|
Consumul de carne creste riscul de cancer pulmonar
|
Joi, 13 Decembrie 2007 |
Persoanele care consuma multa carne rosie si procesata prezinta riscuri mai mari de a se imbolnavi de cancer, mai ales pulmonar si colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si preluat de Reuters.
Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus in evidenta
asocierea dintre consumul de carne si cancerul pulmonar.
Noul studiu
sugereaza faptul ca persoanele care consuma multa carne prezinta mai
multe riscuri de a se imbolnavi de cancer la ficat si esofag. Barbatii
care consuma regulat carne rosie prezinta mai multe riscuri de a se
imbolnavi de cancer la pancreas.
"O scadere a consumului de carne rosie si procesata ar putea reduce
incidenta cancerului in multe zone", este de parere profesorul Amanda
Cross, de la Institutul national de oncologie din SUA, coordonator al
acestui studiu, publicat in PLoS Medicine.
La studiu au participat 500.000 de persoane, cu varsta cuprinsa
intre 50 si 71 de ani. După opt ani de la debutul studiului, au fost
diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.
"Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (intre 20 si
60%) au fost inregistrate in cazul cancerului esofagian, colorectal,
pulmonar si la ficat", au indicat cercetatorii.
Persoanele care consumau cea mai mare cantitate de carne procesata
(20%) prezentau cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer
colorectal si cu 16% mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer
pulmonar. "Consumul de carne rosie a fost asociat si cu un risc ridicat
de cancer esofagian si la ficat", au spus cercetatorii.
Diferentele sunt semnificative chiar si atunci cand s-a luat in
calcul dependenta de fumat. "Consumul de carne rosie nu a fost asociat
cu cancerul gastric, la vezica urinara, cu leucemia, limfomul sau
melanomul", au spus cercetatorii.
Carne rosie este cea de vita, porc sau miel. Carnea procesata
include sunca, slanina, carnatii din carne rosie sau pui, aperitivele
reci, crenvursti etc.
Carnea poate produce cancer prin mai multe cai: "de exemplu, este o
sursa de grasimi saturate si fier, elemente cancerigene", spun
cercetatorii.
Carnea este, de asemenea, bogata in agenti chimici care
produc mutatii genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice si
hidrocarburi aromate policiclice.
sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa: Utilizarea frecventa a telefoanelor mobile creste riscul de cancer al gurii
Utilizarea frecventa a telefoanelor mobile creste cu pana la 50% riscul de cancer al gurii, potrivit unui studiu realizat in Israel, publicat in American Journal of Epidemiology, informeaza dailymail.co.uk.
Utilizarea frecventa a telefonului mobil timp de peste cinci ani creste cu 50% riscul de a dezvolta o tumoare canceroasa in zona gurii, comparativ cu persoanele care nu au utilizat niciodata un telefon mobil. Suplimentele cu calciu pot creste riscul de infarctSuplimentele alimentare cu calciu la care apeleaza in general persoanele in varsta pentru a combate osteoporoza ar putea conduce la o crestere a riscului de infarct, potrivit unui studiu publicat vineri in British Medical Journal (BMJ), informeaza AFP.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|