Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cancerul la san

Luni, 31 Ianuarie 2011
Cancerul la san
Foto: Hepta
Cancerul la san
este unul dintre subiectele asupra carora incercam sa fim cat mai informate, chiar daca zvonurile de tot felul legate de acesta sunt atat de sumbre incat ne fac sa ne panicam de cele mai multe ori fara motiv. Din ce in ce mai multe asociatii isi dedica activitatea de baza informarii populatiei, asigurarii unor controale preventive, educarii in spirit profilactic, tinand pasul cu cercetarile si descoperirile de ultima ora din acest domeniu.

Iata pe scurt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca orice femeie despre cancerul mamar.

Definitie generala si clasificare

Cancerul la san este o tumora ce se localizeaza la nivelul glandei mamare. Exista multiple forme ale acestuia, dar cele mai frecvente sunt carcinomul ductal, localizat la nivelul ductelor (canalelor) si carcinomul lobular, care afecteaza de obicei amandoi sanii.

Medicii diagnosticheaza si clasifica cancerul la san, utilizand asa-numitele “stadii”, de la 0 la 4. Pentru determinarea stadiului tumorii, oncologul ia in considerare trei factori importanti: dimensiunile tumorii, tipul nodulilor si metastazele. Dimensiunile reprezinta cel dintai criteriu distinctiv, apoi conditia nodulilor, si anume prezenta sau absenta celulelor tumorale doar la nivelul glandei mamare sau si la nivelul ganglionilor limfatici, iar in cele din urma metastazele, termen ce indica extinderea tumorii de la san catre alte tesuturi sau organe ale corpului.

Cauze si factori de risc


Cauza exacta este inca necunoscuta. In schimb, factorii care pot mari riscul pentru ca o femeie sa fie diagnosticata cu cancer mamar sunt:

- ereditatea
- pubertatea precoce
- gravidanta tarzie,
- obezitatea si stilul de viata
- consumul de alcool si tutun.

Factorul de risc principal ramane insa varsta, pura si simpla imbatranire. Majoritatea tumorilor la san se intalnesc la femeile cu varste de peste 50-60 ani. Deopotriva, pentru femeile care au avut o ruda de gradul unu sau doi diagnosticata cu cancer la san, sunt expuse riscului de a dezvolta cancer la san, chiar si la varste fragede. Totusi, statisticile demonstreaza ca 85% dintre femeile cu tumori la san nu au semnalat aceasta maladie in cadrul familiei.

Diagnosticare si tratament

Inainte de a ajunge la medic, palparea pe care ti-o faci singura iti poate trage primul semnal de alarma. Orice modificare a consistentei sanul, orice formatiune de tip nodul constatata, trebuie sa fie un motiv sufficient pentru a te programa la un control de specialitate.

Medicul va prescrie in functie de caz efectuarea unei mamografii, ecografii mamare sau biopsii.

Dupa ce este determinat cu exactitate stadiul, specialistul oncolog prescrie tipul de tratament necesar. Astfel, stadiile I, II, III A sunt considerate operabile, apelandu-se la chirurgia clasica prin care se va indeparta tumora si o portiune din tesutul invecinat acesteia. Chimioterapia, radioterapia si terapia hormonala sunt etapele ce vor urma interventiei chirurgicale, in vederea vindecarii totale si a eliminarii riscurilor unor recidive.

Stadiile III B si C, considerate inoperabile, incep prin chimioterapie sistemica pana in momentul in care se poate apela la interventie chirurgicala. In acest caz se iau in considerare cercetarile care testeaza noi combinatii de medicamente sau noi metode de tratament.

Stadiul IV, precum si cancerul cu metastaze se recomanda a fi tratat dupa ultimele descoperiri in domeniu, prin efectuarea transplantului de celule stem, ca unica speranta de viata, desi se poate apela si la diverse combinatii de tratamente intensive de chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonala.

Din pacate, sansele de vindecare in ultimele stadii nu sunt deloc garantate, motiv ce ne determina sa va sfatuim sa nu neglijati autocontroalele lunare, daca nu chiar saptamanale, precum si cele de specialitate, de tip profilactic, cel putin o data pe an.


Te-ar putea interesa:
  • Cancerul pulmonar si ADN-ul

    Riscul de cancer pulmonar depinde de cateva variatii genetice individuale, potrivit rezultatelor a trei studii internationale asupra acestui subiect, publicate in revistele stiintifice Nature si Nature Genetics, informeaza AFP. Rezultatele studiilor indica faptul ca riscul de cancer pulmonar este asociat cu variatii situate pe doua copii ale cromozomului 15. 

  • Cancerul de piele

    Sezonul cald aduce cu sine un mare pericol, deseori neconstientizat decat atunci cand deja este prea tarziu. Pe langa diversele boli de piele sezoniere, cauzate de razele ultraviolete, una dintre cele mai periculoase afectiuni inregistrate in intreaga lume este cancerul de piele. Cea mai frecventa forma de cancer la om, cel de piele afecteaza de obicei zonele cele mai expuse razelor solare: fata (buze, mucoasa nazala), gatul, umerii, spatele si pieptul.

  • Cancerul de col uterin

    Cancerul de col uterin ocupa locul al doilea intre tumorile la care sunt expuse femeile, dupa cancerul de san. Cu toate acestea, aceasta maladie poate fi tratata fata de tumorile din aceeasi familie, datorita faptului ca poate fi prevenita si tratata relativ usor, atunci cand este depistata in faza incipienta.

  • Cancerul de san - factori si simptome

    Cancerul de san reprezinta una dintre cele mai intalnite forme de cancer la femei. Aflata in continua crestere in tarile dezvoltate ale lumii, frecventa aparitiei cancerului de san ii sperie pana si pe cei mai increzatori specialisti. Anual, acest flagel secera vietile a peste 77 000 de femei, numai pe continentul european. Ce este mai ingrijorator insa este faptul ca incidenta acestui tip de cancer creste constant in fiecare an.

  • Depisteaza la timp cancerul de san!

    Continuand sa vorbim despre unul dintre cele mai mari pericole care afecteaza femeia celui de al doilea mileniu, depistarea precoce a cancerului de san depinde in primul rand de fiecare femeie in parte. O educatie puternica privind sanatatea si auto analiza poate chiar salva viata femeii. De aceea, medicii din intreaga lume sfatuiesc examinarea sanilor in fiecare luna, prin autopalpare, fapt ce nu dureaza mai mult de 5 minute, insa are efecte benefice asupra sanatatii si chiar vietii.

Mesaje (5) »
...
scris de K, February 09, 2011

EU AM UN NODUL IN PARTEA DE JOS AL SANULUI STANG.AM FACUT ECOGRAFIE SI CONTROL SI MI_A ZIS CA NU AM NIMIC,CAND SUNT IN PERIOADA MENSTRUALA MA SI DOARE.MAJORITATEA IMI SPUN CA PREA SUNT TANARA SA AM CEVA GRAV.CRED CA MAI AM SA IMI FAC UN ALT CON TROL LA ALT SPITAL.NU STIU.........ACCEPT PARERI

...
scris de nicolicea, February 09, 2011

tot asa am avut si eu si am luat din plafar capsule cu luminita de seara plus vit.e si te ungi pe san cu ulei din germeni de grau.de la mijlocul sanilor spre subrat . dar trebuie sa iei cel putin trei luni sanatate

...
scris de nicolicea, February 09, 2011

ar trebui sa faci si un control ginecologic. de obocei nodulii merg mana in mana cu chisturi ovarieni

...
scris de nicolicea, February 09, 2011

a si renunta la cola definitiv daca consuni cumva. ca nu-ti va dispare nodulul daca bei cola dinpotriva se va mari

...
scris de faux rolex watches, January 04, 2014

<a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>rolex copies</a> Even so below within a bayside flatlands along with Redwood coast <a rel="nofollow" href=http://petalumafarmersmarket.com/tag-heuer.html>replica tag heuer watchesâ</a> , <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>http://www.alpine-air.com/faux.php</a> The foundation of the dappling low would look like we are the emerald green small municipality

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii