafele sau unui ceai intr-una din dupa-amiezele cu musafiri din zilele de sarbatori. O reteta pe cat de delicata, pe atat de rapida este rulada cu ciocolata.
Rulada cu crema de ciocolata Se bat albusurile de la 6 oua cu un praf de sare pana ce devin spuma tare, se adauga 6 linguri de zahar, batand continuu pana cand se topeste tot zaharul. Se amesteca apoi usor, cu lingura, adaugandu-se pe rand cele 6 galbenusuri, dupa care se presara in ploaie, incorporandu-se prin miscari ample 6 linguri de faina presarate in ploaie. A nu se uita la final aromele: coaja rasa de la o lamaie sau portocala si vanilie. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc iute, in cuptorul incins, timp de 10-15 minute. Foaia trebuie sa fie pufoasa, nu foarte rumenita. Se va scoate fierbinte din tava, pe un servet de bumbac udat si stors bine si se va rula odata cu acesta pentru a lua forma de rulada. Dupa ce s-a racit, se poate siropa foarte putin cu un sirop obtinut din apa, zahar si esenta de rom.
Intre timp se pregateste crema de ciocolata din: 500 ml lapte, 4 oua, 200 g zahar, 50 g faina, 100 g cacao, esenta de rom, toate fierte la foc mic, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca. Se lasa sa se raceasca bine si se adauga 150 g unt. Secret: daca in loc de unt folosesti o cutie mica (200 ml) de frisca lichida, batuta bine in prealabil, vei avea surpriza unei creme cu mult mai delicate. Crema va fi folosita atat la umplerea ruladei, cat si la decorarea ei, pe deasupra putandu-se adauga ciocolata rasa, alba sau neagra, nuca macinata, frisca sau drajeuri mici de ciocolata.
Daca si dupa o reteta atat de fina, gandul la cozonacii bunicii nu-ti da pace si cum de cand te stii nu ai indraznit sa te apuci de ceva atat de dificil, incearca reteta cozonacilor neframantati, cu care vei putea concura linistita alaturi de „specialistele in batut coca de cel putin 100 de ori”.
Cozonac cu nuca neframantat
Pentru coca ai nevoie de: 500 g faina, 200 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 5 galbenusuri, 10 lingurite de zahar, arome (coaja de lamaie, vanilie) si 150 g unt. In mijlocul gramezii de faina se pun toate ingredientele. Secret: drojdia se freaca cu 1-2 lingurite de zahar pana se inmoaie. Se framanta toate imprena cu untul putin topit pe foc. Coca rezultata se imparte in 4 parti egale.
Umplutura se compune din: 250 g nuca macinata, 5 albusuri batute spuma, 250 g zahar, 2-3 linguri cacao, esenta de rom, vanilie.
Cozonacul acesta il poti coace fie in doua tavi dreptunghiulare mari, fie intr-o forma rotunda de 3 - 4 l, care va fi unsa cu untura sau tapetata cu ulei si faina. Se intinde cate o foaie din fiecare dintre cele 4 parti de coca si se unge cu umplutura. Pentru a obtine cozonacii clasici, se vor impleti doua cate doua foile de coca, iar pentru un cozonac – turta se vor suprapune toate cele 4 foi unse in tava rotunda.
Se lasa coca astfel pregatita sa creasca la loc cald timp de aproximativ 2 ore. Se unge deasupra cu un ou batut si se presara cu zahar tos, introducandu-se in cuptorul bine incins. Se coace la foc potrivit spre tare si se intoarce dupa 20-25 minute. Secret: nu cumva sa deschizi usa cuptorului mai devreme.
Toate acestea fiind spuse, secretele bucatariei sunt in mainile tale. Nu-ti ramane decat sa experimentezi si sa primesti laudele musafirilor, insa scuza-te politicos cand te vor ruga sa le faci si lor macar un cozonac la Craciunul viitor!
Te-ar putea interesa: Prajituri cu merePostul Pastelui este inca prezent dincolo de cele spirituale si in bucataria ta. Retetele mancarurilor si prajiturilor pe care le pregatesti zilnic sunt cu grija alese tocmai pentru a se incadra in regulile bine stabilite. Daca felurile principae nu iti dau prea mare bataie de cap, desertul cam pune probleme in aceasta perioada. E drept ca tot mai multe publicatii de specialitate isi diversifica in ultimii ani oferta de preparate de post, largind gama retetelor culinare fara lapte, unt, oua, etc. Retete de CraciunE drept ca era mult mai usor in vizita la ai tai in ziua de Craciun. Nu trebuie insa sa-ti faci prea multe griji din cauza ca anul acesta tu vei fi gazda – te vei descurca de minune. Iti propunem un meniu cu retete de Craciun, pe cat de traditional, pe atat de special prin modul de prezentare si servire al fiecarui fel in parte. Retete de Craciun - ColaciColacii de Craciun sunt preparate extrem de importante, sacre prin simbolurile pe care le reprezinta, iar pentru femeile care urmeaza traditiile indeaproape, sunt nelipsiti de pe masa de sarbatori . Retete de Craciun - Cozonac moldovenesc
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa
lipseasca cozonacul moldovenesc. Pufos si delicios, cozonacul este un desert pe
gustul tuturor. Ingrediente: 1 kg faina, 300 g zahar, 10 galbenusuri, drojdie proaspata - 1 cub,
200 ml ulei de floarea soarelui, nuci macinate, stafide, cacao, o lingura de untura,
zahar pudra, coaja rasa de lamaie si portocale, esenta de vanilie, esenta de rom,
500 ml lapte si sare.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|