Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Somnul creste capacitatea memoriei

Marti, 15 Iulie 2008
Somnul creste capacitatea memorieiCercetatorii de la Universitatea din Geneva (Elvetia) au realizat un studiu legat de influenta somnului asupra memoriei, iar rezultatele acestuia arata ca odihna din timpul noptii poate fi cea mai buna metoda de a creste capacitatea memoriei, potrivit bbc.co.uk.


Specialistii au descoperit ca somnul de noapte are un impact puternic asupra felului in care creierul functioneaza in urmatoarea zi. Somnul consolideaza legaturile dintre celulele nervoase ale creierului, un aspect extrem de important in procesul de invatare si memorie.
   
La studiu au participat mai multi voluntari, care fie si-au dezvoltat o noua deprindere, fie au vizionat anumite imagini pe care mai tarziu trebuia sa si le aminteasca. Sarcina legata de deprindere consta in incercarea de a urmari un punct care se misca pe un monitor, folosindu-se de un joystick.
   
Cativa dintre participanti au avut voie sa se odihneasca opt ore, in timp ce altora nu le-a fost permis sa doarma deloc sau au avut la dispozitie foarte putin timp pentru a se odihni. A doua zi, specialistii le-au cerut acestora sa repete sarcina sau sa isi aminteasca imaginile vazute cu o zi in urma, in timp ce creierele lor erau analizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (fMRI).

Cei care s-au odihnit opt ore au avut cele mai bune rezultate, iar acest lucru a putut fi observat in activitatea inregistrata in creier.
   
"Rezultatele noastre arata ca perioada de somn ce urmeaza unei noi experiente poate ajuta la consolidarea si imbunatatirea efectelor pe care omul le-a dobandit din invatarea acelui lucru", a declarat coordonatorul studiului, doctorul Sophie Schwartz.
   
Totusi, specialistii sunt de parere ca pentru a fi siguri de influenta benefica a somnului asupra creierului sunt necesare mai multe studii. In acest moment nu se cunoaste exact numarul de ore de somn necesare pentru un impact optim asupra organismului.
   
"Acum vrem sa stim care dintre circuitele creierului sunt implicate in efectele invatarii din timpul noptii si daca putem experimenta asemenea efecte. Vrem sa aflam cum afecteaza somnul dezordonat functiile emotionale si cognitive si care sunt factorii biologici responsabili de aceste efecte", a declarat Schwarts.
   
Doctorul Neil Stanley, specialist la Norfolk si Norwich University Hospital, a declarat: "Somnul nu este doar o pierdere de vreme, este o perioada foarte activa si avem nevoie de el pentru lucruri precum memoria sau invatarea. In timpul zilei primim informatii, iar in timpul noptii le sortam", a explicat acesta.
   
Somnul creste capacitatea memorieiPotrivit unui studiu realizat in Anglia pe 4.000 de adulti, doar unul din cinci oameni reuseste sa doarma opt ore pe noapte.
   
Cercetatorii de la Universitatea din Geneva au prezentat studiul in cadrul conferintei Federation of European Neuroscience.

sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Somnul contribuie la cresterea memoriei

    Un pui de somn de doar sase minute poate contribui la imbunatatirea performantelor la testele de memorie, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani, publicat in New Scientist si preluat de BBC.

  • Somnul insuficient creste riscul de aparitie a cancerului mamar

    Femeile care dorm mai putin de sase ore pe noapte se confrunta cu o crestere a riscului de cancer mamar cu peste 60%, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii japonezi, informeaza MEDIAFAX .

  • Dopamina din creier influenteaza capacitatea de a lua decizii

    Nivelul de dopamina din creier influenteaza capacitatea de a lua decizii, avand un impact direct asupra vietii de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, informeaza BBC News.

  • Atentia distributiva scade capacitatea de concentrare

    Oamenii care fac mai multe lucruri in acelasi timp - vorbesc la telefon, navigheaza pe internet si se uita la televizor - sunt cel mai putin capabili sa recepteze simultan informatii din mai multe surse media, potrivit unui studiu realizat de Stanford University (SUA) si citat de Reuters.

  • Vitamina B12 previne pierderea memoriei

    O vitamina existenta in carne, peste si lapte - B12 - poate impiedica pierderile de memorie care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, arata un studiu realizat de expertii de la Universitatea Oxford, informeaza MEDIAFAX .

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii