Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Alimentatia compulsiva, asemanatoare dependentei de droguri

Marti, 30 Martie 2010
Alimentacia compulsiv, asemanatoare dependencei de droguriAlimentatia compulsiva activeaza aceleasi mecanisme cerebrale ca in cazul dependentei de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat in revista Nature Neuroscience, informeaza AFP.

Studiul, coordonat de Paul Johnson si Paul Kenny, a demonstrat, in urma unor teste efectuate pe soareci, ca aparitia obezitatii coincide cu deteriorarea progresiva a echilibrului chimic din creier din circuitul recompensei (denumit si centrul placerilor), implicat in aparitia dependentelor, informeaza Mediafax .

Cercetatorii au oferit in mod regulat soarecilor de laborator hrana cu un continut caloric ridicat (sunca, carnati, praijituri si ciocolata), in plus fata de hrana lor obisnuita, considerata mai sanatoasa, dar mai putin apetisanta. Animalele au dezvoltat rapid obiceiul de a se supraalimenta in mod compulsiv, consumand mai mult hrana bogata in grasimi si cu un continut caloric ridicat (junk food) pana au devenit obezi.

In paralel, circuitul recompensei din creierele lor raspundea din ce in ce mai putin la stimuli, aceasta modificare fiind asemanatoare celor care se produc in creierele consumatorilor de cocaina sau de heroina.

Oamenii de stiinta considera ca aceste rezultate confirma faptul ca alimentatia bogata in grasimi, zahar, sare - junk food - creeaza dependenta.

Soarecilor de laborator li s-a creat reflexul de a se teme de socuri electrice la vederea unei lumini rosii. In timp ce soarecii cu un regim alimentar obisnuit se opreau din mancat la aprinderea luminii rosii, cei deveniti obezi, obisnuiti cu o hrana bogata caloric, continuau sa manance.

"In studiul nostru, animalele testate si-au pierdut complet controlul asupra comportamentului lor alimentar, acesta fiind primul semn al dependentei. Ei continuau sa se supraalimenteze chiar si atunci cand anticipau socul electric, ceea ce demonstreaza cat de mult erau motivati sa consume acea hrana apetisanta", a declarat profesorul Paul Kenny.

In plus, cercetatorii au descoperit ca soarecii obezi prezentau o concentratie redusa de receptori de dopamina, o substanta chimica eliberata in creier in urma unor experiente agreabile precum hrana delicioasa, activitatea sexuala si drogurile.

Acelasi fenomen a fost remarcat si in cazul oamenilor dependenti de droguri.

Studiul a facut obiectul unei prezentari preliminare in octombrie 2009, cu ocazia unei conferinte organizate la Chicago de Society for Neuroscience.


Te-ar putea interesa:
  • Alimentatia vegetariana dauneaza mediului

    Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat stilul de viata bazat pe diete alimentare ce contin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informeaza Daily Mail, in editia online.

  • Alimentatia in functie de grupa sanguina

    Specialistii in nutritie si diete au descoperit in urma cercetarilor faptul ca ni se potrivesc anumite alimente, si aceasta in functie de grupa sanguina pe care o avem. Desi tot medicii recomanda o alimentatie diversificata, se pare ca totusi ni se potriveste cu precadere o anumita dieta.

  • Ingredientele problematice din alimentatia noastra

    Atunci cand pornim pe anevoiosul drum al unei diete trebuie sa avem in vedere atat cat mancam, cat si ce anume mancam. Daca despre grupele alimentare am vorbit mai pe larg in articolul dedicat Piramidei Alimentare , a venit timpul sa aruncam o privire si asupra "ingredientelor" pe care alimentele le contin.

  • Alimentatia echilibrata - cheia spre sanatate si frumusete

    Auzim des termenul de alimentatie echilibrata, insa cand ne gandim fiecare in parte la modul in care ne hranim, ne dam seama ca mancam irational, pe apucate, fara sa fim atente nici la cantitate si mai ales la calitatea alimentelor consumate. Gasim drept scuze lipsa de timp sau un buget insuficient pentru a avea grija ce mancam. De aici apar tulburarile de nutritie, afectiuni ale aparatului digestiv, boli, slabiciune fizica, obezitate sau, la polul opus, anemie.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii