Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Ingredientele problematice din alimentatia noastra

Marti, 31 August 2010
Ingredientele problematice din alimentatia noastraAtunci cand pornim pe anevoiosul drum al unei diete trebuie sa avem in vedere atat cat mancam, cat si ce anume mancam. Daca despre grupele alimentare am vorbit mai pe larg in articolul dedicat Piramidei Alimentare , a venit timpul sa aruncam o privire si asupra "ingredientelor" pe care alimentele le contin.

Grasimile

Desi primul imbold ne spune sa ne ferim de grasimi, in lipsa lor organismul nu poate functiona la parametrii normali. Alimentatia ne furnizeaza trei tipuri de grasimi:
a. Acizii grasi saturati - se gasesc in carne si produse lactate (unt, smantana) si in unele alimente vegetale.
b. Acizi grasi mononesaturati - se gasesc in uleiul de masline, arahide, migdale etc.
c. Acizii grasi polinesaturati - se gasesc in alimente precum uleiul de floarea soarelui, soia, peste (hamsii, hering, ton etc).
Prima categorie prezentata este si cea de care trebuie sa va feriti. Consumul grasimilor saturate creste nivelul colesterolului din sange, generand o predispozitie la bolile cardiovasculare.
Aportul grasimilor intr-o dieta nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul caloriilor, ceea ce inseamna circa 50g la o dieta de 1600 de calorii, 70g la o dieta de 2200 de calorii si 90g la un regim alimentar de 2800 de calorii.
Nu este necesar sa calculati in fiecare zi exact cate grasimi ati consumat, insa este indicat sa analizati ce fel de alimente consumati zi de zi si sa le favorizati pe cele care contin acizi grasi mono si polinesaturati.

Colesterolul
Un fel de bau-bau al alimentatiei, colesterolul este inrudit cu grasimile si se gaseste in toate alimentele de origine animala: carne, peste, produse lactate, oua.  Lactatele degresate contin o cantitate mai mica de colesterol, insa ouale si organele (ficat, creier etc) sunt foarte bogate in aceasta substanta.

Nutritionistii recomanda ca limita maxima de colesterol din alimentatie sa nu depaseasca 300 mg/zi . Puteti mentine acest punct de reper consumand o cantitate de 3-4 oua pe saptamana. Aceti grija la produse precum pastele, maioneza, prajiturile care la randul lor contin oua. Este recomandat sa consumati lactate degresate si, ocazional, sa inlocuiti carnea cu preparatele din soia sau legume uscate.

Zaharurile
Alaturi de consumul grasimilor, trebuie sa avem in vedere si reducerea continutului de zahar din alimentatia noastra pentru a ne asigura un regim de slabire care sa dea rezultate. Organismul nostru isi extrage necesarul de zaharuri din alimentele pe care le consumam, asadar trebuie sa acordam o atentie speciala unor produse precum zaharul rafinat si nerafinat, mierea, dulceata, siropurile, etc. Aceste produse furnizeaza multe calorii insa putine vitamine, minerale sau alte substante nutritive.

Pentru a evita excesul, cantitatea de glucide adaugate in dieta nu trebuie sa depaseasca 6 lingurite pentru un regim de 1600 de calorii zilnic, 12 lingurite la 2200 de calorii si 18 lingurite la o medie de 2800 de calorii. Datele acestea au un caracter orientativ. Puteti depasi limita cu conditia ca in perioada imediat urmatoare sa reduceti proportional cantitatea de glucide.

Sarea si sodiul
In general, dieta lipsita de sare este recomandata numai persoanelor cu diferite afectiuni, dar marea majoritate a oamenilor depasesc cu mult necesarul de sare al organismului. Media zilnica de sodiu recomandata se situeaza undeva la 2,5 g in conditiile in care o lngurita de sare contine  2 g de sodiu.

Principala cale prin care puteti evita un consum excesiv de sare este reducerea sau eliminarea din dieta a unor alimente precum mezelurile, supele la plic, conserve, sosuri, etc.


Te-ar putea interesa:
  • Alimentatia vegetariana dauneaza mediului

    Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat stilul de viata bazat pe diete alimentare ce contin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informeaza Daily Mail, in editia online.

  • Alimentatia in functie de grupa sanguina

    Specialistii in nutritie si diete au descoperit in urma cercetarilor faptul ca ni se potrivesc anumite alimente, si aceasta in functie de grupa sanguina pe care o avem. Desi tot medicii recomanda o alimentatie diversificata, se pare ca totusi ni se potriveste cu precadere o anumita dieta.

  • Alimentatia compulsiva, asemanatoare dependentei de droguri

    Alimentatia compulsiva activeaza aceleasi mecanisme cerebrale ca in cazul dependentei de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat in revista Nature Neuroscience, informeaza AFP.

  • Alimentatia echilibrata - cheia spre sanatate si frumusete

    Auzim des termenul de alimentatie echilibrata, insa cand ne gandim fiecare in parte la modul in care ne hranim, ne dam seama ca mancam irational, pe apucate, fara sa fim atente nici la cantitate si mai ales la calitatea alimentelor consumate. Gasim drept scuze lipsa de timp sau un buget insuficient pentru a avea grija ce mancam. De aici apar tulburarile de nutritie, afectiuni ale aparatului digestiv, boli, slabiciune fizica, obezitate sau, la polul opus, anemie.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii