Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Alimentatia echilibrata - cheia spre sanatate si frumusete

Marti, 04 August 2009
Alimentatia echilibrata - cheia spre sanatate si frumuseteAuzim des termenul de alimentatie echilibrata, insa cand ne gandim fiecare in parte la modul in care ne hranim, ne dam seama ca mancam irational, pe apucate, fara sa fim atente nici la cantitate si mai ales la calitatea alimentelor consumate. Gasim drept scuze lipsa de timp sau un buget insuficient pentru a avea grija ce mancam. De aici apar tulburarile de nutritie, afectiuni ale aparatului digestiv, boli, slabiciune fizica, obezitate sau, la polul opus, anemie.

Din ce este formata o alimentatie echilibrata?


Organismul nostru nu poate trai pe termen lung fara proteine, carbohidrati, grasimi, fibre, minerale si vitamine, plus alte substante nutritive, iar pe termen scurt, nu ar putea functiona corect, lipsa acuta a uneia dintre aceste elemente ducand la aparitia de afectiuni.

Proteinele reprezinta substante prezente in muschi, oase, articulatii, piele, lichidele din corp si in organele interne. Ele ajuta pe de o parte la refacerea tesuturilor din corpul uman, iar restul ajuta la producerea de hormoni, anticorpi si enzime.

Gasim proteine in alimente ca lactate, oua, carnea de pui si de peste. Vegetarienii le pot prelua din soia, nuci si faina de grau.

Carbohidratii iti ofera energia zilnica, reprezentand si cele mai intalnite substante din alimentatie. Carbohidratii sunt prezenti in cereale, paine, paste, legume, fructe si lapte.

Grasimile, desi au primit de-a lungul timpului o conotatie negativa, nu sunt daunatoare organismului decat atat timp cat sunt prezente in exces. Organismul insa isi cere partea lui de grasimi pentru a functiona corect si pentru a furniza de asemenea energie. Grasimile se depoziteaza in organismul uman in piele si in jurul organelor, protejand impotriva frigului si a ranilor provenite din exterior.

Fibrele ajuta la eliminarea substantelor nefolositoare din organism. In plus, fibrele ajuta la o absorbtie corecta a substantelor nutritive. Fibrele sunt prezente in legume.

Mineralele reprezinta alte substante esentiale fara de care organismul nu s-ar putea dezvolta corespunzator. Corpul uman nu produce minerale, astfel ca ele trebuie asimilate din alimentatie. Calciul, fierul, zincul, potasiul sunt doar cateva dintre ele.  

Vitaminele sunt raspunzatoare de bunastarea generala a organismului nostru. Ele ajuta la cresterea si dezvoltarea armonioasa, conferind totodata o stare de sanatate totala.

Cele mai multe vitamine sunt asimilate din surse naturale, si anume fructe, legume, insa in cazul in care organismului ii lipseste una sau mai multe astfel de substante se poate apela la suplimentele nutritive sau chiar la vitamine cristalizate in capsule, existente in farmacii.
 
Cum pot avea o alimentatie echilibrata?


Daca pana acum mancai extrem de dezordonat si la intamplare, iti va veni foarte greu sa urmezi un regim strict, Vei fi de acord cu mine insa ca vei putea urma cateva reguli de baza pentru a fi sigura ca alimentatia ta este una echilibrata.

1. Va trebui sa ai grija ca in meniul tau zilnic sa se regaseasca produsele lactate, cateva legume, fie fierte, fie in stare naturala, cam doua alimente bogate in proteine, trei fructe proaspete, doua alimente care sa contina amidon, si anume paste fainoase, legume uscate, orez, gris sau cartofi. Iar la final, dar nu mai putin importanta va fi apa, minimul de doi litri pe zi despre care auzi pretutindeni.

2. De asemenea, o alimentatie echilibrata va evita pe cat posibil excesul de sare si ulei, care afecteaza serios organismul uman pe termen lung.

Alimentatia echilibrata - cheia spre sanatate si frumusete3. Un alt sfat simplu de urmat este acela de a nu manca niciodata mai mult decat poate organismul tau la un moment dat. Daca esti la o masa festiva sau in vizita la cineva si simti ca te-ai saturat si ca pur si simplu nu poti termina tot din farfurie, nu te sfii sa refuzi excesul. Din pacate, orice gazda, din exces de ospitalitate, tinde sa iti ofere mai multa mancare decat poti duce, in ideea de a nu pleca nemultumita sau de a-ti forma o impresie proasta. Explica-i insa politicos ca te-ai saturat si ca ii multumesti pentru masa, insa nu poti manca mai mult de atat. Astfel, organismul tau nu va fi supus unei supraalimentari care nu isi are locul.

4. Atunci cand mananci un meniu mai bogat in grasimi, si anume cartofi prajiti sau friptura, incearca sa iti faci de fiecare data si o salata de cruditati, care incetineste absorbtia grasimilor.

Alimentatia echilibrata
, combinata cu activitatea fizica, iti va asigura un corp sanatos si frumos modelat. Nu vei mai avea in permanenta obsesia unor kilograme in plus, pentru ca atat timp cat organismul primeste atat cat trebuie din ceea ce are cu adevarat nevoie, nu mai depoziteaza irational grasimi. In plus, starea ta generala va fi una de bunadispozitie si vitalitate.


Marinela Gheorghe


Te-ar putea interesa:
  • Dieta Atkins - intre sanatate si frumusete

    Inventata de celebrul Dr. Atkins, in urma cu 30 de ani, ea si-a dovedit eficienta printre vedetele de la Hollywood. Principiul acestei diete se bazeaza pe renuntarea la carbohidrati si pe consumarea de proteine. Promovata si intalnita in randul manechinelor si vedetelor, dieta Atkins a ajuns celebra in intreaga lume!

  • Sfaturi pentru o dieta echilibrata

    Deciziile noastre in materie de diete nu sunt intotdeauna cele mai inspirate. Fie ca ne axam exclusiv pe pierderea de kilograme sau pe o alimentatie sanatoasa, gresim de multe ori atunci cand adoptam un anumit regim alimentar sau atunci cand introducem propriile reguli. Ca sa fii sigura ca ai parte de o dieta echilibrata si ca ai grija de organismul tau, iata cateva sfaturi care te vor avantaja indiferent de tipul de dieta pe care o urmezi:

  • Piramida alimentara - cheia unei diete de succes

    Piramida alimentara este o schema conceputa pentru a ierarhiza grupele alimetare, schema folosita adeseori atunci cand se alcatuiesc dietele personalizate. Aceasta a fost promovata in 1978 de o asociatie din Danemarca, iar mai apoi a fost preluata de catre americani.

  • Ingredientele problematice din alimentatia noastra

    Atunci cand pornim pe anevoiosul drum al unei diete trebuie sa avem in vedere atat cat mancam, cat si ce anume mancam. Daca despre grupele alimentare am vorbit mai pe larg in articolul dedicat Piramidei Alimentare , a venit timpul sa aruncam o privire si asupra "ingredientelor" pe care alimentele le contin.

  • Alimentatia in functie de grupa sanguina

    Specialistii in nutritie si diete au descoperit in urma cercetarilor faptul ca ni se potrivesc anumite alimente, si aceasta in functie de grupa sanguina pe care o avem. Desi tot medicii recomanda o alimentatie diversificata, se pare ca totusi ni se potriveste cu precadere o anumita dieta.

Mesaje (1) »
...
scris de pluffsy, September 20, 2009

multumesc pentru sfaturi

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii