Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Stilul de viata sanatos scade riscul de cancer la san

Marti, 12 Octombrie 2010
Stilul de viata sanatos scade riscul de cancer la sanFemeile care fac alegeri sanatoase in privinta stilului de viata isi scad sansele de a dezvolta cancer de san invaziv, fie ca au sau nu in familie cazuri de cancer, sustine un nou studiu, publicat marti in revista "Breast Cancer Research" si citat de news.yahoo.com.

"Fiind mai constienti de riscurile familiale, putem ajunge sa credem ca nu se mai poate face nimic", a spus doctorul Robert Gramling, profesor la Universitatea Rochester din New York. Dar studiul sau a aratat ca "indiferent daca avem sau nu un istoric de cancer in familie, urmarea unor obiceiuri sanatoase este benefica".

Femeile cu un istoric familial de cancer de san au un factor de risc mai mare decat cele care nu au astfel de cazuri in familie, a declarat Gramling. Insa ambele categorii si-au scazut riscul de a face cancer de san in acelasi procent, ca urmare a adoptarii unui stil de viata sanatos.

Concret, cercetatorii au descoperit ca femeile care au cazuri de cancer mamar in familie si-au micsorat riscul de a face cancer cu o patrime, practicand exercitii fizice regulat, limitandu-si cantitatea de alcool consumata si mentinandu-si o greutate corporala normala. In mod similar, femeile fara un istoric de cancer in familie, care au urmat un regim de viata sanatos, si-au miscorat riscul de cancer in aproximativ aceeasi masura.

Cercetatorii si-au bazat analiza pe datele colectate de la 85.644 de femei trecute de menopauza, care au participat la "Women's Health Initiative" - un studiu pe termen lung, lansat in 1991 de Institutul National de Sanatate. In categoria celor cu un istoric de cancer mamar in familie au fost incluse femeile ale caror mame sau surori au dezvoltat maladia dupa varsta de 45 de ani.

Gramling s-a declarat surprins de asemanarea rezultatelor obtinute pentru cele doua categorii. El a spus ca in practica sa medicala a intalnit femei care ajunsesera sa creada ca nu se mai putea face nimic pentru a-si micsora riscul de cancer, insa aceste rezultate dovedesc contrariul.

Cercetatorii au definit exercitiile regulate ca activitati fizice moderate sau viguroase, efectuate timp de 20 de minute, de cel putin 5 ori pe saptamana. Consumul moderat de alcool consta in a bea mai putin de 7 pahare de bautura pe saptamana, iar o greutate normala in a avea un indice al masei corporale (BMI) cuprins intre 18,5 si 24,9.

Cercetatorii au ales sa includa exercitiul fizic, BMI si consumul de alcool in definitia data unui stil de viata sanatos - excluzand factori cum ar fi consumul ridicat de fructe si legume -, deoarece s-a dovedit, prin alte studii, ca aceste criterii au cel mai mare impact asupra riscului de cancer mamar.

"Multi dintre noi avem cazuri de boli infricosatoare in familie", "acestea nu ar trebui sa fie un obstacol in a face alegeri sanatoase", a adaugat Gramling.

Analiza nu a inclus femeile care au avut in trecut cancer de san si nici pe cele cu o mama/sora care sa fi dezvoltat cancer mamar timpuriu (inaintea varstei de 45 de ani), deoarece pe acestea din urma factorii genetici le pot predispune la un grad mai mare de risc.


Te-ar putea interesa:
  • Secretul longevitatii - stilul de viata sanatos

    Longevitatea nu se explica printr-o mutatie genetica, ci printr-un stil de viata sanatos, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii spanioli, care au analizat genele si densitatea osoasa a unui barbat de 113 ani, publicat in Journal of Gerontology si preluat de AFP. 

  • Ibuprofenul scade riscul de aparitie al maladiei Parkinson

    Persoanele adulte care fac tratament cu medicamentul antiinflamator ibuprofen sunt cu 27% mai putin predispuse riscului de aparitie al maladiei Parkinson, comparativ cu persoanele care nu iau deloc acest medicament, informeaza AFP.

  • Aspirina scade riscul de deces cauzat de cancerul la colon

    Aspirina este folositoare in prevenirea reaparitiei cancerului la colon, micsorand, totodata, riscul de deces din cauza acestei maladii, potrivit unui studiu american, publicat in Journal of the American Medical Association, informeaza Reuters.

  • Consumul de carne creste riscul de cancer pulmonar

    Persoanele care consuma multa carne rosie si procesata prezinta riscuri mai mari de a se imbolnavi de cancer, mai ales pulmonar si colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si preluat de Reuters.

  • Vitamina B6 poate reduce cu 50% riscul de cancer la plamani

    O concentratie peste medie de vitamina B6 si de metionina, un aminoacid din structura proteinelor, reduce cu cel putin 50% riscul de aparitie a cancerului pulmonar, potrivit unui studiu efectuat in Europa si publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii